Με κονδύλι 20 εκ. για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ

Με σημαντικά θέματα στο πάνω μέρος της λίστας, ξεκινά η νέα περίοδος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το οποίο έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του, λόγω και του νέου προέδρου, που διορίστηκε πρόσφατα. Ένα από αυτά και ο προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει άμεσα να τεθεί σε προτεραιότητα και να κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το ανανεωμένο ΔΣ του ΟΑΥ θα πρέπει να σηκώσει άμεσα μανίκια και να μπει στα βαθιά, αφού ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια που παραμένει μέχρι και σήμερα ανοιχτό, είναι αυτό του προϋπολογισμού του, για τον επόμενο χρόνο. Ο Σταύρος Μιχαήλ και τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να εγκύψουν στο θέμα, με στόχο να υπάρξει άμεσα κατάληξη και να προωθεί προς την Κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα τον καταθέσει στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Crash test για τον Σταύρο Μιχαήλ, στα βαθιά με την πρώτη συνεδρία στον ΟΑΥ

Λόγω της αποχώρησης του Θωμά Αντωνίου, που είχε ως αποτέλεσμα το ΔΣ να παραμένει ακέφαλο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και να μην καθορίζονται συνεδρίες, έχει αφήσει στάσιμες τις διαδικασίες για σημαντικά θέματα. Ωστόσο, πλέον το ΔΣ πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να μελετήσουν το θέμα με προσοχή. Ο Οργανισμός αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε μέχρι την Πέμπτη, που θα είναι η επόμενη συνεδρία του ΔΣ, να ψηφιστεί.

Πρόθεσή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι όπως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή προωθηθεί ο προϋπολογισμός στα αρμόδια Υπουργεία (σ.σ. Οικονομικών και Υγείας) και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή και μετά να προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο λόγος που οι διεργασίες για ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ για το νέο χρόνο έχουν πάρει φωτιά, είναι οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, αφού η Βουλή αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρώσει τις εργασίες της και στη συνέχεια θα αναλωθεί στη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς, ενώ σαράντα μέρες πριν τις εκλογές απαγορεύεται να ψηφίσει οποιοδήποτε νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα ο Σταύρος Μιχαήλ-«Θα δώσω όλο μου το είναι»

Κονδύλι για την μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό

Ένα από τα σημαντικά σημεία για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για τον επόμενο χρόνο είναι η ανάληψη της ευθύνης για αποστολή των ασθενών, που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, στο εξωτερικό. Ένα κονδύλι, που μέχρι στιγμής καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο θα έπρεπε, βάσει της νομοθεσίας που διέπει τον ΟΑΥ, να καλύπτεται από τον Οργανισμό.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ένα κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν όντως περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ αυτό το κονδύλι, είναι μία θετική εξέλιξη, αφού αυξάνονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού. Το συγκεκριμένο κομμάτι θα έπρεπε να βρίσκεται στην ομπρέλα του ΟΑΥ, όπως επίσης και το κομμάτι των φαρμάκων, με τον Οργανισμό να έχει αρχίσει διαδικασίες για να αλλάξουν οι διαδικασίες.

Πάντως, από πλευράς του ο ΟΑΥ θεωρεί ότι το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων, για την παραπομπή ασθενών στο εξωτερικό είναι αρκετό να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες και έτσι οι διαβουλεύσεις για καταρτισμό του προϋπολογισμού, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER ο προϋπολογισμός του Οργανισμού αναμένεται να είναι αυξημένος, σε σύγκριση με τον περσινό, ωστόσο πρόθεση του ΟΑΥ είναι αυτός να είναι ισοσκελισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζει ο ΟΑΥ για τα 123 εκ. που ζητά το Υπ. Υγείας, περίεργη σιωπή από αρμόδιους

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών είχε απασχολήσει έντονα το θέμα των 123 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ζητήσει το Υπουργείο Υγείας να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, για κάλυψη υπηρεσιών που δεν είναι εντεταγμένες στο ΓεΣΥ, αλλά και για φάρμακα που δεν καλύπτει το σύστημα. Για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, ο Οργανισμός αναμένεται να μελετήσει το θέμα και να καταλήξει στην κατάλληλη λύση, με τον πρόεδρο του ΟΑΥ και το ΔΣ να έχουν την ευθύνη.

Πάντως, όσον αφορά στο θέμα των φαρμάκων, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για καταρτισμό πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων κάποια φάρμακα θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και θα είναι διαθέσιμα για όλους. Φάρμακα για τα οποία οι ασθενείς έπρεπε να καταθέσουν ονομαστικό αίτημα, προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, καθώς είναι σπάνια και κοστίζουν ακριβά.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ΟΑΥ έχει αρχίσει να εντάσσει περισσότερα φάρμακα στο ΓεΣΥ, θεωρείται αδύνατο να καταργηθεί πλήρως η διαδικασία για ονομαστικά αιτήματα, αφού λόγω της εξέλιξης της επιστήμης, αρκετά φάρμακα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έτσι μόνο με αίτημα μπορούν να χορηγηθούν.

Αρχίζει η μελέτη του υλικού για το ασυμβίβαστου

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, η οποία έχει λάβει όλες τις απαραίτητες καταθέσεις, από πλευράς του ΔΣ του ΟΑΥ και έχει αρχίσει τη μελέτη του υλικού που έχει μαζέψει. Ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, η Επιτροπή είχε συνεδριάσεις, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση του πορίσματος.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Επιτροπή είχε τις τελευταίες συναντήσεις με τα μέλη του ΔΣ και συγκεκριμένα τους εκπροσώπους των οργανώσεων και πλέον έχει στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να προχωρήσει με την εκπόνηση του πορίσματος. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμά, καθώς παραμένει άγνωστο μέχρι πότε θα είναι ολοκληρωμένο το πόρισμα, ωστόσο στόχος είναι να ανακοινωθεί πριν το τέλος του μηνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξηγήσεις Χατζηπαντέλα για τα 18 εκ. για παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικό τομέα

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο