Ναυτικοί χρεώνονται για ΓεΣΥ ενώ δεν είναι στην Κύπρο-Προωθεί αλλαγές η Βουλή

Με στόχο να διορθώσουν μία διαστρέβλωση, που υφίσταται από την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία για το Γενικό Σύστημα Υγείας, επιδιώκει να αλλάξει η αρμόδια Επιτροπή, με στόχο να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο, πριν την αλλαγή της χρονιάς, καθώς και τις Προεδρικές Εκλογές που θα θέσει μία άνω τελεία στις εργασίες της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Υγείας επιδιώκει να διορθώσει μία λάθος αναφορά, για υποχρέωση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, να πληρώνουν οφειλές στο ΓεΣΥ για τα μέλη του πληρώματός της. Μία αναφορά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα πλοία, καθώς το γεγονός ότι το πλήρωμα ταξιδεύει συνεχώς και αρκετές φορές δεν μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

«Υπάρχει στο νόμο αυτή η αναφορά και δίνει πάτημα στις άλλες χώρες, να ενοχλούν τα πλοία με κυπριακή σημαία, ώστε να τους δελεάσουν να φέρουν τη δική τους σημαία και να μην έχουν αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό, για να μην ξεσηκωθούν οι πλοιοκτήτες και να φύγουν», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί αρκετά την Κυβέρνηση, που ήθελε να ετοιμάσει νομοσχέδιο για αλλαγή της συγκεκριμένης αναφοράς, ωστόσο λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, με την αποστολή του κειμένου στη Νομική Υπηρεσία, τη διαβούλευση στη Βουλή και την έγκρισή του, ενδεχομένως να καθυστερήσει την προώθηση στην Ολομέλεια και την ψήφισή του, πριν το τέλος του χρόνου.

«Κλείνει η Βουλή τον Δεκέμβριο και σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία και κάνουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, για να προωθηθεί άμεσα. Η ναυτιλία μας είναι ένας τομέας που προσφέρει αρκετά εκατομμύρια στο κράτος, χωρίς να ζητά πίσω. Το λάθος υπήρχε από την ημέρα έγκρισης του ΓεΣΥ και εμείς θέλουμε να το διορθώσουμε».

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που επιδιώκει η Επιτροπή Υγείας να διορθώσει το συγκεκριμένο λάθος είναι και το γεγονός ότι ήδη κάποιοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να φύγουν την κυπριακή σημαία από τα πλοία τους, υπό το φόβο ότι ενδεχομένως να τους ζητήσουν τα λεφτά, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

«Εμείς τους είχαμε πει ότι έχουν δίκαιο να αντιδρούν, όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία και δεν θα τους ζητήσουμε αυτά τα λεφτά. Εξάλλου, ούτε ο ΟΑΥ υπολόγιζε αυτά τα ποσά στον προϋπολογισμό τους, όμως κάθε χρόνο λαμβάνουν επιστολή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία ενημερώνονται ότι χρωστούν λεφτά. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα πλοία μας».

Το τέλος της τρέχουσας χρονιάς αποτελεί deadline για τους αρμόδιους, καθώς τότε αναμένονται οι ανανεώσεις από τις εταιρείες με πλοία, που θα φέρουν την κυπριακή σημαία. Έτσι, στόχος είναι να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αφού μετά η συζήτηση θα επικεντρωθεί μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, ένας άλλος παράγοντας, που παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Επιτροπής Υγείας, για άμεση προώθηση της πρότασης νόμου των τριών βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (σ.σ. Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου και Χαράλαμπου Πάζαρου) και του βουλευτή του ΔΗΚΟ, (σ.σ. Χρύσανθου Σαββίδη), είναι και οι επικείμενες Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ως είθισται, όταν είναι χρονιά Προεδρικών, η Βουλή σταματά τον κύκλο εργασιών της, σαράντα ημέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού απαγορεύεται να ψηφίσει οποιοδήποτε νόμο, με αποτέλεσμα, ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Υγείας να είναι περιορισμένος, για να πετύχει το στόχο της. Πάντως, από τις ενδείξεις που έλαβε μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, φαίνεται ότι η πρόταση νόμου θα υπερψηφιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας