Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος ο κ. Πανίκος Λεωνίδου

O βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμμετείχε σε τριήμερη προσκυνηματική επίσκεψη αντιπροσωπείας της Συνέλευσης στο Άγιον Όρος, μεταξύ 25 και 27 Νοεμβρίου 2022, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ, Έλληνα βουλευτή δρα Μάξιμου Χαρακόπουλου. 

Κατά την επίσκεψη, ο κ. Λεωνίδου κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνεχίζει την πολιτική της αποχριστιανοποίησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ αποτελείτο από βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με την εκκλησιαστική διοίκηση της «Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους» στις Καρυές και με τους Καθηγουμένους ή αντιπροσώπους Ιερών Μονών και Σκητών στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής. Πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα και του συμβολισμού της επίσκεψης σε ένα ιερό τόπο, όπου τεκμηριώνεται η παράδοση του μοναχισμού και η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας πέραν της χιλιετίας, η επίσκεψη αποσκοπούσε στην περαιτέρω προβολή της παγκόσμιας εκστρατείας της ΔΣΟ για την καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.

 Στο πλαίσιο αυτό, παραδόθηκε ο αφιερωματικός τόμος της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού από την Κίνα μέχρι την Κύπρο και τη Σκωτία.

Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε ότι η Κύπρος υφίσταται για 48 χρόνια  κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Λεωνίδου, συνεχίζει την πολιτική της αποχριστιανοποίησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα μοναστήρια έχουν συληθεί και βρίσκονται σε κατάσταση παρακμής, με ευθύνη του κατοχικού καθεστώτος.

Την Παρασκευή, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συναντήσεις στις Καρυές με τον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας Γέροντα Χριστόφορο Ιβηρίτη, στην παρουσία του Αναπληρωτή Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους  Αρίστου Κασμίρογλου, καθώς και με τον αντιπρόσωπο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου π. Γαβριήλ. Επισκέφθηκαν την Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα (Σεράι), στην οποία μονάζουν ρωσόφωνοι μοναχοί και διανυκτέρευσαν στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου είχαν συνάντηση με τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Ελισσαίο.

Το Σάββατο, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας και τον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής και θεμελιωτή του μοναχισμού στο Άγιον Όρος και είχε συνάντηση με τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο. Μετέβη επίσης στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί και είχε συνάντηση με τον Δικαίο π. Αθανάσιο. 

Χθες τα μέλη της ΔΣΟ επισκέφθηκαν την Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία και είχαν συνάντηση με τον Δικαίο π. Φιλήμωνα και, τέλος, την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου είχαν συνάντηση με τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική