Απαντά για τον δημόσιο κήπο και καλεί τους δημότες να μην επηρεάζονται ο Δήμος Λεμεσού

Απαντήσεις σε όλα τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό σε σχέση με τη δωρεά που δέχθηκε από ιδιωτική εταιρεία για την ανανέωση του παιδότοπου στο δημόσιο κήπο, καθώς και για τη γενικότερη μελέτη αναβάθμισης του δημόσιου κήπου, δίνει σε μακροσκελή ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού, καλώντας τους δημότες «να μην επηρεάζονται από παραπλανητικά συνθήματα».

Η ανακοίνωση δημοσιεύεται μια μέρα πριν από την νέα διαμαρτυρία που προγραμματίζει, αύριο Σάββατο, η ομάδα πολιτών «Ο κήπος εν δικός μας» και εν μέσω επιστολών από το Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το ΕΤΕΚ και άλλους φορείς, που ζητούν ανάκληση των εργασιών που ξεκίνησαν και επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος Λεμεσού, μέσω της ανακοίνωσης του, διαμηνύει ότι «η διαφύλαξη της ιστορικότητας του χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος και επέκταση των χώρων πρασίνου, η χρησιμοποίηση υλικών για τα παιχνίδια που διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας, είναι παράμετροι που δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση για τον Δήμο Λεμεσού».

Σε σχέση με την δημόσια διαβούλευση που ζητείται για τον παιδότοπο, ο Δήμος σημειώνει πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε ανάγκη για δημόσια διαβούλευση, λόγω της φύσης του έργου και εφόσον δεν πρόκειται για αλλαγή χρήσης στην εν λόγω περιοχή του δημοσίου κήπου. Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι δωρητές ανέθεσαν σε μελετητική ομάδα, αποτελούμενη από προσοντούχους επαγγελματίες, μέλη του ΕΤΕΚ, την εκπόνηση λεπτομερών σχεδίων αναβάθμισης του παιδότοπου, μια διαδικασία που διήρκησε πέραν των δυο ετών και έτυχε έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, πριν γίνει αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε σχέση με τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, σημειώνει ότι οι Δήμοι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, μεριμνούν για την συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων παιδότοπων,  κάτι για το οποίο δεν απαιτείται αδειοδότηση, παρόλο που όλες οι σχετικές εργασίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου. «Στην περίπτωση της αναβάθμισης του παιδότοπου στο δημόσιο κήπο, επιπρόσθετα των πιο πάνω, όλες οι εργασίες/αναβαθμίσεις, επιβλέπονται από προσοντούχους μηχανικούς /αρχιτέκτονες, μέλη του ΕΤΕΚ», συμπληρώνει.

Στις ανησυχίες για καταστροφή και αποκοπή δέντρων, οι δημοτικές Αρχές της Λεμεσού αναφέρουν ότι κατά την υλοποίηση του έργου, οι υπεύθυνοι μελετητές μεριμνούν τόσο για την προστασία  των υφιστάμενων δέντρων όσο και για τον πρόσθετο εμπλουτισμό του πρασίνου και διαβεβαιώνουν πως τα δέντρα παραμένουν και το  πράσινο ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τη φύτευση πολλών επιπλέον θάμνων και φυτών, ενώ διευκολύνεται η φροντίδα τους με την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και διαδρόμων για την δυνατότητα κλαδέματος, φροντίδας κλπ.

Στην ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού αναλύει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το δάπεδο ασφαλείας και την ποιότητα των παιχνιδιών που θα εγκατασταθούν στο χώρο,  τα οποία είναι κατασκευασμένα από φινλανδική εταιρεία, με 50 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο παιδότοπος θα είναι προσιτός για όλες τις ηλικίες και με ειδικά παιχνίδια για ΑμεΑ.

Σημειώνει δε πως η δωρεά της παιδικής χαράς  αφορά μόνο την αναβάθμιση του υφιστάμενου παιδότοπου και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από τους προκαταρκτικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση των υπόλοιπων τμημάτων του δημόσιου κήπου.

Υπενθυμίζει ότι το 2010 εκπονήθηκε προκαταρκτική μελέτη αναβάθμισης του χώρου του δημόσιου κήπου, ενώ πρόσφατα ο Δήμος ανέθεσε, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες, την επικαιροποίηση του προκαταρκτικού σχεδιασμού σε ιδιώτη αρχιτέκτονα/πολεοδόμο, μέλος του ΕΤΕΚ.

Στο γενικό προκαταρκτικό σχέδιο (Master Plan) που ετοιμάστηκε,  δεν προβλέπονται  ουσιώδεις παρεμβάσεις στο χώρο και ούτε αλλάζει ο ιστορικός χαρακτήρας του δημοσίου κήπου, υπογραμμίζει ο Δήμος Λεμεσού και προσθέτει ότι, «αντίθετα, και παρόλο που δεν εκπονήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός, προβλέπεται ουσιαστική αναβάθμιση του φυτικού υλικού με παράλληλη δημιουργία θεματικών ιστορικών ενοτήτων».

«Δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε σκέψη ή πρόταση για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αφού ο σεβασμός της ιστορικότητας του χώρου επιβάλλει τη διατήρηση τόσο της χωροταξικής διαμόρφωσης, όσο και των δραστηριοτήτων και χρήσεων του δημόσιου κήπου στην αρχική τους μορφή», συμπληρώνει.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι πριν την οποιαδήποτε ωρίμανση των σχετικών σχεδιασμών του γενικού προκαταρκτικού σχεδιασμού θα θέσει το εν λόγω σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία