Νέα φουρτούνα στην παιδεία, έξω από το Προεδρικό για προδημοτική οι δάσκαλοι

Μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί, για ακόμη μία φορά, πάνω από τον τομέα της παιδείας και συγκεκριμένα, πάνω από την Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, με φόντο αυτή τη φορά, την απόφαση της Κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης στην Προδημοτική, από την ηλικία των 4 ετών. Μία απόφαση που έχει φορτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε δάσκαλους και υπουργό Παιδείας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν σκληρές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι δάσκαλοι-Διαμαρτύρονται για την επέκταση της Προδημοτικής

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η φετινή χρονιά θα ήταν πιο ήρεμη, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, καθώς δεν υπάρχουν τα μέτρα της πανδημίας που είχαν επιφέρει έντονες αντιδράσεις από τους γονείς, αντ’ αυτού η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εγκρίνει την πρόταση του Πρόδρομου Προδρόμου για επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης στην Προδημοτική προς τα κάτω, μόνο δυσφορία έφερε στους αρμόδιους.

Από πλευράς τους, οι δάσκαλοι όποτε έβρισκαν ευκαιρία, είτε από το βήμα της Βουλής, είτε μέσω άλλων πρωτοβουλιών, εξέφραζαν τις αντιδράσεις και την αντίθεσή τους, στη νομοθεσία που προωθούσε το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, όπως αποδείχτηκε, αφού οι συζητήσεις ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και βάσει των δηλώσεων από τη Βουλή, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για προδημοτική-Βάλλει κατά Προδρόμου το ΑΚΕΛ

Πάντως, η ΠΟΕΔ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, καθώς τα μέλη της αναμένεται να βρεθούν το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη απόφαση και να ζητήσουν, έστω και την υστάτη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει.

«Θα είμαστε εκεί για να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο να αναθεωρήσει  αυτή την πολιτική και τον σχεδιασμό της, ώστε να εφαρμοστεί με το σωστό τρόπο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και συνεχίζουμε, την ίδια ώρα, να καλούμε Βουλή και βουλευτές, να προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας, που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την προάσπιση του δημόσιου σχολείου», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στις 4:00, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος και να μην δημιουργηθεί ταλαιπωρία, τόσο για γονείς, όσο και για μαθητές. Εκτός από την παρέμβαση των πολιτικών προσώπων, η οργάνωση των δασκάλων θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας.

«Εκείνο που διεκδικούμε είναι το δικαίωμα του κάθε παιδιού, στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και σχολείο. Πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας. Την εκδήλωσή μας στηρίζουν και οι καθηγητές, αλλά και οι οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βάζει με τους δάσκαλους ο Πρόδρομος-«Εγωιστικά συντεχνιακή και οπισθοδρομική προσέγγιση»

Ξέσπασε κόντρα με τον υπουργό

Στο μεταξύ, η στάση της οργάνωσης των δασκάλων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ξεκάθαρες αιχμές, για τους λόγους που προχωρούν με την εν λόγω διαμαρτυρία και συγκεκριμένα έκανε λόγο για εγωιστική και οπισθοδρομική στάση.

«Ως ΠΟΕΔ, όλο αυτό το διάστημα καταθέσαμε τις θέσεις μας και τους προβληματισμούς μας. Δεν υπήρχε θεσμικός διάλογος, δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις μας καθόλου και μονομερώς, βλέπουμε το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί με τη συγκεκριμένη πρόταση», τόνισε η κα. Βασιλείου.

Η ΠΟΕΔ ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως η εν λόγω διαμαρτυρία αναμένεται να είναι η απαρχή για ένα αγώνα διαρκείας και ενδεχομένως νεών κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετωπική σύγκρουση ΠΟΕΔ με Προδρόμου για προδημοτική-«Επιδιώκει κρίση στην εκπαίδευση»

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων