Ψάχνουν λύση για το πρόβλημα με συνοδούς-«Η ειδική εκπαίδευση είναι κατάλοιπο»

Μπορεί η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ωστόσο τα προβλήματα στην ειδική εκπαίδευση είναι αρκετά, με κυριότερο το θέμα των συνοδών. Δεν είναι λίγες οι αναρτήσεις γονιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ενημερώνουν ότι έχουν κρατήσει το παιδί τους στο σπίτι, δεδομένου ότι δεν έχουν ατομικό συνοδό, όπως και θα έπρεπε, λόγω και της αναπηρίας του, με το Υπουργείο Παιδείας να μην έχει προβεί ούτε και μία τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις συστάσεις που έλαβε από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Παιδείας, μετά και την πρωτοβουλία του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι η Επιτροπή είχε δηλώσει πως αποτελεί υψίστης προτεραιότητας.

«Έχουμε δεχτεί αρκετά παράπονα και ακόμα δεχόμαστε. Κατά κύριο λόγο, αναφέρουν ότι οι συνοδοί είναι λιγότεροι από τις ανάγκες που υπάρχουν ή ότι αποκόπτονται συνοδοί από παιδιά και μετά εκείνα τα παιδιά είναι ευθύνη συνοδών, που έχουν αρκετά παιδιά», εξήγησε στον REPORTER ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης.

Μία από τις προτάσεις, που ενδέχεται ο ίδιος να θέσει στο τραπέζι είναι να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στην εργοδότηση εκπαιδευτικών ως συνοδοί, ωστόσο πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση και για την κατοχύρωση και των ήδη υφιστάμενων, ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους, αλλά να ενισχυθούν με επιπρόσθετους.

«Μέχρι και αυτές τις ημέρες γίνεται διορισμός. Όσοι εργάζονται σήμερα ως σχολικοί συνοδοί δεν είναι πολλοί και πρέπει το θέμα να μπει σε διαφορετική βάση. Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι αδιόριστοι και έχουν εξ αντικειμένου καλύτερες γνώσεις, για να μπορούν να εργάζονται ως συνοδοί. Είναι η στιγμή να δοθούν κίνητρα, για να πάνε αυτοί να εργαστούν ως συνοδοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώνουν δυνάμεις οι γονείς παιδιών με αναπηρίες-Φωνάζουν για διακρίσεις

Στη συνεδρία της Επιτροπής έχουν καλεστεί αρκετές οργανώσεις γονέων παιδιών με αναπηρίες, όπως ο Σύνδεσμος για ΔΕΠΥ, η Αγκαλιά Ελπίδας, αλλά και η ΚΥΣΟΑ, οι οποίες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς έχοντα στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναμένεται να ενημερωθούν οι βουλευτές για τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία, ενώ ήδη κάποιοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμπαρασταθούν στους γονείς, όπως ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

«Είμαι εκπαιδευτικός και βλέπω ότι στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική, δίνουν μεγάλη στήριξη στην ειδική εκπαίδευση. Εμείς το έχουμε ως κατάλοιπο. Πρέπει να μπει σε νέα βάση. Εκείνο το νομοσχέδιο που μας είχαν τάξει, δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια και δεν το έφεραν», σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Στο τραπέζι και τα προβλήματα στα σχολεία

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να συζητήσει και τα προβλήματα που έχουν καταγράψει από την μέχρι στιγμής περιοδεία στα σχολεία της Κύπρου. Κτιριακές εγκαταστάσεις, υπερπληθυσμός, τρόποι αξιολόγησης μαθητών, για φοίτησή τους στην Τεχνική Εκπαίδευση, είναι μερικά από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Η συζήτηση θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο της Αγλαντζιάς, ωστόσο τα φαινόμενα είναι παγκύπρια.

«Τα προβλήματα είναι πολλά. Ο υπερπληθυσμός στις σχολικές μονάδες είναι το πιο σύνηθες. Υπάρχουν παιδιά που αναγκάζονται να επιλέξουν άλλους κλάδους προσανατολισμού, ειδικά τα οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για Α’ Λυκείου. Έχουμε παρατηρήσει ότι 100 παιδιά έχουν εκδιωχθεί από την Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο και πήγαν σε Λύκεια, επειδή υπήρχε μοριοδότηση και ακολουθούν κλάδους που δεν τους ενδιαφέρουν», σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ένα άλλο πρόβλημα, για το οποίο ενημερώθηκαν οι βουλευτές είναι και το θέμα της στελέχωσης, αφού ακόμη και στις επισκέψεις τους, υπήρχαν διορισμοί καθηγητών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι επισκέψεις είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Πάντως σημαντικό είναι και το θέμα της ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες, αφού από την Επιτροπή είχε γνωστοποιηθεί και η είδηση ότι μαθητής έπεσε σε λάκκο έξω από το σχολείο, αφού γίνονταν έργα.

«Αίθουσες είναι παλιές, κλιματιστικά δεν υπάρχουν. Σε πολλές σχολικές μονάδες έχουμε παράπονα ότι οι εφορίες δεν ανταποκρίνονται, για σημαντικά προβλήματα, όπως η μόνωση και μπαίνουν νερά μέσα στις αίθουσες και τσακώνεται η διεύθυνση. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να μελετήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών