Ζητά μέτρα για αλλαγή δεδομένων στην Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία η ΠΕΟ

Την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων για να αλλάξουν προς το θετικότερο τα δεδομένα στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία, «για να μην θρηνούμε θύματα, για να μην ερχόμαστε με εκ των υστέρων αναλύσεις και εκθέσεις με το τι πήγε στραβά», εξέφρασε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΟ το απόγευμα της Τετάρτης με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και Υγεία, υπό το σύνθημα «Οι ζωές των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αφού εξέφρασαν «τις έντονες ανησυχίες τους για την αρνητική πορεία στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία», ενέκριναν υπόμνημα για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο στο οποίο αναφέρουν ότι «υπάρχει ελλιπής πρόληψη και επίβλεψη εκ μέρους των εργοδοτών και του κράτους για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας» και ζητούν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα ζητούν μεταξύ άλλων την έναρξη εκστρατείας για δημιουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας, τις οποίες έμπρακτα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να στηρίξει, οι εργοδότες, με σχετική νομοθεσία, να υποχρεώνονται να παρέχουν κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους, να υπάρξει υποχρεωτική εισαγωγή των συμφωνημένων Προτύπων Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους κλάδους και διασύνδεση με θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

Επίσης, να εισαχθεί η υποχρέωση για κατοχή  πιστοποιητικών συμμόρφωσης σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας για όσες επιχειρήσεις αιτούνται δημόσιας προσφοράς ή δημόσιων χορηγιών, να στελεχωθεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, να προωθηθούν μέτρα που να κάνουν πιο διαφανείς τις διαδικασίες διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων και να καταργηθούν τα τέλη που χρεώνει το Τμήμα τους εργαζόμενους, για παραχώρηση της έκθεσης διερεύνησης εργατικού ατυχήματος.

Σ’ ότι αφορά την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και τις εργασίες σε συνθήκες ψηλών επιπέδων σκόνης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της ΠΕΟ θεωρούν ότι πρέπει να προωθηθούν πολύ πιο συγκεκριμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής διακοπής της εργασίας χωρίς απώλεια μισθού, εάν οι συνθήκες εργασίας το επιβάλλουν.

Στην ομιλία της η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι από το 2013-2017 ο δείκτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 27,3% και πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ατυχήματα σε τομείς έντασης εργασίας όπως ο επισιτιστικός τομέας και οι κατασκευές».

«Το οικονομικό θαύμα που κατά κάποιους συντελέστηκε πέραν από το ότι στηρίχθηκε στην υποβάθμιση των μισθών στο να γίνει η εργασία πιο φθηνή, έγινε και σε βάρος της εργασίας με Ασφάλεια και Υγεία», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι οποίες κατά κύριο λόγο στόχευσαν στη μείωση του εργατικού κόστους μέσα από την απορρύθμιση της εργασίας, ανάμεσα στις πολλές αρνητικές επιπτώσεις που είχαν για τον κόσμο της εργασίας επίδρασαν αρνητικά και στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας».

«Τα εργατικά ατυχήματα στην καταπληκτική τους πλειοψηφία έχουν ένα κοινό συντελεστή και αυτός ακούει στο όνομα κέρδος με κάθε τίμημα, ακόμα και αν το τίμημα είναι η ίδια η ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από ατυχήματα, η λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία θεωρούνται «αχρείαστες δαπάνες». 

Πρόσθεσε πως η μείωση του εργατικού προσωπικού για μείωση του εργατικού κόστους οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας που με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερα ατυχήματα ενώ ταυτόχρονα οι εκτεταμένες απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού και πάλι με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και η αντικατάσταση τους με φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό, μετανάστες κατά κύριο λόγο, χωρίς να τους δίνεται η κατάλληλη εκπαίδευση, αυξάνει την επικινδυνότητα της εργασίας.

Αναφέροντας ότι για τη διασφάλιση αυτού του βασικού εργασιακού δικαιώματος δεν είναι αρκετό ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι χρειάζονται πρακτικά μέτρα στο πεδίο και «πρώτα χρειάζεται ανάληψη της ευθύνης από τους εργοδότες, στην πράξη, με επενδύσεις σε εξοπλισμό Ασφάλειας και Υγείας και παράλληλα ανάληψη της πλήρους πολιτικής ευθύνης για έλεγχο και επιβολή της συμμόρφωσης στους νόμους και στους κανονισμούς για την Ασφάλεια και Υγεία».

«Αν κάποιος ανατρέξει σε εκθέσεις που γίνονται για τα εργατικά ατυχήματα θα δει ότι η τεράστια πλειοψηφία των ατυχημάτων έγιναν γιατί ο εργοδότης δεν πήρε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα ως όφειλε», ανέφερε και πρόσθεσε πως με βάση τον Νόμο πρέπει να υπάρχουν επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας, ή Λειτουργός Ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι από τα 115.000 υποστατικά που με βάση το Νόμο πρέπει να επιθεωρούνται για σκοπούς συμμορφώσεως με το Νόμο για τη Ασφάλεια και Υγεία στο σύστημα καταχώρησης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (Τ.Ε.Ε.) υπάρχουν 43.000 και «από αυτές τις 43.000 μόνο σε 546 χώρους υπάρχουν δηλωμένες Επιτροπές Ασφαλείας».

«Η σημερινή εκδήλωση ας είναι μια μέρα μνήμης για όλους τους συναδέλφους μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στον αγώνα για το μεροκάματο», αλλά «και μια έκφραση της αποφασιστικότητας μας να συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να επιστρέψει στο σπίτι του στην οικογένεια του υγιής και αρτιμελής», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»