Συνολικά 257 ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το «Σπίτι της Ελπίδας»

Το «Σπίτι της Ελπίδας», τη στέγη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, λειτουργεί ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) παρέχοντας υπηρεσίες αποκατάστασης, ένταξης και βιώσιμης λύσης.

Όπως αναφέρεται, η εγκαθίδρυση της παιδικής στέγης έγινε με την έγκριση και τη συνεχή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων (90%) και από την Κυπριακή Δημοκρατία (10%). Στο πλαίσιο του έργου και κατά την περίοδο υλοποίησης του για τα έτη 2019-2022, έχουν φιλοξενηθεί και λάβει υπηρεσίες συνολικά 257 ασυνόδευτα παιδιά.

Από το 2019 το “Σπίτι της Ελπίδας” έχει φιλοξενήσει συνολικά 157 νέες εισδοχές παιδιών, 62 εισδοχές για το 2020, 62 εισδοχές το 2021 και 33 μέχρι την λήξη του έργου τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατά τη διάρκεια των 34 μηνών, τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκεί έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής καθοδήγησης, ενώ στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης, ο Οργανισμός παρείχε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε αυτά όπως μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Μουσικής, Μαγειρικής και Φυσικής Αγωγής. Επιπλέον, τα παιδιά παρακολούθησαν σειρά εργαστηρίων από το εξειδικευμένο προσωπικό του HFC, καθώς και από εξωτερικούς συνεργάτες.  

Ιδιαίτερη έμφαση, σημειώνεται, δόθηκε επίσης στην υποστήριξη των παιδιών κατά την περίοδο μετάβασής τους στην ενηλικίωση, τόσο μέσα από ενέργειες εξεύρεσης εργασίας και στέγασης εκτός της παιδικής στέγης, όσο και με την παροχή εργαστηρίων για την ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και ενδυνάμωσης.

Όπως αναφέρεται, σημαντική πρόκληση για την ομαλή λειτουργία και παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αποτέλεσε η πανδημία ιδιαίτερα κατά το 2020, όπου τόσο οι εκπαιδευτικές όσο και οι ψυχαγωγικές δράσεις έπρεπε να τύχουν τροποποίησης, ώστε να συμφωνούν με το υγειονομικό πρωτόκολλο έναντι του COVID19.

Ιδιαίτερες προκλήσεις, σημειώνεται, παρουσιάστηκαν και στα προγράμματα ένταξης με αυτά να έχουν προσωρινά περιορισμένες προοπτικές λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν. Παρ’ όλα αυτά,  μετά από αξιολόγηση των συνθηκών της χώρας αλλά και βάσει βέλτιστων πρακτικών άλλων Οργανισμών και φορέων, έγιναν ανάλογες διευθετήσεις και εναρμονίσεις στο σύστημα που εφαρμόζεται.

Επισημαίνεται ότι το έργο ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την συμβολή τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και με την αμέριστη στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών προς τα παιδιά που φιλοξενεί ο Οργανισμός.

Το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέρεται, συνεχίζει τη λειτουργία του έχοντας πάντα ως επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού σε πλαίσιο εξατομικευμένης και διεπιστημονικής προσέγγισης. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου για τα έτη 2019-2022, η λειτουργία της στέγης συνεχίζεται κανονικά με τη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας