Προωθείται νόμος που θα προτρέπει τους νέους οδηγούς να γίνουν εθελοντές αιμοδότες

Ένα νόμο που σκοπό έχει να προτρέψει περισσότερους νέους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νόμος συσχετίζει την απόκτησης άδειας οδήγησης με τη δυνατότητα συγκατάθεσης για εγγραφή στο αρχείο δοτών αίματος.

Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα σε πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης να υποβάλλει παράλληλα γραπτώς, εάν το επιθυμεί, τη συγκατάθεσή του να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία λόγω έλλειψης αίματος με αναβολές 100 με 120 μεταγγίσεων ανά εβδομάδα. Ήρθε, όπως είπε, η στιγμή να κινητοποιήσουμε τους νέους για να συνεχίσουν και να διευρύνουν αυτή την καλή παράδοση της αιμοδοσίας που έχει η Κύπρος, δίνοντας την συγκατάθεσή τους ώστε να τους καλεί η τράπεζα αίματος όποτε υπάρχει ανάγκη.

Πρόσθεσε ότι η σκέψη για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είναι σε συνέχεια μιας πρότασης νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου που ψηφίστηκε σε νόμο, για εγγραφή στον κατάλογο δωρητών οργάνων. Κάλεσε όλους να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση νόμου και τις νέες και τους νέους να εγγραφούν στους καταλόγους για να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία με στόχο την ενσυναίσθηση, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη θα βρει ανταπόκριση. Όσο για το νόμου που είχε ψηφιστεί για τους δωρητές οργάνων, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τα τελευταία τρία χρόνια είναι τετραψήφιος ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί ως δυνητικοί δότες οργάνων. Πρόσθεσε ότι με την ίδια ενσυναίσθηση και τάση των συμπολιτών μας θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά εθελοντών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας συνεχάρη τον κ. Αποστόλου για την πρόταση και είπε ότι η Επιτροπή Μεταφορών ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ τη διαδικασία. Ανέφερε ότι όλοι βοήθησαν ώστε να περάσει αυτή η πρόταση για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτή η Βουλή όταν θέλει μπορεί.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι μόλις υποβλήθηκε η πρόταση νόμου, η αρμόδια Επιτροπή ομόθυμα το έθεσε ως προτεραιότητα, ενώ σημείωσε ότι με απλά βήματα η Βουλή μπορεί να φέρει βελτίωση στη ζωή των πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε ότι υπάρχουν και αυτές οι καλές στιγμές της Βουλής και είπε ότι «μαζί μπορούμε για το καλό του κόσμου».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»