Διαπιστώθηκαν κενά στις πολιτικές στήριξης ΑμεΑ που συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας τους

Η ανάγκη δημιουργίας επιπρόσθετων κέντρων φιλοξενίας και ενίσχυσης των προγραμμάτων στήριξης, αποκατάστασης και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, τα οποία έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, τονίστηκε την Τρίτη κατά τη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν τα κενά και τα ελλείματα στις πολιτικές στήριξης των ατόμων αυτών.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν εκ νέου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με κενά που εντοπίζονται και αφορούν στην ανεξάρτητη διαβίωση, την εργασιακή αποκατάσταση και απασχόληση και την ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι οι συστάσεις του ΟΗΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, εκκρεμούν από το 2017.

Επηρεαζόμενοι φορείς και οργανώσεις, που εκπροσωπούν αυτά άτομα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία δομών ανεξάρτητης διαβίωσης και δομών εξατομικευμένης φροντίδας, ώστε να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για «αμείλικτα» ερωτήματα, για τα οποία δεν πήραν πειστικές απαντήσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

Οι Επιτροπές Παιδείας και Εργασίας έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη συζήτηση επί των πραγματικών αναγκών στις 14 Μαρτίου του 2023.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής ενός σχεδιαγράμματος οργανωτικού προγράμματος και κυρίως διάθεσης χρημάτων για τη στήριξη αυτών των παιδιών και τη δημιουργία δομών, για να σημειώσει πως άμεση ανάγκη είναι και η στήριξη των οικογενειών.

«Οι πρώτοι που χρειάζονται στήριξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι γονείς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συντονισμός και υπάρχουν προβλήματα. Ενώ σύσσωμοι και ομόφωνα στηρίζουμε αυτή τη λογική της στήριξης αυτών των παιδιών η κατάληξη, όπως μας λέχθηκε και στην Επιτροπή, είναι τα γηροκομεία ή το ψυχιατρείο», είπε.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε μετά τα 21 έτη πού θα πάνε και τι θα κάνουν τα συγκεκριμένα παιδιά, για να συμπληρώσει ότι «μετά από κάποια φάση, που θα υπάρχει αδυναμία από τους γονείς αυτών των ατόμων να υποστηρίξουν τα παιδιά τους ή θα φύγουν από αυτή τη ζωή, ποιος αναλαμβάνει;».

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, στο ερώτημα των μελών των αρμοδίων Επιτροπών αν σήμερα είναι επαρκή τα προγράμματα, είπε ότι δεν υπήρξαν απαντήσεις από τους αρμοδίους.

«Κάποιοι ξεχνούν πως έχουμε κυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Μάλιστα αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα που έχει υποδείξει η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, που παρακολουθεί την υλοποίηση της Σύμβασης προς τις αρμόδιες αρχές, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει και να εφαρμόσει εγγυήσεις, που να προστατεύουν το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα μια επαρκώς χρηματοδοτούμενη στρατηγική αποϊδρυματοποήσης και να ανακατανέμει τους πόρους που διατίθενται για την α αποϊδρυματοποίηση», είπε.

Σε σχέση με το θεσμό του θερινού σχολείου, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως «δυστυχώς ο θεσμός δεν έχει επεκταθεί στα ειδικά σχολεία», για να προσθέσει πως είναι «ένα κενό το οποίο καλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας το αμέσως επόμενο διάστημα να καλύψει, ώστε να λειτουργεί θεσμός του θερινού σχολείου και στα ειδικά σχολεία».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε πως «η δημιουργία επιπρόσθετων Κέντρων Φιλοξενίας και στήριξης των παιδιών άνω των 21 ετών για αποκατάσταση, ένταξη και ενσωμάτωση τους στην κοινωνία, όπως και πολιτική βούληση για τέτοιες δράσεις, αποτελεί μια αναγκαιότητα και υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση στηριζόμενη στην απαραίτητη χαρτογράφηση των αναγκών σύγχρονων και μελλοντικών».

«Οι υφιστάμενες δράσεις», είπε, «οι οποίες παράγουν πρέπει να ενδυναμώνονται συνεχώς και στοχευμένα».

Πρόσθεσε ότι «ουσιαστική αναμένεται να είναι η ολιστική στρατηγική που ετοιμάζεται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας με την ένταξη του τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2023 στη βάση των διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών για περαιτέρω αποτελεσματικότητα και εξατομίκευση των δράσεων».

Τόνισε την αξιοποίηση των θεσμοθετημένων εργαλείων των κοινωνικών επιχειρήσεων, που ψήφισε η Βουλή, κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης που διαμορφώνει το πεδίο, για αξιοπρεπή εργασία και ουσιαστική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν θα ανακαλύψουμε στην Κύπρο τον τροχό, ούτε οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται γύρω από ένα θεωρητικό πλαίσιο».

Εξήγησε ότι η Σύμβαση είναι συγκεκριμένη και ότι «το 2011 έχει κυρωθεί, το 2012 με νόμο το κράτος υποχρεούται να την εφαρμόσει, ενώ το 2013 η Κύπρος έστειλε την πρώτη έκθεση στον ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης».

Πρόσθεσε, περαιτέρω, πως «το 2017 έχουμε πάρει συγκεκριμένες παρατηρήσεις από τον ΟΗΕ, για το τι άλλα πρέπει να κάνουμε και αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας είναι να μας δοθούν τους επόμενους μήνες τα όσα καταγράφηκαν ως παρατηρήσεις για τη μη υλοποίηση της Σύμβασης από τον ΟΗΕ και τι ενέργειες έχουν γίνει από το 2017 μέχρι σήμερα για να συμμορφωθούμε με τη Σύμβαση».

«Το κράτος πρέπει να στηρίζει αυτές τις οικογένειες», σημείωσε.      

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, έκανε λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα» σε σχέση με αυτά τα παιδιά αναφορικά στο τι θα κάνουν μετά τα 21 χρόνια τους, πού θα απασχοληθούν και με ποιο τρόπο, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια στην κυπριακή κοινωνία.

«Παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του κράτους, διαπιστώνεται πως αυτά τα τμήματα είναι σοβαρά υποστελεχωμένα και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυσή τους για είναι χρήσιμα τόσο προς τα παιδιά με αναπηρίες, όσο και προς τους γονείς των παιδιών αυτών», είπε.

Όπως συμπλήρωσε «επιβάλλεται η άμεση αύξηση των ημερήσιων Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά και των 24ωρων Κέντρων, για μια ποιοτική και υγιή απασχόληση των παιδιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις