Η «Voice for Autism» εγκαινίασε τις δύο πρώτες κατοικίες για άτομα με αυτισμό στη Λευκωσία

Τις δύο πρώτες κατοικίες για άτομα με αυτισμό στη Λευκωσία, εγκαινίασε το Σάββατο, η νέα ΜΚΟ «Voice for Autism». Στις κατοικίες θα διαμένουν άτομα με αυτισμό, άνω των 18 ετών, με τους φροντιστές τους. Τα σπίτια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε κεντρική τοποθεσία της Λακατάμιας, δίπλα από όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Voice for Autism», τα συγκεκριμένα σπίτια θα αποτελέσουν πρότυπο για μελλοντικές κατοικίες υποβοηθούμενης διαβίωσης, με 24ωρη φροντίδα. 

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης, άτομα με αυτισμό βοήθησαν στην προετοιμασία και το σερβίρισμα εδεσμάτων ενώ ο Χρήστος Κασουλίδης, επίσης άτομο με αυτισμό, ταξίδεψε μουσικά τους παρευρισκόμενους, με το βιολί του και με αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια.

Σημειώνεται ότι την όλη πρωτοβουλία αγκάλιασαν από την αρχή ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή.

«Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, μια ΜΚΟ, με τεχνογνωσία, κατάρτιση και εμπειρίες στα θέματα του αυτισμού, δημιουργεί μια στέγη η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, προσφέροντάς τους ένα διεγερτικό, υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό, άλλωστε, προνοεί και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη στήριξη», ανέφερε η συνιδρύτρια και πρόεδρος της Voice for Autism, Έλεν Γεωργίου Ποντίκη, ανακοινώνοντας παράλληλα την χορηγία ύψους €25.000, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα αξιοποιηθεί για την επίπλωση και τον εξοπλισμό των σπιτιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση για την ειλικρινή και σημαντική στήριξή της στην όλη προσπάθεια, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς επίσης και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος εξέφρασε τη ετοιμότητα της πολιτείας στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των σπιτιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

  

 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»