Πέφτει το ρεύμα αλλά δεν μπορούν να το ελέγξουν γιατί στην αυλή υπάρχει… σκύλος

Απίστευτα και όμως... κυπριακά, είναι τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, που συζήτησε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους προσφυγικούς συνοικισμούς και ιδιαίτερα στις ηλεκτρικές τους εγκαταστάσεις, με την ανάγκη αναβάθμισής τους, να είναι επιτακτική. Τρανταχτό παράδειγμα της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί, είναι ο συνοικισμός Μακάριος Γ' στη Λάρνακα, για τον οποίο οι ένοικοι που βρίσκονται στις πολυκατοικίες, αναγκάζονται να μεταβούν σε αυλή του γείτονά τους που βρίσκεται το ηλεκτρικό κουτί για να επιδιορθώσουν κάποιο πρόβλημα όταν υπάρξει. 

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στον συνοικισμό στις Καμάρες, υπάρχει ένα κουτί ηλεκτροδότησης ανά τέσσερις κατοικίες και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει ο Χειμώνας σε κάποιες ώρες που μπορεί να διακοπεί το ρεύμα, ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε στην αυλή του γείτονα, για να δουν αν έχει πέσει το αυτόματο. Μάλιστα, όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής, κάθε φορά ελπίζουν να μην βρέχει ή να μην υπάρχει σκύλος στην αυλή του γείτονά τους, για να μπορέσουν να δουν και να επιδιορθώσουν την ηλεκτροδότηση στην κατοικία τους.

Η Επιτροπή Προσφύγων, ζήτησε να καλύψει το Τμήμα Πολεοδομίας συγκεκριμένα έξοδα για να μπορέσουν να εγκατασταθούν παροχές σε κάθε κατοικία ή τουλάχιστον σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, «αυτό που λέγεται ότι και σε νέες αναπτύξεις, μπαίνει κοινή παροχή δεν είναι πραγματικότητα, γιατί κοινή παροχή μπορεί να μπει όταν ο χώρος είναι κοινόχρηστος και όχι να πρέπει να μπει στην ιδιόκτητη αυλή κάποιου ανθρώπου, για να αποκαταστήσεις την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην κατοικία σου».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν υπήρξε καλή ανταπόκριση από το Τμήμα Πολεοδομίας και έτσι, υπήρξε προβληματισμός ενώπιον της Επιτροπής. Γι' αυτό τον λόγο, όταν θα έχει ενώπιον της τα σχετικά κονδύλια για το Τμήμα Πολεοδομίας, θα δουν πως μπορούν να ελέγξουν τα συγκεκριμένα ποσά για να τους αναγκάσουν να δώσουν περισσότερο βάρος στο συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο για τις Καμάρες, αλλά και για όλους τους συνοικισμούς της Κύπρου.

Μπαλάκι ευθυνών για την τραγική κατάσταση στα Λατσιά

Παράλληλα, η Επιτροπή Προσφύγων μελέτησε την καταλληλόλητα των οικιστικών μονάδων, που μετρούν πέραν των 1,000 στους προσφυγικούς συνοικισμούς στα Λατσιά. Όπως διαφάνηκε, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά το Τμήμα Πολεοδομίας, δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων για τις εισηγήσεις που έκανε στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Κέττηρος, «δεν είναι δυνατό να εγγράφονται αυτεπάγγελτα θέματα στην Επιτροπή για να ενημερωθούν οι βουλευτές και το Τμήμα Πολεοδομίας να έρχεται ενώπιον της επιτροπής και να μην είναι σε θέση να ενημερώσει».

Έτσι, έχει οριστεί σε μερικές βδομάδες εκ νέου συζήτηση για το εν λόγω θέμα, όπου αναμένεται το Τμήμα Πολεοδομίας να ενημερώσει για το τι προτίθεται να πράξει και για να πει ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν και να δώσει κατευθύνσεις στον Δήμο Λατσιών, που ζητά απεγνωσμένα να μάθει τι μπορεί να κάνει για τους δημότες του, οι οποίοι βρίσκονται σε ακατάλληλες κατοικίες σε συνοικισμούς.

Επιπρόσθετα, απαντήσεις αναμένονται και για τα εμπορικά κέντρα στα Λατσιά, τα οποία φαίνεται να κρατούν κάποιοι και να  χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς, από αυτούς που έχουν αποδώσει. Κάποιοι τα κρατούν και είναι κενά, κάποιοι τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες, κάποιοι τα υπενοικιάζουν και βγάζουν καλά λεφτά, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι συνάνθρωποι μας ζητούν τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα για να δραστηριοποιηθούν και να μπορέσουν να δουλέψουν επαγγελματικά. Έτσι, η Επιτροπή Προσφύγων, αναμένει απαντήσεις και σε αυτό το ζήτημα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»