«Την άκουγα με προσοχή, λες και ήξερα ότι θα μπορούσε να τύχει και σε εμένα»

Η διαίσθησή της βγήκε αληθινή… Η προσοχή της, είχε πέσει στα όσα έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή, μια άγνωστη γυναίκα, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Δύο μήνες αργότερα, διαγνώστηκε η ίδια.

«Την άκουγα με τόση προσοχή, λες και ήξερα ότι σε δύο μήνες θα μπορούσε να μου τύχει και σε εμένα», είπε η κα Μαρία Περδίου εξιστορώντας στον REPORTER τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού, πριν από δεκαοκτώ χρόνια, όπως επίσης και τη συνάντησή της με τις δύο σημαντικές γυναίκες που βρέθηκαν στη ζωή της και τη σύνδεσή της με την Europa Donna Κύπρου, με αφορμή τα 20 χρόνια δράσεων του συνδέσμου.

Ήταν δύσκολο, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, για κάποια να μιλήσει εύκολα για τη διάγνωσή της. Υπήρχαν ταμπού και στερεότυπα. Οι γυναίκες συνήθως, το κρατούσαν μυστικό. Για την κα Περδίου όμως, η ανάγκη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, μετά το πέρας της αποκατάστασής της, ήταν η αρχή για να βρεθεί εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna, ώστε να παλεύει μαζί με τις άλλες γυναίκες. «Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού, ήμουν 42 ετών. Περνούσα μια από τις καλύτερες φάσεις της ζωής μου. Είχα δημιουργήσει την οικογένειά μου, είχα τα δύο παιδιά μου στην εφηβική ηλικία και ένιωθα πως είχα επαγγελματική ανέλιξη. Είναι δύσκολο όταν δεν περνά από το μυαλό σου, να έρθεις ξαφνικά αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Η αλήθεια είναι ότι κατά κάποιον τρόπο είχα προετοιμαστεί. Είχα ακούσει αυτή τη γυναίκα στη τηλεοπτική εκπομπή. Είχε περιγράψει όλη τη διαδικασία που έζησε. Αυτό έγινε δύο μήνες πριν τη δική μου διάγνωση».

Η κα Περδίου, είχε αντιληφθεί νωρίτερα πως όταν ψηλαφούσε τον μαστό της, άγγιζε διάφορες κίστες, ωστόσο οι γιατροί της έλεγαν πως δεν ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να ανησυχεί. Έτσι ζήτησε βοήθεια, έκανε τη σωστή μαστογραφία και εντοπίστηκε μια μικρή κίστη στο μαστό της. Μετά από αυτό, έπρεπε να διαχειριστεί τη νέα της πραγματικότητα, αλλά το κυριότερο να δώσει δύναμη στους δικούς της ανθρώπους. Θυμάται και τα τότε λόγια της μητέρας της: «Πήγα στο χωρίο, ανέβηκα σε ένα βουνό και έκλαψα γιατί δεν με άφησες να κλάψω».

«Τους είχα πει πως δεν θέλω να δω κανέναν να κλαίει. Ξέρετε, οι θεραπείες για εμένα ήταν πολύ δύσκολες γιατί είχα ευαίσθητο στομάχι. Κατάλαβα από το πρώτο διάστημα ότι, όσο καλά ένιωθα ψυχολογικά, τόσο καλύτερα θα βίωνα αυτή τη περιπέτεια. Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Όταν με έβλεπαν να καταρρέω, κατέρρεαν και αυτοί. Έπρεπε να διαχειριστώ μόνη μου την κατάσταση και έτσι έκανα. Προσπαθούσα να το περνώ όσο πιο ήπια μπορούσα, άρχισα να στηρίζομαι στα πόδια μου και τα μέλη της οικογένειάς μου ήταν δίπλα μου. Αυτή η στάση που κράτησα, μου άλλαξε όλη τη ζωή».

Άρχισε να αντιμετωπίζει τη ζωή διαφορετικά. Ακόμη και τις δραστηριότητες που έκανε παλαιότερα, τις έκανε με περισσότερο πάθος… Όλα τα ταξίδια που ανέβαλε, τα επαναπρογραμμάτισε. «Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα ανέβαλλα τίποτα ξανά.  Για παράδειγμα το κολύμπι που έκανα, το έκανα περισσότερες ώρες. Τώρα κάνω και κωπηλασία. Φτιάξαμε μια ομάδα, μόνο γυναίκες που πέρασαν εμπειρία καρκίνου του μαστού. Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία και δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω».

Καθοριστικό ρόλο για  να αντιμετωπίσει ευκολότερα την εμπειρία της κατά την διάγνωσή της, έπαιξε η γνωριμία της με δύο γυναίκες. Δύο λειτουργούς της Europa Donna. Μια από τις δύο κοπέλες ήταν εθελόντρια, όμως, όπως περιγράφει η κα Μαίρη, προσέγγιζε πολύ διαφορετικά τους ασθενείς και της έδωσε μεγάλη δύναμη. «Είχα πάρει τηλέφωνο στη Europa Donna και με έφεραν επαφή με κοπέλες από το πρόγραμμα, τις “Επιστήθιες Φίλες” και γνωριστήκαμε. Η μια εκ των δύο, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από 23 χρόνια. Όταν περνούσα χρόνο μαζί τους, ένιωθα διαφορετικά και αποφάσισα αντί να εστιάζω σε ανθρώπους που δεν πάνε καλά, να εστιάζω σε αυτούς που πήγαν καλά και φανταζόμουν τον εαυτό μου, πως θα μοιάζει στο μέλλον. Έλεγα πως θα γίνω σαν αυτές τις γυναίκες».

Αυτές οι δύο άγνωστες γυναίκες που ήρθαν στη ζωή της και κατέληξαν εν τέλει φίλες της και τα πρόσωπα που συνέδεσαν την κα Μαίρη με τον σύνδεσμο. Βέβαια, το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν και η εμπειρία που είχε όταν ολοκλήρωσε τις θεραπείες και επέστρεψε στον χώρο εργασίας της, στην τράπεζα που εργαζόταν για χρόνια. Με την επιστροφή της είχε ζητήσει να πληρωθεί από την εταιρεία για την αποκατάστασή της και το αρνήθηκα, με την πρόφαση πως η θεραπεία έγινε για αισθητικούς λόγους. Καταλυτική, αυτή τη φορά, ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

«Όταν της το είπα, τους κάλεσε στο τηλέφωνο και τους εξήγησε πως, μια γυναίκα δεν προχωρεί σε ακρωτηριασμό του μαστού της για αισθητικούς λόγους ή επειδή έτσι αποφάσισε ξαφνικά. Τους εξήγησε πως είναι θέμα υγείας και το θέμα αποκατάστασης είναι δικαίωμα στη γυναίκα. Εκεί άρχισε μαζί τους μια εκστρατεία ενημέρωσης. Δεν ήθελα ακόμη τότε, να αποκαλύψω ότι είχα διαγνωστεί με καρκίνο, αναγκάστηκα γιατί ήθελα να διεκδικήσω αυτό που καταφέραμε. Ο αγώνας που έδωσε και ο τρόπος της με έκανε να νιώσω πως αυτή η γυναίκα, αυτός ο σύνδεσμος πάλεψε για εμένα και έπρεπε να κάνει το ίδιο, να παλέψω και εγώ για όσους το χρειάζονται».

Αυτή η διεκδίκηση της έδωσε το έναυσμα να παλέψει εντός του συνδέσμου για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις. Έτσι από το 2006, βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Donna και πλέον είναι η πρόεδρος, ενώ με την αφυπηρέτησή της έχει αφιερώσει όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας της, στο σύνδεσμο και στις διεκδικήσεις για τους ασθενείς. «Βρίσκομαι, σε κατάσταση ενθουσιασμού και διεκδίκησης. Πάντα στη ζωή μου, ένιωθα ότι πρέπει να βελτιωθεί η  κοινωνία και ότι δεν πρέπει να είμαστε αδρανείς. Τώρα που έχω αφυπηρετήσει βρίσκομαι εδώ καθημερινά. Είμαι εδώ από το 2006 και είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα μεγάλωσε αυτός ο σύνδεσμος. Αν σκεφτείτε πως το 2019 στη πορεία μας είχαμε 12 χιλιάδες κόσμο. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα»..

Βέβαια, πέραν από τις διεκδικήσεις, ο σύνδεσμος τη φέρνει σε καθημερινή επαφή με άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Μια από τις ιστορίες, που έζησε  και δεν μπορούσε να διαχειριστεί ήταν όταν νόησε η κόρη μιας πολύ καλής της φίλης. «Διαγνώστηκε στα 23 της με καρκίνο του μαστού και ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ. Ήταν δύσκολο, αλλά ευτυχώς ήταν καλοήθεια. Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να συμβεί σε μια τόσο μικρή ηλικία».

Φέτος, η Europa Donna γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας και δράσεων. Μια γιορτή για όσα κερδήθηκαν μέχρι σήμερα και άλλα τόσα που θα κερδηθούν. «Ξέρετε, τα χρόνια περνούν και φαίνεται πως αυτές οι γυναίκες, οι οποίες έκαναν τα πρώτα βήματα, διεκδίκησαν την πρώτη κινητή μονάδα ελέγχου και γύριζαν σε όλη την Κύπρο, διεκδίκησαν τα κέντρα μαστού ήταν πολύ σοφές γιατί αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Η φετινή χρονιά, είναι μια μεγάλη γιορτή για εμάς, η οποία πάντα αρχίζει με την πορεία των ροζ φιγούρων».

Το φετινό μήνυμα, είναι μια ακόμη διεκδίκηση για το σύνδεσμο αλλά και όλους τους καρκινοπαθείς. Το Δικαίωμα στη Λήθη, αφορά το δικαίωμα των ατόμων που αποθεραπεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλίσεις και δάνεια. «Προκύπτει μια μεγάλη αδικία. Ειδικά όταν μετά από χρόνια, ένας πρώην ασθενής θέλει να προχωρήσει τη ζωή του όπως οι υπόλοιποι συνάνθρωποι του. Θέλει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής και αρνούνται να τον ασφαλίσουν. Θα ζητήσουμε, το Δικαίωμα στη Λήθη, το δικαίωμα δηλαδή να ξεχαστεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες το ιατρικό μας ιστορικό», εξήγησε τέλος η κα Περδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ