Πάνω από 200 εκατομμύρια η… ταρίφα της πανδημίας-Τα εμβόλια οι πλείστες δαπάνες

Ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια οι δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να αφορούν την προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid 19, την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης και την αγορά υπηρεσιών για διενέργεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης και μοριακού ελέγχου, τις υπηρεσίες από ιδιωτικό νοσηλευτήριο για τη νοσηλεία θετικών κρουσμάτων και την αποκατάσταση post covid ασθενών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώπιων των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στη συνεδρία της οποίας παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2023. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 1,8 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού συνεχίζει, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να λάβουν τις αναμνηστικές δόσεις τους.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, έχουν διενεργηθεί διαπραγματεύσεις με τους οικονομικούς φορείς, για εξασφάλιση δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης, ενώ συμπλήρωσε πως με άλλες ενέργειες υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις ύψους 10,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως περιλαμβάνονται 7 δράσεις, που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Υπουργείο του, συνολικού προϋπολογισμού 17,6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 12 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥπΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Αυξημένος κατά 5% ο προϋπολογισμός

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, με τις συνολικές δαπάνες να προϋπολογίζονται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 αποτελεί το 11% του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνει ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο κ. Χατζηπαντέλα εξήγησε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι οι πραγματικές δαπάνες του 2021 ανήλθαν σε €1,1 δισ., έχοντας πετύχει σχεδόν πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού και των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν, ενώ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2022.

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2023, αφορούν κυρίως στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην ανέγερση του νέου κτιρίου του Κρατικού Χημείου, ενώ σημείωσε ότι οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται σε €1,131.639.066 και οι αναπτυξιακές δαπάνες σε €7,164.848.

Στο μεταξύ, όπως είπε τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 293 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 266 εκατομμύρια αφορούν στην αντιμισθία του προσωπικού, που βρίσκεται αποσπασμένο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Γιατροί εκτός ΓεΣΥ

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το ζήτημα για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, οι οποίοι προέβαιναν σε ιατρικές πράξεις στα εντός του ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, έχει διευθετηθεί γιατί δεν έχει δοθεί παράταση από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΑΥ.

Όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία και το Υπουργείο του θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τα Δικαστήρια.

Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ΟΚΥπΥ

Αναφερόμενος στο θέμα της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων του ΟΚΥπΥ και πού σκαλώνει η ολοκλήρωσή τους, έκανε λόγο για ένα «σπασμένο τηλέφωνο», εξηγώντας πως «τα δημόσια έργα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ για υλοποίηση αυτών των έργων».

«Αρκετές φορές υπάρχει ένα σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ ΟΚΥπΥ και δημόσιων έργων», είπε ο Υπουργός Υγείας, για να σημειώσει ότι την περασμένη Τετάρτη είχε σύσκεψη με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, για τα Νοσοκομεία Τροόδους και Λάρνακος, αλλά και για το Τμήμα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση.

Δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι κάθε φορά που επιχειρείται η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής, οι πρώτοι που αντιδρούν είναι γιατροί που ασκούν καθήκοντα ηπατολόγου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Υπουργό παρουσιάζονται ως «expert» στην ηπατολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, στο τέλος του μήνα θα φτάσουν στην Κύπρο ιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να δουν τις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ, για να αποφανθούν κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ηπατολογική κλινική στην Κύπρο.

Λειτουργία Πρώτων Βοηθειών Παίδων πριν την 1η Μαΐου του 2023

Σε σχέση με τη λειτουργία ΤΑΕΠ Παίδων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «κάθε φορά που το Υπουργείο προσπαθεί να λειτουργήσει ΤΑΕΠ Παίδων, οι γιατροί με την περισσότερη δουλειά αντιδρούν και θέλουν να γίνει μακριά τους για να γλυτώσουν τη δουλειά».

Ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες δέκα ημέρες με τον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των ιατρών, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το Τμήμα  πριν την 1η  του Μάη του 2023.

Εξαγορά ιδιωτικών Νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγορές ιδιωτικών Νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία, εκφράζει την εκτίμηση πως για το θέμα αυτό αρμόδια να παρέμβει είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Είπε πως «εάν συνεχιστεί το διπλοπόρτι της αγοράς νοσοκομείων εντός κι εκτός ΓεΣΥ», τότε εξαρτάται από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο να το αντιμετωπίσουν και να αναστείλουν άδειες λειτουργίας νοσηλευτηρίων.

Προβληματίζουν οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι τον προβληματίζουν οι καταχρήσεις στο σύστημα υγείας, για να σημειώσει πως «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως έγιναν κάποιες κινήσεις από ΟΑΥ προς τη σωστή κατεύθυνση, για ν σημειώσει ότι «έγινε αποβολή κάποιων γιατρών από το σύστημα υγείας, αφού προέκυψαν στοιχεία και υποψίες εναντίον τους, για καταχρήσεις».

«Την ίδια στιγμή», είπε, «προχωρήσαμε με την ένταξη νέων νοσηλευτηρίων στο σύστημα, όπως το Ιπποκρατείο που εντάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάποια Κέντρα Αιμοκάθαρσης σε όλη την Κύπρο».

Ένταξη 200 φαρμάκων στο σύστημα μέχρι Μάιο το 2023

Σε σχέση με την ένταξη νέων φαρμάκων στο σύστημα υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα», εξηγώντας ότι έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις.

«Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα στην επόμενη συνάντηση, που θα έχουμε τέλος του μήνα με τον ΟΑΥ, να βρούμε τους τρόπους, ώστε να εντάξουμε όλα τα φάρμακα που δεν είναι στο σύστημα τη συγκεκριμένη στιγμή».

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για πέραν των 200 φαρμάκων, που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα, άρα τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση για ένταξή τους στο σύστημα.  

«Πριν τον Μάιο του 2023 θα τα εντάξουμε και είναι στοίχημα. Γίνονται διαβουλεύσεις», είπε συγκεκριμένα.

Ανέφερε ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ο ΟΑΥ συμφώνησαν όπως ετοιμαστούν δύο λίστες φαρμάκων και ότι στη μία θα περιληφθούν τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους και στην άλλη όσα θα ενταχθούν το Μάη του 2023.

Στόχοι Υπουργείου Υγείας για το 2023-2025

Ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ακόμα ότι οι κύριες στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν καθοριστεί με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου του, για την τριετία 2023-2025, αφορούν στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου, στην ενίσχυση και Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health), στην ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην προώθηση της προαγωγής της Υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος του γιατί έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει όραμα και στρατηγικοί στόχοι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας σήμερα για τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η απόδειξη της «εγκληματικής εγκατάλειψης» τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κατήγγειλε έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ενώ επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και όπως είπε απαιτείται ενίσχυση της πρωτοβάθμια περίθαλψης στην ύπαιθρο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας ότι υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2023 και αφορά στην Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο και την έναρξη της σύστασης του Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου, για να προσθέσει ότι από τη νέα χρόνια «η Κύπρος μπαίνει και σε μια άλλη ευχάριστη διαδικασία για να υλοποιήσει επιτέλους αυτή την δέσμευση προς τους καρκινοπαθείς.   

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχουν διαπιστώσει ότι συμπεριλαμβάνονται δαπάνες στον προϋπολογισμό, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως η ένταξη ιατρικών επαγγελμάτων στο ΓεΣΥ, όπως οι ποδολόγοι και οι ποδίατροι», ένα ζήτημα για το οποίο εισηγήθηκε την εξέτασή του στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ

Εξάλλου, η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε και τον προϋπολογισμό του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Χριστόδουλος Καϊσής είπε ενώπιων των βουλευτών ότι ο προϋπολογισμός για τον οποίο ζητείται έγκριση αφορά «στα άκρως απαραίτητα» και είναι ενδεικτικός μιας και πρόκειται για νέα υπηρεσία, που ακόμα δεν στελεχώθηκε πλήρως.

Τέθηκε εκ νέου από τον Επίτροπο Εποπτείας το θέμα της στελέχωσης του Γραφείου, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια συμπερίληψης στο προϋπολογισμό ενδεικτικού ποσού για τη δημιουργία σχεδίων υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»