Συνεχίζεται και διευρύνεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Βασιζόμενοι στην οικονομική πολιτική, η οποία εξασφαλίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Κύπρο και δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για το 2023 παρουσιάζεται αυξημένος και μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη λειτουργία του Υπουργείου όσο και την αναπτυξιακή πορεία, όπως επίσης και το μεταρρυθμιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την εισαγωγική του ομιλία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το 2023 εξετάστηκε την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προδρόμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι προϋπολογίζονται δαπάνες που φτάνουν σε ύψος 1,3 δισεκατομμύρια, με αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2022, προσθέτοντας ότι η αύξηση έναντι του 2021 είναι 10%.

«Και το σημειώνω γιατί ήταν τα δύσκολα αυτά χρόνια της πανδημίας που τα περάσαμε με την οικονομία όρθια και με τη δυνατότητα σήμερα να κάνουμε σχεδιασμούς. Δηλαδή ο προϋπολογισμός αυτού του Υπουργείου ξεπερνά σήμερα ένα ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε και το βάρος ενός τέτοιου προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «επειδή μάλιστα είμαστε στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2023 με τον πρώτο χρόνο αυτού του κύκλου της διακυβέρνησης το 2018, έχουμε μια αύξηση 26%».

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο προϋπολογισμός του 2022 στην παιδεία ήταν 17% του συνολικού προϋπολογισμού και ήταν αρκετά ψηλότερος από ότι 10 χρόνια πριν, δηλαδή η προσπάθεια φαίνεται να εντείνεται.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι το μερίδιο του Υπουργείου Παιδείας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φτάνει σε ύψος 97 εκατ. ευρώ.

«Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα μιας υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης και αναπτυξιακών περιθωρίων, συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μάλιστα διευρύνεται αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε συμπεριλάβει μια σειρά από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, η αναγκαιότητα των οποίων έχει εκδηλωθεί στο ενδιάμεσο», πρόσθεσε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ήδη γεγονός στα σχολεία, ενώ ευρύτερος σχεδιασμός με τις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, την χορηγία για ατομικό εξοπλισμό των μαθητών, στις επιμορφώσεις και την εισαγωγή καινοτομιών που σχεδιάστηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν ήδη, θα αλλάξει συνολικά τη σχολική εμπειρία στα δημόσια σχολεία τα επόμενα χρόνια.

Είπε, επίσης, ότι μεταρρυθμιστικές δράσεις που ήδη ξεκινούν και εφαρμόζονται σήμερα μας οδηγούν μέσα στα επόμενα χρόνια σε μια ριζικά νέα εικόνα, πραγματικότητα και εμπειρία στο δημόσιο σχολείο.

«Αντίστοιχη είναι η εισαγωγή της λειτουργίας ολοήμερου σχολείου στη Μέση Εκπαίδευση με το πιλοτικό πρόγραμμα για το ολοήμερο γυμνάσιο και η ένταξη εργαστηρίων δεξιοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα που μελετάται αυτή την στιγμή ή ακόμα η πράσινη μετάβαση με βελτιωτικές δράσεις και στα σχολικά κτίρια αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», σημείωσε.

Όσον αφορά το πως κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει δαπάνες 45,7 εκατ. για σχολικές κτιριακές υποδομές και 82,6 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες, συντήρηση και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων μέσω των χορηγιών στις Σχολικές Εφορείες, δηλαδή συνολικά 127,8 εκατ. πάνε για κτιριακές υποδομές.

Το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών στον προϋπολογισμό, συνέχισε, ανέρχεται σε 223, 9 εκατ. και αντιστοιχεί σε 17% του προϋπολογισμού, ενώ 1 δισεκατομμύριο 72 εκατομμύρια είναι οι τακτικές δαπάνες.

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές δαπάνες στην εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας ξεχώρισε μέσα από τον προϋπολογισμό του 2023 την πρόνοια 7,6 εκατ. για την ψηφιακή μετάβαση, 2,8 εκατ. για την πράσινη μετάβαση και 8,3 εκατ. για τη δια βίου μάθηση , ενώ και 6 εκατ. για την ανάπτυξη της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε τις κοινωνικές παροχές, με την μαθητική και φοιτητική πρόνοια που φτάνουν σε ύψους 54,4 εκατ., μεταξύ των οποίων 4,1 εκατ. είναι για τη σίτιση παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα σχολεία.

Σημείωσε και το πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας, με στόχευση για την ανάπτυξη θετικής συμπεριφοράς, για το οποίο προβλέπεται ένα κονδύλι 3,7 εκατ. στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για τα σχολεία με δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης, τους οποίους ο προϋπολογισμός τους είναι 10 εκατ.    

Πρόσθεσε ότι κονδύλι 3,8 εκατ. προβλέπεται για τη δράση για την νεολαία μέσω της συνεργασίας με τον Οργανισμό Νεολαίας, ενώ για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης προβλέπεται πέραν της μισθοδοσίας ένα κονδύλι 22,2 εκατ. , με το σύνολο των δαπανών για την ειδική εκπαίδευση φτάνει τα 80 εκατ.

Για τα μουσικά και τα αθλητικά σχολεία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, και τα υποστηρικτικά προγράμματα μάθησης, προβλέπεται ποσό 17,3 εκατ.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε χορηγίες για τα δημόσια πανεπιστήμια διατίθεται 159,8 εκατ., συνολικά όμως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο προϋπολογισμός είναι 162,5 εκατ. , ενώ για την ανώτερη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανόμενης και της φοιτητικής χορηγίας, η δαπάνη του κράτους φτάνει σε ύψος 218,8 εκατ.

Σημείωσε ότι χωριστό κονδύλι, 37,4 εκατ., αφιερώνεται στην προώθηση του αθλητισμού μέσω του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας απορροφάτε από τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού και φτάνει σε ποσό 794,1 εκατ., στο οποίο προστίθεται και ένα ποσό 8 εκατ. για μισθοδοσία αποσπάσεων και παραχωρήσεων και υπηρεσιών.

Συνολικά, είπε ο κ. Προδρόμου, η μισθοδοσία του Υπουργείου Παιδείας στον προϋπολογισμό του φτάνει σε ύψος 836,6 εκατ.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο και ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής εγκατάλειψης και της ανεπαρκούς παρακολούθησης σε συνεργασία με τεχνική υποστήριξη από υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην επέκταση της δωρεάν προδημοτικής από την ηλικία των 4 ετών, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο αφού εγκριθεί από την Βουλή, θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα 3 σχολικά έτη.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο ισχυρισμός για ιδιωτικοποίηση της προδημοτικής, πραγματικά τον ξενίζει.

«Ακούστηκε, αλλά είναι εντελώς ανυπόστατος. Ποιος να ιδιωτικοποιήσει; Πάντως όχι αυτή η Κυβέρνηση. Στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης ο αριθμός των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία έχει αυξηθεί», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Koινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας, τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες του για τη διοργάνωση στην Κύπρο της Υπουργικής Συνόδου των ΗΕ για το περιβάλλον, η οποία, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση που έγινε στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας για το αποτελεσματικό και αναπτυξιακό έργο, το οποίο επιτελεί, προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχουν και περιθώρια συνεχούς βελτίωσης.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας για το έργο που επιτελεί και παράγει και χαιρέτισε τη λήψη πολιτικής απόφασης για τα κλιματιστικά, λέγοντας πως πρέπει να περάσουν στην εφαρμογή της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, από την πλευρά του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της  προσχολικής εκπαίδευσης από τα 4 έτη, το οποίο, όπως είπε, θεωρεί ότι δεν είναι απλά εκπαιδευτικό ζήτημα, αλλά και κοινωνικό μέτρο.     

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε τοποθέτηση του είπε, μεταξύ άλλων, ότι ζήτησε να κατατεθεί στην Επιτροπή Παιδείας το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τα κριτήρια τα οποία έχουν ετοιμαστεί, η ακριβή συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και ο σχεδιασμός ή άσκηση που έγινε συγκεκριμένα, ούτως ώστε με κάποια μεταβατικά μέτρα, η δημόσια εκπαίδευση να καλύψει τις ανάγκες σε παιδιά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ενώ έθιξε και το θέμα και της μετακίνησης της φοιτητικής μέριμνας στο Υπουργείο Οικονομικών και διερωτήθηκε για το ποιος θα χαράζει φοιτητική πολιτική, το Υπουργείο Παιδείας ή το Υπουργείο Οικονομικών και το φοιτητικό κίνημα με ποιους θα συνομιλεί αύριο όταν θα θέλει να βάλει κάτω τα αιτήματα του ή για προβλήματα που θα ανακύψουν;.     

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας,  Βουλεητής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του ότι είτε μας αρέσει είτε όχι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε σχολεία, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στη σύνθεση των τάξεων, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της παραβατικότητας, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των τετραμήνων.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα των τετραμήνων, και διερωτήθηκε γιατί τόση εμμονή να αλλαχτεί ένας επιτυχημένος θεσμός όπως είναι τα ΜΙΕΕΚ .  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στην τοποθέτηση του είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν τρόποι για να στηριχθούν τα σχολεία και διερωτήθηκε το πως κατανέμεται ο προϋπολογισμός του κράτους στα τρία δημόσια πανεπιστήμια; .     

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης,  είπε, μεταξύ άλλων, ότι στις ορεινές περιοχές δεν υπάρχουν αίθουσες πολλαπλής χρήσης, και έδωσε παράδειγμα ότι μαθητές μπορεί να κάνουν γυμναστική από τον Οκτώβρη τον Μάρτιο, και αυτό, όπως ανέφερε, θα λυθεί με το νέο περιφερειακό Κακοπετριάς, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των αποσπάσεων Βοηθών Διευθυντών.    

Πηγή:ΚΥΠΕ 

 

 

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα