Εκκρεμεί για δεκαετίες το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο-Ζήτησαν πλάνο από Κυβέρνηση

Συγκεκριμένη πρόταση ζήτησε από την Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλή για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο, ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Σε δηλώσεις το μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε επίσης πως η επιτροπή συζήτησε και το θέμα του τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο, η κατασκευή του οποίου συζητείται εδώ και 21 χρόνια και για την αξιοποίηση του οποίου καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έχει γίνει διαχρονικά.

Ο κ. Σύκας είπε πως από ό,τι διαφάνηκε από τη σημερινή συνάντηση οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία δεν είναι σε θέση να καταλήξουν στο μοντέλο ανάπτυξης και τον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης του χώρου, με αποτέλεσμα η επιτροπή να έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο με το άμεσο άνοιγμα της Βουλής μετά τις προεδρικές εκλογές να έρθει με συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά στην αξιοποίηση ενός σημαντικότατου έργου, εφόσον μιλούμε για την Κύπρο της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Προσέθεσε πως δεδομένου πως στη Λεμεσό έχουν γίνει επενδύσεις πέραν των 300 εκατ. που άπτονται της τεχνολογίας και όχι μόνο, είναι επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των 300 χιλιάδων διαθέσιμων τ.μ., τονίζοντας πως το τεχνολογικό πάρκο θα γίνει στο Πεντάκωμο και όχι οπουδήποτε αλλού μπορεί να επιθυμούν ορισμένοι.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Κώστα, ο οποίος είπε πως εδώ και 21 χρόνια προωθείται η δημιουργία του επιστημονικού τεχνολογικού πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης για την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Προσέθεσε πως οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει το πάρκο αυτό να δημιουργηθεί στην περιοχή Πεντακώμου της επαρχίας Λεμεσού, στη συνέχεια όμως η Κυβέρνηση ακύρωσε το έργο, αφαιρώντας από τον προϋπολογισμό του κράτους το κονδύλι για τη δημιουργία υποδομών μέχρι την είσοδο του πάρκου.

«Από τότε μέχρι σήμερα, τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και άλλα κόμματα, αλλά και το ΕΒΕ Λεμεσού, καλούμε την Κυβέρνηση να μελετήσει κίνητρα προσέλκυσης σοβαρών, αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματώσει σε μια νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο, και να αλλάξει τη θέση της για ακύρωση του έργου», υπογράμμισε, διερωτώμενος αν και για αυτό το σοβαρό θέμα, για το οποίο η κυβέρνηση βρήκε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον πέταξε στα σκουπίδια, δεν θέλει να προχωρήσει λόγω σκοπιμοτήτων, ίσως και συμφερόντων

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως στη σημερινή συνεδρία ακούστηκε ότι η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων δημόσια διαβούλευση για να δουν, μεταξύ άλλων, αν το τεχνολογικό πάρκο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες λόγω αλλαγών στη δομή της οικονομίας, χωρίς ούτε καν μελέτη για το κόστος κατασκευής των υποδομών εντός του πάρκου μέχρι σήμερα μετά από τόσα χρόνια.

«Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί γιατί δεν θέλει να γίνει αυτό το έργο, δυστυχώς φαίνεται ότι το έχει ακυρώσει οριστικά», κατέληξε επί του θέματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου