ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν παροτρύνει αποφυγή μέτρων που υπονομεύουν τη μείωση των ΜΕΔ

Να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρότρυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κύπρο, στο πλαίσιο της προκατρκτικής θετικής αξιολόγησης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης €85 εκ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτά μετέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η Αυγή Λαπαθιώτη, Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, συζητώντας την πρόταση των Βουλευτών για περαιτέρω τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Όπως εξήγησε η κ. Λαπαθιώτη, η θετική αξιολόγηση της Κύπρου, την οποία ανακοίνωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, ήταν προκαταρκτική και πριν εκταμιευθεί το ποσό των €85 εκ. πρέπει να πειστούν τα κράτη μέλη, ενώ εκκρεμεί και η τελική γνώμη, που αναμένεται στις 25/11. «Οτιδήποτε κάνουμε σε αυτό το διάστημα, έχει αντίκτυπο και θα κληθούμε να απαντήσουμε πώς πετυχαίνουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση των ΜΕΧ», ανέφερε.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και πειστούν όλα τα κράτη μέλη, η εκταμίευση της πρώτης δόσης €85 εκ. θα γίνει στις 2/12, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών για το θέμα, η κ. Λαπαθιώτη είπε ότι κατά τη συζήτηση των αποτελεσμάτων με την Επιτροπή τέθηκε το ζήτημα της αναστολής εκποιήσεων, ενώ είπε ότι το θέμα συζητείται και από οίκους αξιολόγησης.

Αναφορικά με το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, η κ. Λαπαθιώτη σημείωσε ότι δεν έχει υποβληθεί το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ακόμα, ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρχει έγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ο Βύρωνας Βύρωνος είπε ότι δεν θα βοηθήσει κι άλλη αναστολή. Επεσήμανε ότι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ΜΕΔ έχει φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν σημαίνει ότι αυτά έχουν φύγει από την κυπριακή οικονομία.

Επεσήμανε ότι οι παρεμβολές στις εκποιήσεις δεν δίνουν λύσεις. Ανέφερε ότι υπάρχουν ενυπόθηκες διασφαλίσεις που χρονολογούνται πέραν των 10 ετών. Επιπλέον, είπε ότι η νοοτροπία για ανατροπή εφαρμογής νομοθεσιών δημιουργεί αρνητική εικόντα για τον τόπο και επηρεάζει και τους επενδυτές, ενώ τέλος σημείωσε ότι χωρίς τις εκποιήσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η χρηματοδότηση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ζήτησε εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομικών κατάλογο με τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους (UBOs) των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι όταν αλλάχθηκε το νομοθετικό πλαίσιο και αφαιρούταν το δικαίωμα στους δανειολήπτες για προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν υπήρχε ανάλογη εκτίμηση για προσβολή των επενδυτών. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι καμία εταιρεία διαχείρισης δανείων δεν έχει υποβάλει αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα, όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Ρώτησε το Υπουργείο Οικονομικών πού βρίσκεται η προσπάθεια εναρμόνισης της νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία όσον αφορά της εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, βουλευτής του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι «η κινδυνολογία του καλοκαιριού εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνεται», σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι το ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι κινδυνεύει το σχέδιο ενοικίου έναντι δόσης με την αναστολή των εκποιήσεων. Σημείωσε ότι αύριο λήγει η αναστολή που δόθηκε το καλοκαίρι και το σχέδιο δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή. "Ερχόμαστε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους, μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης", είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι το καλοκαίρι το Υπουργείο ζητούσε από τη Βουλή να ψηφίσει τον νόμο για τις εταιρείες εκποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, ενώ τώρα τίθενται νέα ορόσημα. Αναφέρθηκε σε "ασυδοσία" στη συμπεριφορά των εταιρειών πιστώσεων, ενώ, διερωτήθηκε αν οι εταιρείες είναι πρόθυμες να μην κάνουν εκποιήσεις σε ευάλωτες ομάδες, μονογονιούς, ανέργους, αλλά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, είπε ότι ο λόγος που ζητείται νέα αναστολή στις εκποιήσεις είναι επειδή «δεν είδαμε ακόμα το ενοίκιο έναντι δόσης και τροποποιήσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων. Μακάρι να μη χρειαζόταν, αναγκαζόμαστε». Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η προσφυγή στην Κύπρο παίρνει χρόνια ενώ ο πλειστηριασμός παίρνει 9 μήνες. Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του διακανονισμού ο οποίος δεν γίνεται με δόσεις, αλλά ζητείται είτε εφάπαξ πληρωμή και μετά δόσεις ή εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου, αφού τα δάνεια είναι τερματισμένα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούνοι δανειολήπτες και να οδηγούνται στον πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι οι Βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, Σωτήρης Ιωάννου εκ μέρους του ΕΛΑΜ, Ηλίας Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΔΗΠΑ και Σταύρος Παπαδούρης εκ μέρους των Οικολόγων, κατέθεσαν πρόταση νόμου για παράταση της αναστολής της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. Η προηγούμενη αναστολή που είχε ψηφιστεί λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν