«Ελεύθερη, ενωμένη πατρίδα»-Φώναξαν κατά του ψευδοκράτους μαθητές και φοιτητές (pics)

Με μαζική συγκέντρωση και πορεία προς το οδόφραγμα στην εντός των τειχών Λευκωσία, καταδίκασαν σήμερα μαθητές και φοιτητές την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που μετρά 39 χρόνια από τις 15 Νοεμβρίου 1983. Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης συγκεντρώθηκαν στην Πύλη Αμμοχώστου, από όπου κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα, όπου επιδόθηκε ψήφισμα καταδίκης του ψευδοκράτους στα ΗΕ. Την ίδια ώρα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από μαθητές και φοιτητές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα ΠτΔ για τη μαύρη επέτειο-«Σφυρηλατεί τη θέληση για ενωμένη πατρίδα»

Στο ψήφισμα ενάντια στην «παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους», αναφέρεται ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ότι επιδίωξη είναι η επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα».

Σημειώνει ότι, παρά την καταδίκη του ψευδοκράτους από τα ΗΕ και τη μη αναγνώρισή του από κανένα άλλο κράτος, η Τουρκία εμμένει σε αυτή την «απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση», που «επιδεικνύει την απροθυμία της για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», ενώ προσθέτει ότι η Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης, συνιστά «ύστατη υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το ψήφισμα συνεχίζει τονίζοντας ότι «το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον».

Αναφέρει, δε, ότι με τη στασιμότητα στην πορεία του κυπριακού μετά το Κραν Μοντανά, παραμένουν ανοιχτές οι πληγές «από τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και το δίδυμο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου μας, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συνωμοσίας, που ήθελε την μετατροπή του “xρυσοπράσινου φύλλου” της Μεσογείου, σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ».

Το ψήφισμα εκφράζει τη διαβεβαίωση για συνέχιση του αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει την Κύπρο, λύσης «που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας», παρά την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ιδίως μετά την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνει, δε, ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής, όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας