Στήνει στον τοίχο το ΥΠΑΜ για γυναίκες υπαξιωματικούς η Λοττίδη

Σε σύσταση προκειμένου να αρθεί  διάκριση λόγω φύλου σε βάρος γυναικών υπαξιωματικών της ΕΦ στον τομέα της εργασίας προχώρησε η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων.

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας το οποίο κοινοποίησε, αναφέρει ότι η διενεργηθείσα έρευνα, έπειτα από σχετικά παράπονα που της είχαν υποβληθεί από γυναίκες υπαξιωματικούς, είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι παραπονούμενες υπήρξαν θύματα απαγορευμένης διάκρισης λόγω φύλου, τόσο στην πρόσβαση στην εργασία, όσο και στην επαγγελματική ανέλιξη.

Προσθέτει ότι  έγιναν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαβουλεύσεις στο Γραφείο της  στις 12 και 31 Οκτωβρίου 2022 και σε αυτές παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και ο δικηγόρος των παραπονουμένων, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Ύστερα από τις διαβουλεύσεις η Επίτροπος προεβη στη Σύσταση όπως «το Υπουργείο Άμυνας προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για υλοποίηση της πρότασής του για παραχώρηση μίας πρόσθετης προσαύξησης εντός της μισθολογικής κλίμακας που βρίσκονται σε όλες τις γυναίκες υπαξιωματικούς, που προέρχονται από τις 5η, 6η, 7η και 8η σειρές, συμπεριλαμβανομένων και όσων από τις εν λόγω σειρές διορίστηκαν σε θέση Λοχία και στη συνέχεια για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησαν από την υπηρεσία. Το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από την πιο πάνω πρόταση, παρά μόνο στην περίπτωση ενδεχόμενης νέας συμφωνίας, η οποία θα είναι προς όφελος των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών», αναφέρει.

"Με σκοπό να τύχουν τα πιο πάνω εφαρμογής από την 1/1/2023, το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να προνοήσει όπως περιληφθεί σχετικό κονδύλι στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση", καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας