Μαθητές, τσολιάδες και πρόσκοποι τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (pics)

Με τις μαθητικές παρελάσεις, σε όλη την Κύπρο, κορυφώθηκαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που σήμανε την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. 

Σε όλη την Κύπρο, οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους με λάβαρα, ελληνικές και κυπριακές σημαίες και παρέλασαν, αποτίοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στους ηρωικά πεσόντες, αλλά και σε όσους πάλεψαν για τη λευτεριά της Ελλάδας. 

Στη Λευκωσία, η μεγάλη μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας. Εκεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας και ο Πρέσβης της Ελλάδας δέχθηκαν τον χαιρετισμό της παρέλασης. 

Το μήνυμα της Προέδρου της Βουλής

Είναι ευθύνη μας να αξιοποιούμε κάθε βήμα για να επιζητούμε τη δικαίωση της πατρίδας μας, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά τη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία έγινε την Παρασκευή στη Λευκωσία.

«Σήμερα που μαίνεται ένας ανελέητος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμαστε το ένδοξο ιστορικό παρελθόν και προσδιορίζουμε το παρόν και το μέλλον», τόνισε η κ. Δημητρίου. «Θέση μας, ευθύνη μας και υποχρέωσή μας είναι να αξιοποιούμε κάθε βήμα για να επιζητούμε τη δικαίωση της πατρίδας μας και να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, είπε ότι «σήμερα τιμούμε τους ήρωες του 1940», οι οποίοι «με σθένος και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν την ελευθερία», καθώς επίσης τους Κύπριους και τις Κύπριες που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δυστυχώς, σήμερα η Κύπρος δεν έχει την ελευθερία που θέλουμε με τη συνεχιζόμενη κατοχή. Αταλάντευτος στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της νήσου με μία λύση η οποία θα βρίσκεται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε. «Με σθένος και με αυταπάρνηση νικήσαμε το 1940. Με τις ίδιες αξίες θα δικαιωθούμε και σήμερα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής μας», κατέληξε.

Ο Ελληνισμός υπερασπίστηκε τις αξίες που θεμελιώνουν την ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά τη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία έγινε την Παρασκευή στη Λευκωσία.

«Γιορτάζουμε σήμερα και τιμούμε το μεγάλο έπος του 1940, όταν οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την εθνική ελευθερία και μαζί αντιστάθηκαν στο θεριό του ολοκληρωτισμού», είπε αρχικά ο ΥΠΑΝ, προσθέτοντας ότι «κυματίζει σήμερα περήφανα η ελληνική σημαία, η εθνική σημαία των Ελλήνων και δίπλα της η σημαία του κυπριακού κράτους μας». 

Ακόμη, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η Κύπρος μέτρησε «περισσότερους από 600 νεκρούς στον αγώνα εκείνο για την ελευθερία και τη δημοκρατία», υποδεικνύοντας ότι «ο Ελληνισμός μαζί με την πατρίδα υπερασπίστηκε και τις αρχές και τις αξίες του κόσμου όλου, τις αρχές που και σήμερα θεμελιώνουν την ενωμένη Ευρώπη». 

«Σήμερα είδαμε στα μάτια των παιδιών που παρέλασαν την περηφάνια κι αυτό το φως που θα είναι το μέλλον μας για να ελευθερώσουμε και τη δική μας ιδιαίτερη πατρίδα», κατέληξε ο ΥΠΑΝ.

Η Κυβέρνηση, δεν έπαψε στιγμή να καταβάλλει προσπάθειες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε στην Πόλη Χρυσοχούς η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, με την ευκαιρία των εορτασμών της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, είπε ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένα λειτουργικό κράτος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της «χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα από ξένες κηδεμονίες».

Ο αγώνας μας διεξάγεται με ειρηνικά μέσα και με διπλωματική κινητοποίηση, προκειμένου να απομακρύνουμε την εξωτερική επιβουλή και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Παρισινού, με δεδομένες τις εξελίξεις που ζει ο κόσμος μας μετά τις 24 Φεβρουαρίου αλλά και τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκει να αναδεικνύει μέσα από σχεδιασμούς πολιτικής στρατηγικής τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Κύπρος ως πυλώνας περιφερειακής συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στη γύρω περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε κάθε περίπτωση καταθέτει τις ξεκάθαρες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η πατρίδα μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων και των σύγχρονων εξελίξεων, συμπλήρωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέχισε, εντείνονται και οι προσπάθειες μας να επισημάνουμε ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η επιθετική ρητορική, οι παραβιάσεις και οι επεκτατικές της βλέψεις, αποτελούν μία επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό που την χαρακτηρίζει. 

Το Έπος του '40, είπε η κ. Παρισινού, ανήκει σε ολόκληρο το Έθνος, το οποίο επέλεξε να αναμετρηθεί με αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. «Εισπράττοντας σήμερα τα μηνύματα που πρεσβεύουν τα υψηλά ιδανικά που το χαρακτηρίζουν, δεν μπορούμε πάρα να αντλήσουμε διδάγματα ήθους για αξίες οικουμενικές» είπε.

Οι εκδηλώσεις στην Πόλη Χρυσοχούς κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση που διήλθε από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και κατέληξε στην οδό Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της παρέλασης ηγήθηκε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πόλεως, Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Αργάκας, Δρούσειας, Δημοσίων και Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς και του Λυκείου και Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς Ανδρέα Καραγιώργη.

Λαμπρό το μέλλον αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα

Αν ακολουθήσουμε το φωτεινό παράδειγμα των ηρώων μας, το μέλλον του ελληνισμού και της πατρίδας μας θα είναι λαμπρό, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος εκπροσώπησε την Παρασκευή την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της Λεμεσού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η φετινή παρέλαση στη Λεμεσό, που πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Μακαρίου Γ, χαρακτηρίστηκε από την απουσία πλέον εν ζωή πολεμιστών του 40’, την παρουσία Ελληνίδας αξιωματικού στην στρατιωτική ηγεσία και την παρέλαση μαθήτριας σημαιοφόρου με μαντίλα.

Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη της παρέλασης, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι «τιμούμε σήμερα το έπος του 1940, το ένδοξο ΟΧΙ, όταν σύσσωμος ο ελληνισμός αντιμετώπισε τις φασιστικές δυνάμεις εισβολής».

«Στέκομαι στην πλάτη των προγόνων μας για να ιδώ το μέλλον λέει ο Γιάννης Ρίτσος», είπε και σημείωσε πως «αν κι εμείς ακολουθήσουμε το φωτεινό παράδειγμα των ηρώων του 1821, του 1940 και του 1955, κι αν υιοθετήσουμε τα κληροδοτήματα τους, το μέλλον του ελληνισμού και της  πατρίδας μας θα είναι λαμπρό».

Οι σημερινοί εορτασμοί της Λεμεσού ξεκίνησαν με έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, ενώ η δοξολογία τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αθανάσιου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Ακολούθησε πορεία υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Λανιτείου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (πλατεία Ηρώων), από επισήμους, κόμματα, σωματεία και οργανώσεις.

Στις 17:00, θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα παιανίζει η φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και λαμπαδηφορία από Σώμα Κυπρίων Οδηγών, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή, πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, Πεντάδρομος, Αγία Ζώνη, Λεωφόρος Μακαρίου Γ', κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας