Η δικαστική διαμάχη για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, οι αντιδράσεις και το... διπλοπόρτι

Στο προσκήνιο έφερε ξανά τις καταγγελίες κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) περί προσπάθειας για δημιουργία ενός πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, η δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους γιατρούς που δεν έχουν ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και του Οργανισμού, με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σίζόπουλο, να εξαπολύουν τα πυρά τους κατά των εμπλεκομένων.

Η δικαστική διαδικασία φαίνεται πως δεν θα είναι απλή υπόθεση και αναμένεται πως θα είναι χρονοβόρα, αφού επί της ουσίας το Επαρχιακό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για τη νομιμότητα της εγκυκλίου, που προνοεί την απομάκρυνσή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών από τα νοσηλευτήρια. Κάτι που έχει τεθεί από σήμερα σε ισχύ, παρά τις διαδικασίες σε εξέλιξη, με τον ΟΑΥ να έχει αποστείλει από χθες σχετική ανακοίνωση προς τα νοσηλευτήρια, δίνοντάς τους αυστηρές οδηγίες να συμμορφωθούν, με τους περίπου είκοσι γιατρούς που επηρεάζονται να πρέπει να ψάξουν για νέα στέγη, παρά την έντονη διαμαρτυρία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένσταση ΟΑΥ στην προσφυγή των γιατρών εκτός ΓεΣΥ-Από αύριο εκτός νοσηλευτηρίων

Το γεγονός πως οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ θα απομακρυνθούν από τα νοσηλευτήρια, δεν άφησε ασχολίαστο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος μάλιστα ένιωσε δικαιωμένος και έκανε λόγο για πρόνοιες αντίθετες με τη νομοθεσία, που δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, ενώ σημείωσε πως οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ, πρέπει να φύγουν άμεσα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις του είπε πως ο ίδιος είχε υποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020, για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, είχε πρόνοιες οι οποίες ήταν αντίθετες με τη νομοθεσία.

Όπως είπε, «η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι άμεσα επιβάλλεται από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών -και των κρατικών, αλλά και του ΟΑΥ να προχωρήσουν στην πλήρη εναρμόνιση με την κειμένη νομοθεσία» και τόνισε πως «οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί πρέπει να φύγουν άμεσα και να πάνε κάπου αλλού. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και την ίδια στιγμή  να δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή τους ευνοούμενους οι οποίοι θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση και πολλές φορές εκτός του μονοασφαλιστικού συστήματος». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και άσκησε κριτική προς τον Οργανισμό, σημειώνοντας μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως «ροκανίζει το χρόνο επιτρέποντας στα νοσηλευτήρια, το διπλοπόρτι εν είδει πολυσφαλιστικό».

Ανέφερε επίσης, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέδειξε την σχετική παρανομία, όπως την αποκάλεσε, από τις 15 Ιουλίου του 2020, αφού «αυτή αντιστρατευόταν τη βασική αρχή του νόμου για ένα καθολικό σύστημα που θα παρέχει σ' όλους ισότιμη μεταχείριση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν παράταση εγκυκλίου οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ-«Μας πέταξαν στον κάδο αχρήστων»

Μπορεί ο Οργανισμός να μην θέλησε να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες, ωστόσο οι επηρεαζόμενοι γιατροί δεν άφησαν αναπάντητες τις αιχμές, με τον δρ Σάββα Καδή, ο οποίος είναι ένας εκ των ιδιωτών γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσηλευτήριο του Γενικού Συστήματος Υγείας, να δηλώνει πως, εάν κάποιος μελετήσει τι σημαίνει πολυασφαλιστικό θα βγάλει τα συμπεράσματά του, ενώ την ίδια ώρα τόνισε την ανάγκη που δημιουργεί η διαδικασία που βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου για παράταση της εγκυκλίου, αφού οι ασθενείς τους θα μείνουν μετέωροι μέχρι την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο δρ Καδής τόνισε πως ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή είναι σεβαστός, παρόλα αυτά εξήγησε πως «πολυασφαλιστικό σύστημα σημαίνει ότι κάποιος έχει το δικαίωμα επίσημα μέσα από το σύστημα να ασφαλίζεται από διάφορους άλλους οργανισμούς. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να γίνει, αφού έχουμε μονοασφαλισιτκό σύστημα, το οποίο μάλιστα έχει ριζώσει. Είναι το σύστημα που έχει αποφασιστεί από τον τόπο μας, αλλά στηρίχθηκε τόσο από εμάς που είμαστε εκτός ΓεΣΥ, όσο και από τους συναδέλφους που είναι εντός το συστήματος».

Επισήμανε, μάλιστα, πως ο ΟΑΥ παραμένει ο μόνος Οργανισμός που ασφαλίζει τους δικαιούχους, και ξεκαθάρισε πως, «δεν θα υπάρξει πολυασφαλιστικό, επειδή είκοσι γιατροί θα συνεχίζουν να εξασκούν την ιατρική, σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνήσει μέσα από το μνημόνιο που είχε υπογραφεί με τον πρώην υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ, το οποίο επέτρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας. Με αυτό τον τρόπο μπήκαν τα νοσηλευτήρια μας στο ΓεΣΥ και τώρα μας πετάνε στον κάδο των αχρήστων. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να τιμηθούν αυτές οι υπογραφές. Τίθεται ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα και για το μέλλον, για αυτούς που θα έχουν μελλοντική συνεργασία με την πολιτεία, για το τι σημαίνει τελικά η υπογραφή με ένα υπουργό».

Όσον αφορά τις αναφορές για ασθενείς δύο ταχυτήτων και για γιατρούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα, ο δρ Καδής είπε πως όποιος έχει ενώπιον του τέτοιες καταγγελίες πρέπει να δώσει στοιχεία στον ΟΑΥ και στην Αστυνομία. «Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε λειτουργούς υγείας με το να λέμε θεωρίες».

Την ίδια ώρα, οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ ζητούν την παράταση της εγκυκλίου μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους ασθενείς τους να ενημερωθούν, αφού όπως εξήγησε ο  δρ Καδής, αναμένεται να επηρεαστούν και να ταλαιπωρηθούν.

Οι πιο πάνω συζητήσεις, επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια, ωστόσο η νομιμότητα της απαγόρευσης βρίσκεται πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τη νέα δικάσιμο να έχει οριστεί σε τρεις βδομάδες και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι νομικοί που εκπροσωπούν τον ΟΑΥ και το Ιπποκράτειο θα καταθέσουν τις θέσεις τους. 

Νομικοί κύκλοι, πάντως, σχολιάζουν πως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναβολές μέχρι την τελική απόφαση από το Δικαστήριο, όπως επίσης δεν αποκλείουν ενώπιον του Δικαστηρίου να κληθεί να καταθέσει και η Νομική Υπηρεσία, νοουμένου ότι η σχετική εγκύκλιος συστάθηκε μετά από γνωμάτευση που ζήτησε ο Υπουργός Υγείας, από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πάντως, όσον αφορά την πιθανότητα παράτασης της εγκυκλίου μέχρι την απόφαση, τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και ΟΑΥ παραμένουν κάθετοι στην ισχύ της υπάρχουσας νομοθεσίας και της πρόνοιας όπως αυτή έχει αποσταλεί στα νοσηλευτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη πρώτη για τη δικαστική μάχη των γιατρών εκτός ΓεΣΥ με ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι