Καίει ακόμα η φωτιά στον σκουπιδότοπο Κουτσοβέντη-Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την μόλυνση του αέρα και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων μιας μεγάλης περιοχής στην Μεσαορία, που εκτείνεται μέχρι και κοντά στην Αμμόχωστο, λόγω της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή και μαίνεται ακόμα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος ασχολείται και σήμερα με το θέμα γράφοντας ότι στις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση της ΕΕ δεν πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι εδώ και 10 χρόνια. Προστίθεται δε ότι οι εγκαταστάσεις θα είχαν διάστημα χρήσης 10 ετών αλλά γέμισαν σε 6 χρόνια κι αυτός είναι ένας από τους λόγους της πυρκαγιάς.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το «τμήμα προστασίας περιβάλλοντος» και το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» δεν ξέρουν τι να κάνουν και οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν αδιαφορία.

Έγινε γνωστό ότι το έργο δεν περιλαμβάνει εφαρμογές αποσύνθεσης και ανακύκλωσης, παρ’ ότι η ΕΕ περιλαμβάνει την αποσύνθεση στο εργοστάσιο, αλλά λόγω οικονομικών περιορισμών μόνο το αποθηκευτικό μέρος του έργου έχει υλοποιηθεί.

Ο «υπουργός εσωτερικών»  δήλωσε ότι εκτός από τα οχήματα της «πυροσβεστικής», το «υπουργείο» του συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης με οχήματα εργασίας κι αναφέρθηκε στην σημασία των τακτικών επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις.

Η Γενί Ντουζέν γράφει στην ιστοσελίδα της ότι με βάση τις μετρήσεις του «τμήματος ελέγχου ποιότητας αέρα», την Δευτέρα στην περιοχή της Λευκωσίας τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 149 mg / m³ ενώ πριν την πυρκαγιά οι αντίστοιχες μετρήσεις ήταν μεταξύ 32 και 80 mg / m³, με όριο τα 50 mg / m³. Η Γενί Ντουζέν προσθέτει ότι η δημοσιογραφική της ομάδα που πήγε επιτόπου είδε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία προσπαθεί εντός του χώρου του εργοστασίου να σβήσει με «μηχανήματα εργασίας» την φωτιά και η «πυροσβεστική» είναι έξω από το σταθμό για να εμποδίσει τυχόν εξάπλωση της φωτιάς εκτός.

Ο Μουράτ Ντογρού, υπεύθυνος του σταθμού δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι με τα εργαλεία και τα οχήματα που διαθέτουν, στοχεύουν να σβήσουν  την φωτιά σε ακόμη 3 με 4 ημέρες. Για τα αίτια της φωτιάς, ο κ. Ντογρού είπε ότι φταίνε οι πολίτες που δεν διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους και πετάνε στα στερεά απόβλητα μπαταρίες και μπουκάλια με αρώματα, τα οποία γίνονται αιτία εκρήξεων

Εδώ και 4 χρόνια ο σταθμός δεν λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, ανέφερε στην εφημερίδα υπεύθυνος του «τμήματος προστασίας περιβάλλοντος» σημειώνοντας ότι έχουν αποστείλει τουλάχιστον 6 σχετικές εκθέσεις στο «υπουργείο εσωτερικών». Σημείωσε δε ότι ο σταθμός μέχρι το 2018 τυγχάνει διαχείρισης μέσω της ΕΕ από αναδόχους κατόπιν σχετικών διαγωνισμών. Από την στιγμή που η διαχείριση πέρασε στο ψευδοκράτος σημειώνονται περιοδικά πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το «τμήμα περιβάλλοντος» και τον Μπουράκ Τσελίκ, τα απόβλητα που απορρίπτονται στον σταθμό πρέπει να καλύπτονται τακτικά με χώμα. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επαφή των απορριμμάτων με οξυγόνο και αποτρέπονται οι πυρκαγιές, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι δεν πραγματοποιείται τακτικά αυτό. Ο κ. Ντογρού ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι όντως αυτή η διαδικασία δεν γίνεται κάθε μέρα, αλλά κάποτε μια φορά την εβδομάδα, κάποτε τον μήνα 3 φορές.

Ο καθηγητής του «τμήματος» μηχανολογίας περιβάλλοντος στο «διεθνές πανεπιστήμιο» Κύπρου, που βρίσκεται κοντά στον Κουτσοβέντη, Ιμέ Ακάνγιετι είπε ότι πρέπει να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής που επηρεάζονται από τον καπνό της πυρκαγιάς για τους κινδύνους στην υγεία τους. Η πυρκαγιά είναι ένδειξη ότι ο σταθμός δεν λειτουργεί σωστά και ούτε ελέγχεται τακτικά πρόσθεσε, λέγοντας ότι ενώ δεν πρέπει να έρχονται άλλα απόβλητα πλην των οικιακών, ο σταθμός δέχεται ιατρικά, κατασκευαστικά και επικίνδυνα απόβλητα.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, οι σωλήνες εξόδου αερίων να τοποθετούνται και να λειτουργούν με τακτικό τρόπο, ώστε τα αέρια που παράγονται από την αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων να μην παγιδεύονται στο χωράφι και να προκαλούν πυρκαγιά.

Ο κ. Ακάνγιετι ανέφερε ότι πολλοί ρύποι που απελευθερώνονται στον αέρα με τις πυρκαγιές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και η τέφρα. Επίσης, συνέχισε, ρύποι όπως η διοξίνη και το φουράνιο προκαλούν καρκίνο και αναπαραγωγικές διαταραχές κι αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. «Οι συγκεντρώσεις των σχετικών ρύπων θα πρέπει να προσδιοριστούν το συντομότερο δυνατό και οι άνθρωποι στις περιοχές που εκτίθενται σε αυτούς τους ρύπους θα πρέπει να προειδοποιούνται αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου».

Ο γιατρός Τζεϊχούν Νταλκάν, υπεύθυνος εκπαίδευσης και περιβάλλοντος στον τ/κ ιατρικό σύλλογο, σε γραπτή του δήλωσε ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη πυρκαγιά στον Κουτσοβέντη θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη φύση και την υγεία των ανθρώπων. «Ειδικά άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθεια, χρόνια πνευμονοπάθεια θα πρέπει να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω ή να βγαίνουν έξω με μάσκα. Τα τοξικά αέρια απελευθερώνονται στον αέρα, ειδικά με την καύση φυτικών και πλαστικών απορριμμάτων στον χώρο υγειονομικής ταφής, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα αέρια, εκτός από καρκινογόνα, μπορούν να προκαλέσουν όξινη βροχή».

Εκφράζεται φόβος ότι η υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση θα προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια και αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε άτομα με πνευμονικά προβλήματα, πρόσθεσε. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να απευθύνονται στους αρμόδιους γιατρούς σε περίπτωση προβλημάτων, ανέφερε ο γιατρός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου