«Άφησαν οροθετική με αίματα στο κεφάλι, την έδιωχναν»-Αύξηση περιστατικών HIV

«Κοπέλα οροθετική, πήγε στο νοσοκομείο μετά από κτύπημα στο κεφάλι και όταν ενημέρωσε τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας της, την άφησαν με τα αίματα και της είπαν ότι δεν θα της παρέχουν βοήθεια. Της είπαν να πάει σε δικό της γιατρό και παίρναμε εμείς τηλέφωνο για να γίνει παρέμβαση. Μας είπαν ότι δεν είχαν γιατρό, αλλά συνέβαινε το αντίθετο, ήταν ιδιωτική κλινική και υπήρχαν γιατροί, αλλά κανένας δεν ήθελε να της κάνει ράμματα».

Αυτή ήταν μία από τις λίγες μαρτυρίες που ακούστηκαν, για τα άτομα θετικά στον HIV. Μία μαρτυρία που περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν αυτά τα άτομα, παρά το γεγονός ότι η πάθησή τους δεν είναι το ίδιο ανησυχητική όπως ήταν όταν πρωτοανακαλύφθηκε, πριν από 40 χρόνια. Αν και με την εξέλιξη της επιστήμης και το γεγονός ότι υπάρχουν τρία στάδια, κατά τα οποία μπορεί κάποιος να λάβει θεραπεία για τον HIV, οι αντιλήψεις στο μικρό μας νησί φαίνεται ότι οι αντιλήψεις και ο τρόπος σκέψης έχουν μείνει κολλημένες στο 1980.

Ένα λογικό συμπέρασμα, στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει κάποιος, ειδικά μετά τα όσα ακούστηκαν στη διάλεξη που ετοίμασε το Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Η ιατρική εξέλιξη του HIV/AIDS, οι φαρμακευτικές αγωγές, έρευνα και ανθρώπινα δικαιώματα». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ακούστηκαν αρκετά παραδείγματα και απόψεις, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτά τα άτομα από την κοινωνία, καθώς επίσης και αριθμοί, όσον αφορά στα νέα περιστατικά που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και για τις φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να λάβουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Υπάρχουν άτομα, που δεν λαμβάνουν στην Κύπρο φαρμακευτική αγωγή, αλλά πηγαίνουν στο εξωτερικό, επειδή φοβούνται να πάνε στη Γρηγόρειο κλινική. Δεν θέλουν να τους δουν και να στιγματιστούν και επιλέγουν να φεύγουν από την Κύπρο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ζούμε στο 2022 και σε λίγο θα μπούμε στο 2023. Είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε σε μία εκ των τοποθετήσεών της, η πρόεδρος της ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου.

«Εργοδότης ανάγκασε υπάλληλό του να παραιτηθεί»

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης έγινε τοποθέτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενών, που είναι φορείς του HIV, από τη νομική σύμβουλο του ΚΥΦΑ, Χρυσή Μιχαηλίδου. Όπως ανέφερε, η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει ότι οι νόμοι, οι πολιτικές και οι πρακτικές δεν είναι ενάντια στα δικαιώματα των ατόμων με HIV, ενώ πρέπει να υπάρχουν κονδύλια και στήριξη από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση για εκστρατείες.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ασθενών με HIV στην πρόσβαση στις θεραπείες στα δημόσια νοσηλευτήρια, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποχρεώνονται να υποβληθούν σε εξέταση για HIV χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή σε περίπτωση που χρειάζονται άλλες θεραπείες. Τόνισε ότι δέχονται καταγγελίες ότι αρκετοί πηγαίνουν σε νοσοκομείο για εξετάσεις ή θεραπείες, άσχετες με τον HIV και τους υποχρεώνουν να υποβληθούν σε εξετάσεις και για τη συγκεκριμένη πάθηση. Πάντως, η κα. Μιχαηλίδου υπέδειξε πως από τα χρόνια που δραστηριοποιείται στο ΚΥΦΑ, γνώρισε νοσηλευτές και γιατρούς, που δεν γνώριζαν το παραμικρό για την πάθηση.

Αν για κάποιο γίνει εισαγωγή, αναφέρθηκε στην διάλεξη, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι γιατροί γράφουν με μεγάλα κόκκινα γράμματα, στο εξωτερικό του φακέλου HIV, για να γνωρίζουν ότι πρόκειται για οροθετικό άτομο, κάτι που καταπατά τα δικαιώματά τους στην ανωνυμία. Την ίδια ώρα, τονίστηκε ότι είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων των οροθετικών η μεταφορά τους από κλινική σε κλινική, χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών.

Σε παρέμβασή της, η πρόεδρος του ΚΥΦΑ ανέφερε πως υπήρξε περίπτωση που δύο οροθετικοί ασθενείς είχαν πάει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για να λάβουν θεραπεία, άσχετη με τον HIV και όταν ήρθε η στιγμή να λάβουν εξιτήριο, η γιατρός επέμενε ότι έπρεπε να εγγραφεί στο δικαιολογητικό που θα προσκόμιζαν στην εργασία τους, ότι ήταν πάσχοντες με HIV. Μάλιστα, σημείωσε ότι χρειάστηκε η παρέμβασή τους ώστε να αλλάξει άποψη η εν λόγω γιατρός, ωστόσο χρειάστηκε να την φοβερίσουν, ότι θα δοθεί δημοσιότητα.

Η νομική σύμβουλος του ΚΥΦΑ αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των οροθετικών στην εργασία, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επηρεάζεται η εργασία τους, ούτε να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον HIV, υποχρεωτικά. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρέπει να χάνουν τη δουλεία τους τα άτομα που είναι οροθετικοί κα κληθείσα να αναφερθεί σε αριθμούς περιστατικών που σημειώθηκαν στην Κύπρο, τόνισε πως τα τελευταία 4 χρόνια έχει εις γνώση της 10-11 περιστατικά.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε περίπτωση που εργοδότης απέλυσε τον εργαζόμενο που ήταν οροθετικός, η κα. Μιχαηλίδου υπέδειξε πως δεν υπήρξαν περιστατικά, που η αιτιολογία ήταν αυτή, ωστόσο υπήρξε περίπτωση που εργοδότης εξανάγκασε υπάλληλό του σε παραίτηση, επειδή υποψιαζόταν ότι έχει HIV. Σε παρόμοια περίπτωση, οι παραπονούμενοι μπορούν να κινηθούν νομικά, ωστόσο πρέπει να έχουν μάρτυρες και στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση τους, ότι δηλαδή απολύθηκαν για το συγκεκριμένο λόγο.

Πρέπει να τηρείται πρωτόκολλο

Στη διάρκεια της διάλεξης έγινε αναφορά και στην ορθή πρακτική που πρέπει να ακολουθείται, όταν κάποιος εντοπίζεται θετικός στον HIV, με τη Στέλλα Μιχαηλίδου να τονίζει ότι το ΚΥΦΑ όταν προβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, ζητά τη συμβολή ψυχολόγου, ο οποίος είναι και παρών στη διαδικασία ενημέρωσης του ασθενή.

Τόνισε, δε, ότι σε άλλες περιπτώσεις δεν ακολουθείται η εν λόγω πρακτική, φέρνοντας παράδειγμα και ένα εργαστήρι, το οποίο όταν έλαβε τα αποτελέσματα ενός ασθενή, τον πήρε τηλέφωνο αργά το βράδυ και του ανακοίνωσε ότι είναι θετικό στον HIV. Παρόμοια τακτική ακολουθείται και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από άλλα εργαστήρια, με την κα. Μιχαηλίδου να κρούει καμπανάκι ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εύθραυστη ψυχολογία των ασθενών όταν ακούσουν τη διάγνωση.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση περιστατικών

Την ίδια ώρα, στη διάλεξη ακούστηκαν και αριθμοί, όσον αφορά στα νέα περιστατικά HIV που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, με τους αρμοδίους να προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ενδεχομένως ο αριθμός να είναι αρκετά αυξημένος.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 170 περιστατικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ για όλο τον χρόνο του 2021, έχουν εντοπιστεί συνολικά 150 περιστατικά. Με βάση τα εν λόγω δεδομένα, δεν αποκλείεται να καταγραφούν συνολικά πάνω από 200 περιστατικά.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας υπήρξε αύξηση, τόσο στα τηλεφωνήματα προς το ΚΥΦΑ, όσο και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν έψαξαν τους λόγους πίσω από τη συγκεκριμένη αύξηση.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι θεραπείες

Εξάλλου, παρουσίαση έκανε και ο γιατρός της Γρηγορείου Κλινικής, η οποία είναι και η πλέον αρμόδια να περιθάλπει τους οροθετικούς ασθενείς, Γιώργος Σιακαλλής και αναφέρθηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τις θεραπείες που παρέχονται αυτή τη στιγμή.

Όπως ανέφερε, οι ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα που έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και δεν λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τις σεξουαλικές επαφές τους, άτομα που εκδίδονται και άτομα που κάνουν ενδοφλέβιες χρήσεις ναρκωτικών. Υπέδειξε, δε, πως υπάρχουν τρεις τρόποι για θεραπεία.

Η μία είναι η πριν την έκθεση σε κίνδυνο, την οποία μπορούν να λαμβάνουν ώστε να μην μολυνθούν. Αυτή τη θεραπεία μπορούν να την λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Η δεύτερη θεραπεία είναι αυτό που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει «το χάπι της επόμενης ημέρας» και μπορεί κάποιος να τη λάβει μέχρι και 72 ώρες μετά την επικίνδυνη επαφή και η τρίτη είναι η θεραπεία που λαμβάνει κάποιος όταν διαγνωστεί, πλέον, με HIV και η οποία χορηγείται μόνο μέσω των ιατρών της Γρηγορείου Κλινικής.

Πάντως, οι αρμόδιοι τόνισαν πως πρέπει να υπάρξει προώθηση της πρώτης μεθόδου θεραπείας, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη μετάδοση, ενώ την ίδια ώρα σημείωσαν πως με την εξέλιξη της επιστήμης, έχει αυξηθεί και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Σιακαλλής, το 2000, ένας 20χρονος που διαγνώστηκε θετικός στον HIV είχε προσδόκιμο ζωής οκτώ χρόνια, ενώ τώρα έχει προσδόκιμο ζωής όπως η υπόλοιπη κοινωνία. «Είναι καιρός να μιλάμε για μία πάθηση που είναι πλήρως ελεγχόμενη», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλύφθηκε στην Κύπρο ένα νέο στέλεχος του HIV-«Δεν έχει ταυτοποιηθεί αλλού»

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία