Νοσηλευτές και μαίες από την Ουκρανία μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα του Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς νοσηλευτές και μαίες, που αιτούνται ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, να απευθυνθούν για εγγραφή στα Μητρώα Νοσηλευτών και Μαιών στο κατά Νόμο αρμόδιο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου (ΣΝΜ) βάσει της Σύστασης της ΕΕ 2022/554, που αφορά στην αναγνώριση προσόντων ατόμων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου.  

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζεται ότι για σκοπούς της διαδικασίας αναγνώρισης προσόντων ατόμων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αιτούντες να κατέχουν Άδεια Προσωρινής Προστασίας, η οποία έχει ισχύ ενός (1) έτους, με περιθώριο εξάμηνων ανανεώσεων.

Επίσης, η Αρμόδια Αρχή (ΣΝΜ), ακολουθώντας τις συστάσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διευκόλυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και της οδηγίας 2005/36 και 2013/55, με στόχο τη διατήρηση των επιπέδων νοσηλευτικής και μαιευτικής και της δημόσιας ασφάλειας.

Συγκεκριμένα από τις οδηγίες της ΕΕ, μπορούν να υιοθετηθούν αυτές που αφορούν, δωρεάν εκμάθησης ελληνικής γλώσσας (Απόφαση Κέντρου Γλωσσών Πανεπιστημίου Κύπρου), προώθηση ευέλικτων διαδικασιών αξιολόγησης και αναγνώρισης σε συνεργασία με άλλες Αρμόδιες Αρχές, χρήση "Κόμβου Πόρων" που δημιουργήθηκε για τα ουκρανικά επαγγελματικά προσόντα (για σκοπούς επαλήθευσης) και αποδοχή τεκμηρίων σε μορφή αντιγράφων.

Μπορούν επίσης να υιοθετηθούν η μείωση ή εξάλειψη του κόστους για τα απαιτούμενα τέλη εγγραφής, η αναγνώριση από ένα Κράτος Μέλος να γίνεται δεκτή και στα άλλα Κ.Μ. και η δωρεάν προώθηση " πρακτικής άσκησης" και εργασία υπό επιτήρηση.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Συμβούλιο Νοσηλευτικής Μαιευτικής Κύπρου στο Υπουργείο Υγείας (Γραφείο 002) Τηλέφωνο: 22605455, και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cyprusnmc@moh.gov.cy και nmccyprus@gmail.com.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη