«Ξεχάσαμε τη λέξη πατέρας… Στις γιορτές εμείς πάντα ήμασταν με το κεφάλι σκυφτό»

Τον δικό τους αγώνα συνεχίζουν να δίνουν εδώ και 48 ολόκληρα χρόνια, αρκετές οικογένειες αγνοουμένων, που δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαν καμία οικονομική βοήθεια και στήριξη από το κράτος. Παιδιά, που πλέον μεγάλωσαν ολομόναχα και ζητούν κάτι, που ίσως να έπρεπε να θεωρείτο και αυτονόητο τόσα χρόνια. Την αναγνώριση και την οικονομική στήριξη ουσιαστικά, αφού ότι είχαν το έχασαν και το πιο σημαντικό μάλιστα είναι το γεγονός πως τα δικά τους πρόσωπα έδωσαν μια μάχη για τον ίδιο τον τόπο τους. Μα ο ίδιος ο τόπος τους σήμερα, τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη... 

Καμία βοήθεια δεν μας παρέχεται, ανέφερε φανερά προβληματισμένη η κα. Μαρία ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων. «Οι πιο πολλοί άνθρωποι σαν εμάς, που είναι περίπου το 90%, εμπίπτουν μέσα στα κριτήρια του ΕΕΕ. Δηλαδή, τι ερχόμαστε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι πάνω από 70 ετών και χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Τι προσφέρει το Υφυπουργείο Πρόνοιας σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για το κράτος, δεν πρέπει να εμπίπτουν σε κανένα σχέδιο, ούτε σε εισοδηματικά κριτήρια. Πως θα ζήσει φυσιολογικά ένας άνθρωπος, με ένα εισόδημα που τον φτάνει μόνο για το σούπερ μάρκετ; Οφείλουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας».

Η κα. Μαρία, είναι παιδί αγνοουμένου και όπως η ίδια λέει, το κράτος ποτέ δεν ενέσκηψε πάνω από τα προβλήματά τους, για να τους βοηθήσει είτε οικονομικά, είτε στην εκπαίδευσή, είτε σε οτιδήποτε άλλο χρειάστηκαν. «Εμείς ήμασταν μωρά και δεν ξέραμε πως να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι γονείς μας ήταν άνθρωποι καταρρακωμένοι από τα προβλήματά τους και έπρεπε το ίδιο το κράτος, να έρθει το ίδιο να μας λύσει τα προβλήματα και όχι να έρθουμε εμείς οι ίδιοι να διεκδικήσουμε κάτι το αυτονόητο. Μας καλούν να μας δώσουν μια πλακέτα σε μια εκδήλωση και μετά μας ξεχνούν. Αυτό το πράγμα είναι αίσχος».

«Όταν ζητήσαμε βοήθεια, μας είπαν ότι το τσεκκούι που πιάνει η μάμα σας είναι καλό»

Φανερά απογοητευμένη, ήταν και η κα. Ιφιγένεια, η οποία στάθηκε στην αντιμετώπιση του κράτους προς την ίδια και την οικογένειά της, αφού κανένας μέχρι σήμερα, όπως η ίδια υποστηρίζει, δεν της κτύπησε την πόρτα για να δει την κατάστασή της. «Είχα προκαλέσει να ανοιχτούν φάκελοι των οικογενειών μας, για να καταλάβει ο καθένας τι χάσαμε το 1974 από βιασμούς, από κακοποιήσεις, από στερήσεις. Εδώ και 48 χρόνια, ξεχάσαμε τη λέξη πατέρας. Θέλουν να μας θεωρούν ως ανθρώπους, που ζητούμε ελεημοσύνη. Εμείς δεν ζητούμε ελεημοσύνη. Οι δικοί μας πολέμησαν για τα ιδανικά, να προστατέψουν τις οικογένειές τους και τις οικογένειες όλων μας. Βρεθόμαστε εδώ με αρκετές διακρίσεις και πρέπει κάποτε να τα λέμε εντελώς ωμά, σταράτα και καθαρά».

Όπως πρόσθεσε η κα. Ιφιγένεια, «στερηθήκαμε τα πάντα στη ζωή μας. Χριστούγεννα, δεν μας είδε κανένας, στα σχολεία μας, στις γιορτές μας και στις εκδηλώσεις, όλοι έτρεχαν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, εμείς πάντα ήμασταν με το κεφάλι σκυφτό. Πιστέψετε με, επειδή εγώ έμαθα στη ζωή μου να είμαι τίμιος άνθρωπος και κλείνω αισίως τα 60 τα Χριστούγεννα, δεν είδα κανένα να έρθει να μου κτυπήσει την πόρτα. Δεν γνωρίζουν που μένουν οι γονείς μας και που μένουμε εμείς. Δεν ήρθε κανένας να μας ρωτήσει αν είμαστε καλά και πώς περνούμε. Δεν πρέπει να χωνόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, αλλά ούτε να γινόμαστε τα θύματα για να μας ακούσει ο κόσμος. Διότι αυτό που μας λένε είναι, α μα είστε παιδιά αγνοουμένων; Φτάνει, πόση βοήθεια να πιάσετε…». 

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά της κα. Ιφιγένειας, πως όταν είχε πάει να ζητήσει βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτό που τις είπαν είναι ότι «το τσεκκούι που πιάνει η μάμα σας είναι καλό. Στείλαμε μέχρι και επιστολές στον Πρόεδρο, αλλά τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα. Περιμένουμε τουλάχιστον μια ειλικρινή απάντηση από τους αρμόδιους και να πάτε να δείτε τις καταθέσεις μας και τι μας έδωσε τόσα χρόνια οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Όλοι στο θα, θα, θα…». 

Άλλη γυναίκα από οικογένεια αγνοουμένων, με ζωγραφισμένη την απογοήτευσή στο πρόσωπό της, είπε πως, «κανονικά εμείς δεν έπρεπε να είμαστε εδώ. Κανονικά έπρεπε το ίδιο το κράτος να έρθει να μας βρει. Μεγαλώσαμε και σήμερα ζητούμε κάποια πράγματα, που έπρεπε να δοθούν πριν πάρα πολλά χρόνια. Δεν θέλουμε καμία ηθική στήριξη, ότι ήταν να στηρίξουμε, το στηρίξαμε μόνοι μας, με τα δυο μας τα χέρια και τα δυο μας τα πόδια. Εγώ έμεινα μόνη μου από 20 χρόνων. Έφυγαν και οι δυο μου γονείς. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε στη ζωή μου. Οι πλακέτες και τα μάνα μου τα παιδιά των αγνοουμένων, δεν μας χρειάζονται πλέον. Να έρθουν να δουν πώς περνούσαμε τα τόσα χρόνια και πώς ζούσαμε και τότε το κράτος να δώσει την ανάλογη οικονομική στήριξη στα παιδιά μας».

Σημειώνεται, πως από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι μπήκαν ήδη κάποια χρονοδιαγράμματα και ζητήθηκε από το γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που αφορούν τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «θα αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε, ενδεχομένως με εξαιρέσεις στη Νομοθεσία, που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Είναι κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει το Υφυπουργείο Πρόνοιας, αλλά αν δεν δείξουν βούληση, για να λύσουν το ζήτημα, τότε αναγκαστικά θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω να δώσουν απαντήσεις. Ή θα έρθουν ενώπιον της Επιτροπής με λύσεις ή θα λύσουμε εμείς το ζήτημα διαφορετικά. Τα λόγια πλέον τελείωσαν και πάμε σε πράξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα