Το βιβλίο για νέους που καταπιάνεται με τη διαφθορά και στέλνει μήνυμα σε όλους

Όταν ακούς βιβλίο που απευθύνεται σε νεαρά άτομα, το μυαλό σου δεν πάει στην περιβαλλοντική κρίση. Σε μία ιστορία που περιγράφει τι σημαίνει αλαζονεία και σκοταδισμός. Κι όμως, αυτό άλλαξε όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Υπόσχεση του Ζέφυρου». Ένα βιβλίο που άπτεται σημαντικών θεμάτων της επικαιρότητας και στέλνει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο φέρει την υπογραφή της Ναταλίας Νικολαΐδη, η οποία έζησε από πρώτο χέρι τα θέματα που παρουσιάζει το βιβλίο μέσα από τη δουλειά της ως δικηγόρος. Έζησε και ζει την κρίση στο περιβάλλον, με τις πυρκαγιές που δεν λένε να σβήσουν τα καλοκαίρια, με τις θερμοκρασίες που μόνο την ανιούσα έχουν πάρει και δεν λένε να πέσουν και μέσα από το βιβλίο της, θέλει να περιγράψει στους νέους το πρόβλημα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι στο μέλλον.

Αν και τα συγκεκριμένα θέματα είναι στην κορυφή της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, στη λογοτεχνία και ειδικά τη νεανική, δεν είναι σύνηθες κεφάλαιο. Αυτό δεν την σταμάτησε καθώς θέλει να αλλάξει την εικόνα, να ταράξει τα νερά και να προβληματίσει όλους.

«Η Υπόσχεση του Ζέφυρου έχει να κάνει με την οικολογική ισορροπία, αλλά και τα προβλήματα που έχουν στη νέα γενιά σε σχέση με το περιβάλλον, τις υπερβολικές θερμοκρασίες και τις ενέργειες ορισμένων ανθρώπων, που δεν διευκολύνουν τη ζωή. Το δικό μου background ήταν η δικηγορία και η αντιμετώπιση κινδύνων και, μέσα από τη δουλειά μου, μελέτησα ορισμένα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται ο Ζέφυρος.

Κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, παρατηρώντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά, έγραψα αυτό το μυθιστόρημα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό βασίλειο, του Ζέφυρου, το οποίο δεν είναι και πολύ διαφορετικό από τον τόπο μας, σε επίπεδο βλάστησης, φυσικής ομορφιάς, αλλά και παραδόσεων. Μία παρέα, εντελώς τυχαία ανακαλύπτει ότι η φύση και οι άνθρωποι, αλλά και οι ευαίσθητες μέλισσες, που έχουν τη σημασία τους στο βιβλίο, κινδυνεύουν. Υπάρχει μία μάχη του καλού και του κακού, η οποία δεν ανήκει εντελώς στη φαντασία. Ο λόγος είναι ότι η αλαζονεία και η ανασφάλεια είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά και εκεί που οι νέοι θεωρούν ότι θα βρουν ένα υλικό θησαυρό, ξεκινά μία περιπέτεια».

Η επιλογή των θεμάτων

Η απουσία άλλων βιβλίων, που αναφέρονται σε αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ασυνήθιστα για τα νεαρά άτομα, ήταν αυτό που ώθησε την κα. Νικολαΐδη να ασχοληθεί με αυτά.

«Δεν βρήκα άλλα παραδείγματα στη νεανική λογοτεχνία, γι’ αυτά τα σημαντικά θέματα, οπότε επειδή ήταν τόσο επίκαιρα με τις φωτιές, τις θερμοκρασίες που ανεβαίνουν, τη ρύπανση, θεώρησα ότι μέσα από ένα μυθιστόρημα μπορούμε να περάσουμε ορισμένα μηνύματα, ώστε όχι μόνο η νέα γενιά, αλλά και οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να τα διαβάσουν και να τα συζητήσουν μέσα από ένα μυθιστόρημα και όχι μέσα από κάτι διδακτικό.

Σκοπός μου είναι επίσης να χαλαρώσουν οι νέοι, διαβάζοντάς το, γι’ αυτό είναι δοσμένο μέσα από μία περιπέτεια, που έχει πολλές ανατροπές και ουσιαστικά δεν ξέρουμε από πού θα έρθουν οι απαντήσεις. Διαβάζοντάς το, αν κάποιος μπει σε πιο βαθύ επίπεδο, θα δει ότι κι εμείς πρέπει να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις.

Είναι σημαντικό για μένα να χαρούν το βιβλίο και οι πιο μεγάλοι, να χαρούν την περιπέτεια, αλλά να δουν και με ποιο τρόπο μπορούν και αυτοί να παίξουν ένα ρόλο, Χρειάζεται συλλογικότητα γι’ αυτά τα επίκαιρα θέματα και μόνο αν μπούνε όλοι σε αυτές τις κουβέντες, θα υπάρξει πρόοδος».

Είναι φανταστικό αλλά και πραγματικό το σκηνικό

Αν και το σκηνικό του βιβλίου είναι φανταστικό, την ίδια ώρα αν το διαβάσει κάποιος μπορεί να νιώσει οικεία, αφού υπάρχει μία σύνδεση με την Κύπρο.

«Είναι βασισμένο σε μία φανταστική περιπέτεια και έχει ορισμένα στοιχεία που είναι μαγικά, επειδή θέλω να το δώσω με τρόπο απαλό τα επείγοντα μηνύματα. Ήθελα να χτίσω μέσα από αυτό το βιβλίο μία γέφυρα, μεταξύ του φανταστικού και του καθημερινού, αφού γίνεται πιο επίκαιρο σε σχέση με την κλιματική και οικολογική ισορροπία, αλλά και για την ψυχική υγεία των παιδιών, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον».

Το κεφάλαιο της απληστίας και της διαφθοράς

Αν και η περιβαλλοντική κρίση ενδεχομένως να μην είναι τόσο ξένο θέμα για νεανικά βιβλία, το θέμα της απληστίας και διαφθοράς δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

«Η απληστία μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παρουσιάζω κυρίως μέσα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από ένα σκοταδισμό και μία αλαζονεία, επειδή θεωρούν ότι τους ανήκουν οι φυσικοί πόροι και δεν είναι διατεθειμένοι να τους μοιραστούν με τους συμπολίτες τους. Αυτό θα παίξει ρόλο στο περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ακραίες καταστάσεις, σαν και αυτές, είναι πραγματικά αυτές που συναντάμε στη ζωή, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα στοιχεία, είτε είναι αντιδράσεις ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην επιστήμη, είτε αντιδράσεις κάποιων που πιστεύουν ότι η συλλογικότητα είναι κάτι που δεν ανήκει στη δική τους ζωή. Πάντως, είναι ένα παράδειγμα το οποίο το αντιπαραθέτουμε έναντι του καλού, που επιδιώκουν τα παιδιά.

Λόγω του επαγγέλματός μου και συγκεκριμένα  διαχείριση των κινδύνων, ήταν κάτι που μελετώ εδώ και χρόνια και εκφάνσεις της διαφθοράς σε διάφορα επίπεδα. Είναι και αυτό μέσα στην επικαιρότητα, μαζί με την οικολογική ισορροπία, για μένα είναι ίσως καίρια για τη σημερινή ζωή και οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει πρόοδος και συνειδητοποιούμε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, αλλά πιστεύω ότι και οι νέοι, σιγά-σιγά συνειδητοποιούν τις συνέπειες του».

Μήνυμα προς τους αρμόδιους τα θέματα του βιβλίου

«Ο Αλμπέρτο Αϊνστάιν λέει “όσοι έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν, έχουν το καθήκον να δρουν”. Με αυτό το ρητό, δίνω το μήνυμα και την ευχή, ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι μέσα στα πράγματα και γνωρίζουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, έχουν το καθήκον να δράσουν με συλλογικότητα. Είναι ένα ιερό καθήκον και το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μία κλήση αφύπνισης. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τις πόρτες στη νέα γενιά».

Προώθηση του βιβλίου στα σχολεία

Λόγω των ασυνήθιστων θεμάτων, με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, η κα. Νικολαΐδη πιστεύει ότι εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν ν αξιοποιήσουν το υλικό του βιβλίου.

«Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να περάσει το υλικό του βιβλίου και στα σχολεία κάποια στιγμή. Ελπίζω πως σιγά-σιγά θα διαδοθεί αυτό το είδος λογοτεχνίας και θα είναι μία γέφυρα μεταξύ της περιπέτειας και της πραγματικότητας, καθώς περνάει παράλληλα μηνύματα που θα βοηθήσουν τη νέα γενιά. Πάντως, σε πρώτη φάση, στη Λεβέντειο πινακοθήκη, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, με βάση το υλικό του βιβλίου».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στη Λεβέντειο Πινακοθήκης και σύντομα στο Σολώνειο και άλλα βιβλιοπωλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία