Έκρυθμη η κατάσταση στην Α' Τεχνική Σχολή-Αντίδραση μαθητών, έκθεση για το ΥΠΑΝ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Α΄ Τεχνική Σχολή στη Λευκωσία, μετά και από την πρωτόγνωρη αυθόρμητη διαμαρτυρία στην οποία προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές της Σχολής, εκφράζοντας με πανό και συνθήματα, την αντίθεσή τους, σε σχέση με τους χειρισμούς του Διευθυντή του σχολείου, ζητώντας την παραίτησή του και την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ζήτησε έκθεση γεγονότων.  

Η δυσαρέσκειά των μαθητών, διαπιστώθηκε και από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό που κρατούσαν, όπως: «Οι Διευθυντές δεν βρίζουν μαθητές», «Ο Διευθυντής μας κλείνει το στόμα με αποβολές», «Διευθυντή σταμάτα να διώχνεις μαθητές». Μάλιστα στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και γονείς μαθητών, οι οποίοι καταδίκασαν την συμπεριφορά του Διευθυντή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν  καταγγελίες από γονείς για ανάρμοστη συμπεριφορά και bullying από τον Διευθυντή προς τους μαθητές.

Βέβαια, το ζήτημα που έχει προκύψει έχει δύο όψεις, αυτή της θέσης που εκφράζουν οι μαθητές και οι γονείς και αυτή που επικαλούνται ο Διευθυντής και ο καθηγητικός σύλλογος του σχολείου. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν εδώ και βδομάδες δεν τιμούν κανένα, άλλωστε, είναι για αυτό το που λόγο ζητήθηκε έκθεση γεγονότων από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Το κλίμα στη σχολική μονάδα, φαίνεται να είχε διαταραχθεί εδώ και καιρό, αφού σε μια προσπάθεια της Διεύθυνσης της Σχολής να περιορίσει τους μαθητές που παρουσίασαν παρεκκλίνουσα συμπεριφορά κατά το σχολικό χρόνο, κατέληξε σε διαγραφές μαθητών από το εν λόγο σχολείο.  Σύμφωνα με τα όσα δημοσίως αναφέρθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Ντίνο Τσελέπο, πριν από δύο περίπου βδομάδες μαθητές, εισέβαλαν στο γραφείο του και ο ίδιος δέχθηκε επίθεση από πατέρα μαθητή, ενώ θύματα των μαθητών και της συμπεριφοράς τους φαίνεται να έπεσαν και άλλοι καθηγητές, με μια καθηγήτρια να υποβάλλει την παραίτησή της. Οι μαθητές, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό, όπου ο καθηγητικός σύλλογος επέβαλε ποινές και αποβλήθηκαν, με μαθητές και γονείς να μην αποδέχονται τις ποινές.

Από πλευράς της η συντεχνία των καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης, ΟΛΤΕΚ, στήνει τείχος προστασίας προς τον Διευθυντή της Σχολής και την ορθότητα των χειρισμών του στα περιστατικά που σημειώθηκαν, αλλά και τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τον καθηγητικό σύλλογο. Όπως δήλωσε στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, είπε πως «επρόκειτο για μαθητές που παρουσίασαν παραβατική συμπεριφορά και δεν άφηναν τους καθηγητές να κάνουν το μάθημά τους. Σε μια περίπτωση μια καθηγήτρια, λόγω της κατάστασης ήθελε να παραιτηθεί και όταν ο Διευθυντής επισκέφθηκε την αίθουσα που δίδασκε η καθηγήτρια για να επιβάλει την τάξη, ήρθε σε ρήξη με τους μαθητές. Μετά από αυτό το συμβάν, έγινε το περιστατικό που γνωστοποιήθηκε, όπου μαθητές και γονείς εισέβαλαν στο γραφείο του και παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό και στη συνέχεια στον καθηγητικό σύλλογο,  ο οποίος αποφάσισε όπως οι δύο από τους μαθητές αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και στους άλλους επέβαλαν ποινές (αποβολές). Μάλιστα, ο Διευθυντής της Σχολής που ήταν εμπλεκόμενος απουσίαζε από την σχετική συνεδρία του καθηγητικού συλλόγου, όπου πάρθηκαν οι αποφάσεις».

Κατά τον κ. Λυσάνδρου, η Διεύθυνση του σχολείου εφάρμοσε του κανονισμούς του Δημόσιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης. «Οι αποφάσεις του συλλόγου ήταν ομόφωνες και αυτό λέει πολλά. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως, οι καθηγητικοί σύλλογοι δεν τιμωρούν τα παιδιά αλλά εφαρμόζουν τα παιδαγωγικά μέτρα προς το καλό των παιδιών. Επίσης το ίδιο, θα πρέπει να κατανοήσουν και οι γονείς», είπε.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος ΟΛΤΕΚ, είπε πως είναι λογικό οι όποιες καταγγελίες και διαμαρτυρίες να τύχουν διερεύνησης, όμως από την έρευνα, στην οποία προχώρησε η συντεχνία δεν έχει εντοπίσει οτιδήποτε μεμπτό για τη Διεύθυνση του σχολείο. Σημειώνεται πως, οι καθηγητές για να δείξουν την ομοφωνία στις αποφάσεις τους και τη στήριξη τους προς τον Διευθυντή της Σχολής, απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας.

Το που θα καταλήξει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε μαθητές και τη Διεύθυνση της Α΄ Τεχνικής Σχολής, είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί και μετά την έκθεση γεγονότων που θα λάβει από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμαρτυρία μαθητών έξω από την Α' Τεχνική Σχολή-«Δεν δεχόμαστε απειλές» (pics)

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας