Νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο τα 13,7 εκατ. επιβάτες έως το 2027

Το Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες για τη χρονική περίοδο 2023 – 2027, με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 52% σε σύγκριση με το 2022, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση που υπέβαλαν από κοινού το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως το σχέδιο προνοεί μια επένδυση €165,6 εκατομμυρίων η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και τον διαχειριστή των αεροδρομίων (Hermes Airprots).

Όπως είπε, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δαπάνη του σχεδίου θα είναι 49% ενώ της Hermes Airports Ltd θα είναι 51%, ποσοστά τα οποία, όπως ανέφερε, ανάγονται σε 27% και 73% αντίστοιχα, αφού o διαχειριστής θα συνεχίσει να καταβάλλει το τέλος παραχώρησης του 32,38%.

Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι η εφαρμογή του νέου σχεδίου κινήτρων για την περίοδο 2023 – 2027 θα αποφέρει αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών από περίπου 9 εκ. το 2022 σε 13,7 εκ. το 2027 και επιπρόσθετα €56,9 εκ. καθαρά έσοδα προς το κράτος μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

«Το νέο σχέδιο κινήτρων αποτελεί συνέχεια των σχετικών εμπορικών συμφωνιών που εφαρμόστηκαν για την περίοδο 2012 - 2022, με συμμετοχή του διαχειριστή των αεροδρομίων (Hermes Airports Ltd) και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βάσει σχετικών εμπορικών συμφωνιών», τόνισε ο κ. Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ακόμη ότι η εφαρμογή των σχεδίων κινήτρων για την περίοδο 2012 - 2022 «αποτέλεσε ένα δυναμικό και απαραίτητο εργαλείο στις προσπάθειες για ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας και είχε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη νέων δρομολογίων και την αύξηση της επιβατικής κίνησης».

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, αναπτύχθηκαν 113 νέα δρομολόγια, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε από 7,3 εκ. επιβάτες το 2011 σε 11,3 εκατομμύρια το 2019, με επιπλέον €67 εκ. έσοδα προς το κράτος μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος επεσήμανε πως σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε το σχέδιο κινήτρων υπολογίζεται μία απώλεια επιβατικής κίνησης γύρω στα 2,5 εκατ. «με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας