Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για τη γρίπη των πτηνών-Θα πάρει χρόνο η θανάτωση

Σε σύσκεψη παρακάθονται το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα και οι ιατρικές υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, σε υποστατικά στο Παραλίμνι, το περασμένο Σάββατο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 1000 πτηνά στα υποστατικά που βρέθηκε γρίπη Α-Αποφάσεις για θανάτωση

Η σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, θα γίνει στις 12:00 και αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, αφού είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι φθάνουν στην Κύπρο αυτή τη περίοδο αποδημητικά πουλιά που μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να αυξηθούν, το επόμενο διάστημα. 

Ως εκ τούτου, η σύσκεψη θα γίνει προληπτικά, δεδομένου ότι υπάρχουν και πρωτόκολλα, αλλά και φάρμακα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν κάποιος άνθρωπος προσβληθεί από τη νόσο των πτηνών. Ένα από τα δεδομένα που αναμένεται να συζητηθούν είναι όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των δύο υποστατικών που εντοπίστηκαν κρούσματα για το κατά πόσον θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα για συγκεκριμένο διάστημα. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, αυτή τη στιγμή τα δύο πρόσωπα αυτοπαρακολουθούνται για το κατά πόσον έχουν συμπτώματα και έχουν καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους κράτους για την κατάσταση της υγείας τους. 

Μέχρι στιγμής, ούτε ο ένας, αλλά ούτε ο άλλος δεν ανέφεραν οποιοδήποτε σύμπτωμα το οποίο να έχει εκδηλωθεί και να σχετίζεται με τη νόσο των πτηνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών-Λαμβάνονται μέτρα

Άρχισε η θανάτωση των πτηνών

Την ίδια ώρα, άρχισε μετά την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής έρευνας στα δύο υποστατικά η θανάτωση των εκατοντάδων πτηνών που φιλοξενούνταν στους συγκεκριμένους χώρους, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι χίλια, όπως ήταν η πρώτη εκτίμηση, αλλά λιγότερα. Σημειώνεται ότι η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για οκτακόσια πτηνά στο ένα και περίπου διακόσια στο δεύτερο υποστατικό.

Για τη θανάτωση τους πάντως, θα χρειαστεί χρόνος αφού κάποια βρίσκονται σε τεχνητές λίμνες και η παγίδευσή τους χαρακτηρίζεται δύσκολη, ωστόσο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν με τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.  Πάντως σημειώνεται ότι μεταξύ των πτηνών, υπάρχουν και είδη τα οποία είναι μεγάλης αξίας, αφού οι ιδιοκτήτες ήταν συλλέκτες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στο Υπ. Γεωργίας-Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις,  φαίνεται ότι η γρίπη μεταδόθηκε στα ζώα από πτηνά τα οποία ζουν στη λίμνη Παραλιμνίου που γειτνιάζει με τα υποστατικά των ιδιοκτητών.  

Αφού λοιπόν τα δύο υποστατικά ήταν ακάλυπτα και είχαν μόνο περιμετρική περίφραξη, φαίνεται ότι κάποια άλλα ενδημικά πουλιά που βρίσκονταν στην λίμνη Παραλιμνίου, βρέθηκαν σε κάποια στιγμή στις περιουσίες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα και πιθανότατα τους μετέδωσαν την ασθένεια.  

Και από τα δύο υποστατικά λήφθηκαν δείγματα, τα οποία στάλθηκαν σε εξιδεικευμένο κέντρο στην Ιταλία, για να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις, για τη μεταδοτικότητα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι επιστήμονες στην Ιταλία, για να τους παραδώσουν τα αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας