Η εκτόξευση των ταξιδιών, οι προορισμοί και ο κανόνας για τα φθηνά εισιτήρια

Σε εποχές προ-κορωνοϊού επιστρέφει σιγά-σιγά ολόκληρη η ανθρωπότητα και όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνονται κατακόρυφα και τα ταξίδια, τόσο από, αλλά και προς την Κύπρο, με τους αριθμούς να είναι κοντά με του 2019, όπου όλα κυλούσαν ομαλά, χωρίς την πανδημία να ταλανίζει τη ζωή μας. Ήδη μετράμε λιγότερο από ένα μήνα για τα Χριστούγεννα και όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη μερίδα πληθυσμού έχει κλείσει τα εισιτήρια της για να ταξιδέψει στο εξωτερικό, για λίγες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. 

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα στατιστικά στοιχεία, μιας και τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Οκτώβριο 2022 ανήλθαν στις 119.466 σε σύγκριση με τα 64.547 τον Οκτώβριο 2021, σημειώνοντας αύξηση 85,1%. Μάλιστα, οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Οκτώβριο 2022 ήταν η Ελλάδα με 34,0%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 12,9% και η Ιταλία με 7,0%. 

Aνάμεσα σε αυτά τα ταξίδια, όπως εξήγησε o εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, στον REPORTER, υπάρχουν πολλά ταξίδια φοιτητικά και επαγγελματικά, τα οποία κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, τα πλείστα ήταν από περιορισμένα μέχρι και σταματημένα. «Σίγουρα, εν ολίγοις, η εικόνα είναι πολύ απλή πλέον, καθώς ο κόσμος επανήλθε στα ταξίδια, είτε αυτά είναι αναψυχής, είτε είναι επαγγελματικά, περίπου σε επίπεδα προ κορωνοϊού».

Όσον αφορά τους προορισμούς, αυτοί λίγο πολύ φαίνεται να παραμένουν οι ίδιοι, με την Αγγλία και την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για τους Κύπριους. Επίσης, έχουν προστεθεί και κάποιοι άλλοι προορισμοί, με την βοήθεια της αύξησης ορισμένων πτήσεων, καθώς υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις σε κάποιους νέους προορισμούς από την Κύπρο.

Η επιβατική κίνηση, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα πάντως προς τα μέσα Δεκεμβρίου. «Πάντοτε τα ταξίδια προς το εξωτερικό αλλά και τα ταξίδια του εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο, αυξάνονται όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Ιδιαιτέρως τη βδομάδα πριν και μετά τα Χριστούγεννα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, είναι αρκετά αυξημένα τα ταξίδια, καθώς είναι η περίοδος που είναι κλειστά και τα σχολεία και ο κόσμος είναι πιο εύκολο για να ταξιδέψει».

Αναφορικά με τους επιβάτες που θα ταξιδέψουν τον Δεκέμβριο στην Κύπρο, είναι από χώρες που συνεχίζουν να έχουν πτήσεις, δηλαδή, από Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και κάποιοι άλλοι προορισμοί που διατηρούν πτήσεις τον Χειμώνα. «Σίγουρα όμως, στον χειμερινό τουρισμό, έχουμε ακόμη δρόμο να κτίσουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, καθώς χρειάζεται μια συγκροτημένη προσπάθεια και με κάποια μέτρα».

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, προκαλεί επίσης το γεγονός πως οι φθηνοί προορισμοί πλέον, δεν υπάρχουν, φθάνει να έχεις προνοήσει να κλείσεις από νωρίς τα εισιτήρια του προορισμού που επιθυμείς να ταξιδέψεις. «Φθηνοί προορισμοί πλέον, είναι αυτοί που θα κλείσει ο κάθε ταξιδιώτης από νωρίς. Ένα αεροπορικό εισιτήριο σήμερα για τον Ιούνιο μπορεί να το βρω και 100 ευρώ, αλλά αν το κλείσω τέλος του Μαΐου μπορεί να είναι και 600 ευρώ. Όλα πλέον, έχουν να κάνουν με το πότε κλείνεις τα εισιτήρια και εννοείται ποιο προορισμό επιλέγεις. Ο κανόνας ουσιαστικά, είναι όσο νωρίτερα, τόσο φθηνότερα».

Εκτίμηση για τη φετινή χρονιά πάντως, είναι πως οι αριθμοί των ταξιδιωτών, θα είναι κοντά στα νούμερα του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού εποχής. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέσα σε αυτούς τους αριθμούς, είναι και οι Κύπριοι φοιτητές που θα ταξιδέψουν στο νησί μας και μετά θα φύγουν. Το σημαντικό γεγονός που κρατάμε γενικά όμως, είναι ότι ο κόσμος επέστρεψε στα ταξίδια και νιώθει άνετα να ταξιδέψει πλέον στη ζωή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ