Ουδέν σχόλιο από τον Σύνδεσμο Αυτοκινήτου για τις καταγγελίες στην Επ. Ελέγχου

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τη μη πρόσκλησή του στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών της Βουλής, με θέμα τον έλεγχο των κρατικών χορηγιών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή του διεθνούς Ράλι Κύπρος, εξέδωσε την Πέμπτη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.  

Όπως αναφέρεται, στη σχετική συνεδρία δεν προσκλήθηκε να παραστεί ο σύνδεσμος παρά το γεγονός ότι είναι ο αποδέκτης της ετήσιας χορηγίας και υπόλογος για τη διαχείρισή της.

Δεδομένου ότι η συνεδρία της επιτροπής θα συνεχιστεί και ότι στη νέα συνεδρία θα κληθεί ο σύνδεσμος να παραστεί, ζητήθηκε αντίγραφο των πρακτικών της σημερινής συνεδρίας για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με το τι επακριβώς λέχθηκε και από ποιους, συνεχίζει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως δυστυχώς η Βουλή δεν ήταν σε θέση να δώσει πρακτικά καθώς, όπως λέχθηκε, δεν τηρούνται πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρόν στάδιο ο ΚΣΑ δεν επιθυμεί να σχολιάσει όσα λέχθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνεδρία και επιφυλάσσεται να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα και την αληθή εικόνα σχετικά με τη διαχείριση της κρατικής χορηγίας για το διεθνές Ράλι Κύπρος κατά την προσεχή συνεδρία της επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για χαμένα εκατομμύρια στην... κούρσα του Ράλι-«Μαγείρεμα βιβλίων»

Οι καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου

Την ανάγκη όπως η διοργάνωση του Ράλι Κύπρος και η διαχείριση της σχετικής κρατικής χορηγίας μεταφερθεί στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, η οποία υπάγεται στον ΚΟΑ, ώστε να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος, και όχι στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (ΚΣΑ), μιας ιδιωτικής εταιρείας, αναδείχθηκε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε το θέμα.

Στη συνεδρία για το θέμα, που ενέγραψε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, εκφράστηκαν ερωτηματικά για την μέχρι τώρα διαχείριση της κρατικής χορηγίας από τον ΚΣΑ, ακούστηκαν επικρίσεις κατά του Προέδρου του ΚΣΑ, πρώην Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη, έγινε λόγος για πολιτικές παρεμβάσεις κα απειλές, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Βουλευτών.

«Υπάρχει μια αρχή, που είναι μία ομοσπονδία ένα άθλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια πολύ μεγάλη ιδιομορφία. Το ράλι δεν διοργανώνεται από την ομοσπονδία (Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), αλλά από μια ιδιωτική εταιρεία, η εταιρεία η οποία απολάμβανε χωρίς κανένα έλεγχο χορηγίες από το κράτος ενόσω ήταν ο ΚΟΤ», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Είπε πως η κρατική χορηγία για το Ράλι Κύπρος από το 2003 μέχρι και το 2021 ανήλθε σε €10,3 εκατ. «χωρίς έλεγχο» της διαχείρισης των χρημάτων αυτών. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η μελέτη κόστους – οφέλους που έχει διενεργηθεί συμφωνεί με τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι μια κρατική δαπάνη πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα.

«Ουσιαστικά δεν έχει αντίστοιχο όφελος προς την οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως η χορηγία ανά έτος είχε τεράστιες διακυμάνσεις. Σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από το 2020 και μετά η χορηγία να περιοριστεί στο €0,5 εκατ. και να δίνεται εφόσον υπάρξει και συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο για τέτοιου είδους διοργανώσεις να μη υπάρχει χορηγία από τον ιδιωτικό τομέα», είπε, επισημαίνοντας πως στο Ράλι Ακρόπολης οι ιδιωτικές χορηγίες υπερβαίνουν το 70% του κόστους διεξαγωγής του αγώνα.

Μάλιστα σημείωσε πως η χορηγία το 2021, ενώ είχε αποφασιστεί να μην καταβληθεί, δόθηκε ύστερα από «απειλές» ότι η Δημοκρατία θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις διότι πληρώματα είχαν έλθει στην Κύπρο. «Μετά έλαβα μηνύματα ότι αυτά είναι πελλάρες, είτε πολιτικές απειλές, ότι αν δεν το χρηματοδοτήσουμε ίσως (ο αγώνας) γίνει στα κατεχόμενα», είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως ο ίδιος διέταξε όπως διεξαχθεί και δεύτερος εσωτερικός έλεγχος για να εξεταστούν εξονυχιστικά, όπως είπε, τα παραστατικά πληρωμών.

Σε σχέση με το νέο αίτημα του ΚΣΑ για χρηματοδότηση, ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε τον Αντώνη Μιχαηλίδη ότι τον «είχε λοιδορήσει προσωπικά» και ότι ενώ είχε ζητήσει συνάντηση μαζί του, αντί να έλθει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου ήρθε με «ένα promoter», ο οποίος ζήτησε συνολική χορηγία €10,7 εκατ. για την περίοδο 2022 – 2025 χωρίς να διασφαλιστεί «ούτε σεντ ιδιωτικής χορηγίας». Είπε δε πως όταν τους ρώτησε αν θα έχουν χορηγία από τον ιδιωτικό τομέα ο εν λόγω προωθητής του ζήτησε να μεσολαβήσει για να δοθεί ιδιωτική χορηγία. «Δεν είμαι promoter του απάντησα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως η θέση της Υπηρεσίας από την αρχή ήταν πως δεν τεκμηριωνόταν το όφελος που προέκυπτε από το ράλι, με την έννοια ότι το κράτος πριν δώσει οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να έχει ανάλυση κόστους – οφέλους.  «Η θέση μας ήταν ότι δεν τεκμηριωνόταν επαρκώς αυτό το όφελος που προέκυπτε, δεν λέμε ότι δεν υπήρχε όφελος αλλά δεν τεκμηριωνόταν», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως ο ΚΟΤ, ο προκάτοχος του Υφυπουργείου, διεξήγαγε μελέτη για έτη 2015 – 2017 διαπίστωσε ότι το όφελος «δεν ήταν ανάλογο σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν στη διοργάνωση», ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και έρευνα που διεξήγαγε το Υφυπουργείο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. «Πιστεύουμε ότι ορθά μειώθηκε το ποσό της χορηγίας και εν τέλει η απόφαση της κυβέρνησης ότι με τις παρούσες συνθήκες η χορηγία έπρεπε να διακοπεί», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΚΟΑ, ο Βάσος Κουτσιούντας είπε πως ο Οργανισμός επικροτεί όλες τις αθλητικές διοργανώσεις και ότι η διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί αλλά με τον σωστό τρόπο, δηλαδή από τη Ομοσπονδία, και με την εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μανώλης Κουλουμάς είπε πως το όλο θέμα οφείλεται στο ότι ο ΚΣΑ θέλει τον έλεγχο του αθλήματος, ενώ μίλησε «για μαγείρεμα βιβλίων» από τον ΚΣΑ.

Εκφράζοντας τη συμφωνία του με την αρχή ένα άθλημα μια ομοσπονδία, ο κ. Κουλουμάς είπε πως «εν τη ελλείψει της Ομοσπονδίας ζούσε και βασίλευε μία εταιρεία».

Υποστήριξε μάλιστα ότι πριν δοθεί η κρατική χορηγία το 2021 «μας ζητήθηκε, αν δεν δοθεί η χορηγία, να συμπράξουμε μαζί του (Αντ. Μιχαηλίδη) για να διοργανώσουμε το ράλι στα κατεχόμενα και να πάρουμε τη χορηγία από εκεί διότι έχει καλές σχέσεις με τον Τατάρ».

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, μαρτυρίες και στοιχεία, που υποδεικνύουν λανθασμένη διαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο Σωτήρης Ιωάννου είπε πως ενέγραψε το θέμα διότι «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν έγιναν οι σωστές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια, παραχωρείται χορηγία σε μια εταιρεία και όχι στην ομοσπονδία και θέλουμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

«Οι καταγγελίες που έχουμε ενώπιον μας είναι αρκετά σοβαρές, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται χρήματα του φορολογούμενου χωρίς αποτέλεσμα», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έφερε ένσταση στη συζήτηση του θέματος, λόγω της απουσίας του Αντώνη Μιχαηλίδη. «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην απουσία αυτών που θα επικρίνουμε. Η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί και να κληθεί ο ΚΣΑ για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις»,  είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πασιφανής σκοπιμότητα» εναντίον του διότι ο ίδιος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΑ μέχρι το 2011.

«Δεν θα σας περάσει, μαθήματα από σας δεν δεχόμαστε, αν έχετε πρόβλημα επειδή αποκάλυψα τη φυγοστρατία σας, εγώ θα συνεχίσω» είπε απευθυνόμενος τον Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος ανταπάντησε διερωτώμενος αν ο κ. Σιζόπουλος «μιλά για φοροδιαφυγή και για μπότοξ».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η εξέταση του θέματος θα συνεχιστεί και θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΚΣΑ για να τοποθετηθεί επί των όσων ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία. «Ουδέποτε η Επιτροπή παρεμπόδισε οποιονδήποτε να έλθει στην Επιτροπή», είπε.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι, «όπου εμπλέκονται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, πρέπει να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, με σωστούς ελέγχους και παρακολούθηση, με στόχο τη μεγιστοποίηση του συμφέροντος της κυπριακής οικονομίας και του Κύπριου πολίτη».

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να διεξαγάγει έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν τα χρήματα, ενώ διερωτήθηκε ποιος οργανισμός αποδέχεται τη διοργάνωση του ράλι στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα στη διαχείριση των χορηγιών εξού και το ΥΠΟΙΚ έκοψε για φέτος την χορηγία.

Ο Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης διερωτήθηκε γιατί η Ομοσπονδία γιατί δεν διεκδίκησε νωρίτερα τη διοργάνωση του Ράλι αντί το 2021.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί