Στέρεψε η υπομονή, βγαίνουν στους δρόμους γονείς παιδιών με αναπηρίες

Έχει στερέψει η υπομονή και η ανοχή για τους γονείς των παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα, από τότε που έχουν ανοίξει ξανά τα σχολεία, έχουν μαζέψει αρκετά παράπονα, για τα κακώς έχοντα στις σχολικές μονάδες. Η απουσία συνοδών, οι αυθαίρετες, όπως τις χαρακτηρίζουν, αποφάσεις για παραπομπή παιδιών στις μονάδες, η απουσία βούλησης και διάθεσης από πλευράς Κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο, οδήγησαν στο σήμερα και τη μεγάλη διαμαρτυρία που πραγματοποιούν παγκύπρια.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για ΔΕΠΥ, η Ομάδα Γονέων Παιδιών με ιδιαιτερότητες, ο σύνδεσμος «Αγκαλιά Ελπίδας» και η ΚΥΣΟΑ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βγουν μπροστά να φωνάξουν για τα παράπονα που έχουν, αλλά κυρίως να διαμαρτυρηθούν για τα δικαιώματα όλων των παιδιών με αναπηρίες, που καταπατώνται από τις πολιτικές των αρμοδίων, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Η διαμαρτυρία είναι παγκύπρια, αν και πλήθος κόσμου αναμένεται να μαζευτεί στη δημοσιογραφική εστία, όπου θα γίνει ταυτόχρονα και δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία οι γονείς θα ενημερώσουν όσους βρεθούν στο πλευρό τους για τα προβλήματα που έχουν καταγράψει. Πάντως, από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων, με την τελευταία να είναι ενώπιον της Βουλής, οι γονείς έχουν αγανακτήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ ομαδόν κατά Προδρόμου για σχολικούς συνοδούς-«Ανεπίτρεπτο να διακονούμε»

«Παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό και αυτό είναι κατάντια. Όταν γίνεται αυτή η παραδοχή, ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει τα απαραίτητα που πρέπει να δώσει, για τα παιδιά με αναπηρία, για την παιδεία τους, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε. Για μας είναι ο πάτος. Δεν είναι διαδικαστικό, ούτε θέμα αξιολογήσεων, ούτε λάθους. Συνειδητά στερούν από τα παιδιά σωστή εκπαίδευση», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος του συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη.

Οι εξηγήσεις που είχε κληθεί να δώσει ενώπιον της Βουλής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές ήταν για τους γονείς, όπως φαίνεται, αφού όχι μόνο τους εξόργισαν περισσότερο, αλλά τους έδωσαν επιπλέον κίνητρο για να διαμαρτυρηθούν.

«Όλα αυτά που λένε για κέντρα αξιολόγησης, είναι λόγια του αέρα. Δεν έχουν λεφτά για να ξοδέψουν για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών, ποιος ο λόγος να φτιάξουν κέντρα αξιολόγησης; Δεν υπάρχει σωστός προϋπολογισμός και διαχείριση. Ήταν ντροπή και μόνο ότι υπήρχε αυτή η παραδοχή. Δεν έμεινε για κάτι άλλο να παλέψουμε».

Οι γονείς, πλέον, έχουν σχηματίσει την εικόνα ότι από πλευράς κυβερνώντων δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να βελτιώσουν την κατάσταση στα σχολεία, όχι μόνο όσον αφορά στους συνοδούς, αλλά και στις αναβαθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να είναι προσβάσιμες για όλα τα παιδιά, κάτι που τους προκαλεί έντονη απογοήτευση.

«Κάποιες φορές, μάλιστα, δρουν και εκδικητικά. Παρατηρήσαμε μία αλλαγή στις συμπεριφορές, από τους λειτουργούς μέχρι τους ψηλά ιστάμενους όταν πάμε να διεκδικήσουμε. Μας λένε “θέλεις συνοδό για το παιδί σου; Μάλιστα. Θα μπει στη μονάδα. Εμείς δεν έχουμε συνοδούς να δώσουμε”. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου».

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι αρκετά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για την ειδική εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός των παιδιών από τις τάξεις, λόγω κάποιας αναπηρίας. «Θα υπάρχει μαρτυρία μαθήτριας, που ζητά η ίδια να μπει σε γενική τάξη, να παρακαθίσει σε εξετάσεις και δεν την αφήνουν. Είναι απαράδεχτη συμπεριφορά προς τα παιδιά, που ζητούν εκπαίδευση και τους αρνούνται. Θα αναφερθούμε στις εύλογες αναπροσαρμογές και διαφοροποιήσεις που χρειάζονται, για τα κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα. Είχαμε καταγγελία ότι Δημοτικό πήγε εκδρομή σε κτίριο για τα αθλήματα νερού και δεν ήταν προσβάσιμο, με αποτέλεσμα κορίτσι να μείνει σπίτι του. Οργανώνει εκδρομές το Υπουργείο Παιδείας σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμες για άτομα με κινητική αναπηρία. Είμαστε στον Μεσαίωνα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν λύση για το πρόβλημα με συνοδούς-«Η ειδική εκπαίδευση είναι κατάλοιπο»

Στο πλευρό των γονιών, ήδη έχει ταχθεί αρκετός κόσμος και αυτό φαίνεται από τα βίντεο που έχουν ήδη δημιουργήσει για να προωθήσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ στο πλευρό τους αναμένεται να βρεθούν και μέλη της Επιτροπής Παιδείας, όπως ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Στο μεταξύ, εκτός από την δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, διαμαρτυρίες θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε όλες τις επαρχίες, στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, όπου θα διαμαρτυρηθούν γονείς, αλλά και κόσμος που θέλει να συμπαρασταθεί σε αυτούς, ωστόσο δεν μπορούν να προσέλθουν στη Λευκωσία.

Πάντως, αυτή η διαμαρτυρία δεν αποτελεί την κορύφωση, με τους εμπλεκόμενους να διαμηνύουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις σε κατοπινό στάδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία