Kόκκινος: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας όπλο στα χέρια των πολιτών και των δημοτικών αρχών

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι όπλο στα χέρια των πολιτών, των δημοτικών αρχών, της Πολιτείας για μια αμφίδρομη σχέση πολίτη, δημότη και τοπικής αυτοδιοίκησης ή κεντρικού Κράτους, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, που εγκαινίασε σήμερα Πέμπτη το πρότυπο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών Πάφου, που βρίσκεται στο Χώρο Στάθμευσης του Σταδίου "Στέλιος Κυριακίδης".

Ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως το Κράτος στηρίζει τέτοιου είδους καινοτόμες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν θέλει και έχει ηγεσία σωστή μπορεί να μεγαλουργήσει και να τρέξει πιο γρήγορα ακόμα και από την Πολιτεία. Εντυπωσιάστηκε, είπε, «τόσο από τη λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου, την υψηλή αισθητική και τη χωροταξική του τοποθέτηση».

Σε σχέση με την ενοποίηση των διαφόρων βάσεων δεδομένων, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως υπάρχει ο σχεδιασμός από την Πολιτεία, από το Υφυπουργείο, σε συνεργασία με τον Δήμο να ενοποιήσουν όλα τα δεδομένα, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο όπου τα στοιχεία των πολιτών έχουν εγγραφεί μια φορά, και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο πολίτης για πράγματα που η ίδια η Πολιτεία έχει στα χέρια της.

Ακολούθως ο κ. Κόκκινος συνεχάρη τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Πάφου γιατί υιοθετούν, όπως είπε, την φιλοσοφία ότι τα έργα πρέπει να εκτελούνται και ότι πρέπει να τολμούμε να κάνουμε κάθετες παρεμβάσεις που βοηθούν στην πολιτοκεντρικότητα. Είπε ακόμη πως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ότι για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δείχνει ότι πρωτοπορεί φτιάχνοντας το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης του δημότη. Επεσήμανε επίσης ότι το ΚΕΠ αποτελεί μια ενδιάμεση λύση μέχρι να πάμε στην πλήρη ψηφιοποίηση.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως στο πρωτοποριακό αυτό Κέντρο, οι πολίτες διεκπεραιώνουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα στάθμευσης και με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, πλέον των 40 υποθέσεων, όπως εξόφληση λογαριασμών, πληρωμές φόρων, τελών και εξωδίκων, υγειονομικές βεβαιώσεις, παραλαβές πολεοδομικών αδειών κ.λπ. Εκτός από τους δημότες Πάφου, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών, συνέχισε, εξυπηρετεί και τους κατοίκους των περιοχών που συμμετέχουν στο ΣΑΠΑ, αφού στο εν λόγω Κέντρο εντάχτηκαν για σκοπούς εξυπηρέτησης του κοινού και υπηρεσίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Είπε, μεταξύ άλλων, πως το ΚΥΠΕ στο διάστημα των επτά μηνών λειτουργίας του, δέχθηκε 24.000. Επίσης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών εξυπηρετούνται και οι υπηρεσίες του ΣΑΠΑ που είναι ένας άλλος οργανισμός με 64.000 πελάτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του έργου από τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα του ανάδοχου αρχιτεκτονικού οίκου ΟCD +A Studio Νέαρχο Θεοδούλου. Ο κ. Θεοδούλου ανέφερε πως το ζητούμενο της μελέτης ήταν να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο κτίριο με υψηλή αισθητική ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Δ. Πάφου για την εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης. Πρόσθεσε πως το συνολικό κόστος του έργου έφτασε περίπου στις 439.000 ευρώ περιλαμβανομένης της κινητής επίπλωσης. Ο κ. Θεοδούλου σημείωσε πως κατά την μελέτη λήφθηκε υπόψη η τοποθέτηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων για διευκόλυνση των δημοτών.

Στη σύντομη παρουσίαση του ΚΕΠ του Δήμου Πάφου ο Στέλιος Σοφοκλέους, υπεύθυνος του κέντρου, ανέφερε πως η εξυπηρέτηση του δημότη γίνεται σε έξι σημεία εντός του χώρου που στελεχώνονται από ισάριθμούς λειτουργούς.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών Πάφου ανεγέρθηκε το 2021 με δαπάνη του Δήμου Πάφου που ανήλθε στις 439.000 ευρώ σε χώρο που διατέθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. 

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου