Οι 4 φονικότεροι σεισμοί που χτύπησαν την Κύπρο τα τελευταία 2000 χρόνια!

Ο φονικός σεισμός στην Ιταλία ξημερώματα Τετάρτης ξεπέρασε τα 200 θύματα, ενώ οι αρχές της χώρας εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο περνά η ώρα.
 

Με αφορμή το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου κάναμε μία αναδρομή σε σεισμικά γεγονότα που έπληξαν την Κύπρο τα τελευταία 2000 χρόνια και που ήταν τόσο ισχυρά που είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από εκατοντάδες θύματα, να προκαλέσουν ακόμη και αλλαγή στη ροή ποταμών.


 
342 μ.Χ.
Με επίκεντρο τη ΝΔ ακτή της Κύπρου, ισχυρός σεισμός χτύπησε την Πάφο καταστρέφοντάς την ολοκληρωτικά. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές από τη δύναμη της φύσης, μικροί ποταμοί άλλαξαν την πορεία τους (πιθανή εμφάνιση επιφανειακών εκδηλώσεων του σεισμογόνου ρήγματος) ενώ έγιναν μαζικές κατολισθήσεις σε ολόκληρη την επαρχία.

 

 
3 Μαΐου 1222
Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη ΝΔ ακτή της Κύπρου. Πρόκειται ίσως για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς των ιστορικών καταλόγων ο οποίος προκάλεσε μέχρι και τσουνάμι. Από τον σεισμό και το ακολουθούμενο τσουνάμι προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε Πάφο και Λεμεσό, ενώ το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό.
 
 
10 Δεκεμβρίου 1795
Με επίκεντρο την πόλη της Αμμοχώστου, καταγράφηκε φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, που σύμφωνα με καταγραμμένα στοιχεία, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ανθρώπων.
  


10 Σεπτεμβρίου 1953
Ένας διπλός καταστροφικός σεισμός χτυπά την Πάφο. Ο πρώτος 6.0 και ο δεύτερος 6.1 Ρίχτερ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 40 ανθρώπων, τον τραυματισμό 100, ενώ 4000 έμειναν άστεγοι.


Από τη δύναμη του Εγκέλαδου επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις, ενώ οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις.


Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτίρια έπαθαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές.


Επειδή κατά την ώρα που έγινε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις εργασίες τους αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης και παρατηρήθηκε ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου.
 

Οι δύο αυτοί σεισμοί ήταν τόσο ισχυροί που έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία, ενώ την κύρια σεισμική δραστηριότητα, ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.
 
 Με πληροφορίες από: Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, earthquaketrack, allikypros

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα