Δωρεάν Προδημοτική φοίτηση στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Προδρόμος Προδρόμου σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο για το θέμα της επέκτασης της δωρεάν Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών ανέφερε: «Θα ήθελα να επανέλθω σχετικά με την   πρόταση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο «Κύπρος_το αύριο» για την επέκταση της δωρεάν φοίτησης από την ηλικία των τεσσάρων ετών διότι από τη στιγμή που το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για έγκριση, ακούγονται επιφυλάξεις και συζητήσεις. Επίκεντρο κάποιων αντιρρήσεων είναι ότι αριθμός παιδιών θα φοιτά δωρεάν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι και τώρα και αν τυχόν δεν εγκριθεί η πρόταση και στη συνέχεια και πάντα, περισσότερα παιδιά θα φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Αν δεν εγκριθεί η πρόταση του Σχεδίου «Κύπρος_το αύριο», τότε θα συνεχίσουν τα περισσότερα παιδιά μεταξύ τεσσάρων ετών και τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών να φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και βεβαίως όχι δωρεάν.  

Θα ήταν σκόπιμο να δοθεί κάποια πρόσθετη πληροφόρηση για το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου και τον προγραμματισμό για ένταξη όλων των παιδιών από τεσσάρων ετών μέχρι και τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών στη δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση με την αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχεδιάζοντας το πρώτο έτος εφαρμογής, δηλαδή το επόμενο σχολικό έτος (2023-24), που αφορά παιδιά μεταξύ τεσσάρων ετών και έξι μηνών και τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, έχει ληφθεί πρόνοια για να ενταχθούν όλα τα παιδιά σε δημόσια νηπιαγωγεία ή και σε κοινοτικά νηπιαγωγεία που θα μετατραπούν σε δημόσια.

Ταυτόχρονα, έγινε σχεδιασμός ούτως ώστε και τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η μετατροπή κοινοτικών νηπιαγωγείων (νηπιαγωγείων που λειτουργούν από Συνδέσμους Γονέων) σε δημόσια.

Επιπρόσθετα, γίνεται και ένας σχεδιασμός από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) ούτως ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα, στη βάση των τοπικών δεδομένων, να γίνεται σταδιακά επέκταση των εγκαταστάσεων δημόσιων νηπιαγωγείων για να αυξάνεται η δυναμικότητά τους και να δέχονται περισσότερα παιδιά για φοίτηση.

Ταυτόχρονα όμως η έγνοια όλων μας είναι να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η δυνατότητα που μας δίνεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

-        και να επιτρέψουμε σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών να έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν δωρεάν, από μικρότερη ηλικία, επωφελούμενα από την ευεργετική επίδραση τόσο παιδαγωγικά, όσο και σε όρους κοινωνικοποίησης,

-        και να ενισχύσουμε πέραν των οκτώ χιλιάδων οικογενειών -ως επί το πλείστον νεαρά ζευγάρια- με αυτή τη χορηγία που συνολικά φτάνει 12,2 εκ. ευρώ.

Επειδή το θέμα βρίσκεται στη Βουλή, ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί η νομοθεσία για την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Διαφορετικά διερωτάται κανείς τι θα μπορούμε να πούμε όχι μόνο στις πέραν των οκτώ χιλιάδων παιδιών και οικογενειών που αφορά το θέμα, αλλά ειδικότερα σε πέραν των 1500 οικογενειών που ήδη έχουν παιδιά αυτών των ηλικιών σε δημόσια νηπιαγωγεία, αλλά επειδή είναι μικρότερα από τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, καταβάλλουν δίδακτρα. Τι θα μπορούσε αλήθεια να τους πούμε όταν μπορεί να απαλλαγούν τώρα από αυτά τα δίδακτρα;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας.

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά