Δεν αντέχουν οι καταναλωτές, δεν μειώνονται οι τιμές-«Δραματική η κατάσταση»

Σε απόγνωση παραμένουν οι καταναλωτές, αφού οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, με τους αρμόδιους να έχουν ξεχάσει τι εστί μείωση, καθώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί πτώση. Το γεγονός αυτό έφερε στα πρόθυρα πολλές οικογένειες, που τους τελευταίους μήνες μετρούν μέχρι και το τελευταίο σεντ που θα ξοδέψουν. Την ίδια ώρα, αντίθετη είναι η εικόνα που παρατηρείται στον τομέα των καυσίμων, αφού τους τελευταίους δύο μήνες, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε αντίθεση με τα τέλη Ιουνίου, που είχαν ξεπεράσει τα δύο ευρώ.

Οι αυξημένες τιμές που παρατηρούνται από την αρχή της χρονιάς στα ράφια των υπεραγορών, έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον δεν ξοδεύουν τα ίδια λεφτά με πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πλέον συμβαίνει το αντίθετο, αφού οι πολίτες είναι αρκετά επιλεκτικοί με τα προϊόντα που βάζουν στο καλάθι τους, ενώ τα παράπονα προς τους αρμόδιους για οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα, ολοένα και αυξάνονται.

«Ο κόσμος όλο και πιο συχνά μας τηλεφωνεί για να κάνει παράπονα και διαμαρτύρεται. Έχει προβλήματα με την επιβίωσή του. Εκείνοι που δεν έχουν ακόμη μπει στον κατώτατο μισθό και οι ευάλωτες ομάδες, που λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη, δεν τα βγάζουν πέρα. Δεν τους αυξήσαν το ΕΕΕ ή τις συντάξεις. Ακριβαίνει το κόστος της ζωής και ο κόσμος δεν αγοράζει. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γεμίζει το καλάθι. Είναι δραματική η κατάσταση και τα παράπονα έρχονται από παντού, όμως δεν βλέπουμε κανένα να ελέγχει αυτά τα παράπονα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Οι αυξήσεις στην αγορά, ωστόσο, δεν αφορούν κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Αντιθέτως, οι τιμές που έχουν παρατηρήσει αύξηση αφορούν σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα και βασικά είδη διατροφής, με τις ενδείξεις για το άμεσο μέλλον να είναι δυσοίωνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτη αύξηση 40% στις τιμές του κρέατος-«Μαγαζιά 30 χρόνων κλείνουν»

«Δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά, που δίνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκαναν τεράστια λάθη με τις τιμές της ενέργειας και το κόστος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπο αυτά τα βαρίδια να μεταφερθούν αλλού. Η δική μας η Κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό και δυστυχώς οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται προς τα πάνω».

Εκτός από το θέμα των λανθασμένων χειρισμών στα θέματα ενέργειας, ένας άλλος λόγος που παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών στην αγορά είναι και η αισχροκέρδια των επιχειρήσεων, που εκμεταλλευόμενες την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί, προσπαθούν να βρουν τρόπους να κερδίσουν περισσότερα.

«Το ελαιόλαδο για ποιο λόγο ακριβαίνει; Είναι από την περσινή παραγωγή, ακόμη δεν επεξεργάστηκαν τις φετινές ελιές. Ακρίβυνε τρεις φορές το ελαιόλαδο και αυτό είναι αισχροκέδρια. Έχει είδος ψωμιού που από 5 ευρώ πήγε 15% πάνω, επειδή όταν δεν υπήρχαν δημητριακά και σιτάρι, λόγω Ουκρανίας, αυξανόταν η τιμή. Τώρα που έρχονται τα σιτηρά, για ποιο λόγο υπάρχει αύξηση; Έχουμε αυξήσεις στο 21% σε διάφορα προϊόντα».

Ο κ. Αριστοδήμου παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένος και με την απουσία ελέγχων στην αγορά, όπως είχε προαναγγείλει σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις η υπουργός Ενέργειας. Έλεγχοι που θα μπορούσαν να βάλουν ένα τέλος στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές και να καθορίσουν τις τιμές των προϊόντων, σε ένα προσιτό όριο.  

«Η υπουργός έκανε τόσες φορές δηλώσεις και είπε ότι θα γίνουν έλεγχοι στην αγορά, για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδια. Δεν είδαμε να κάνει τέτοιους ελέγχους. Εμείς της είπαμε που να ελέγξει και τι προϊόντα και δεν είδαμε τίποτα. Συνέχεια θα πηγαίνουν πάνω οι τιμές, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να αφαιρέσει τους ρύπους και να μειώσει το κόστος που αγοράσει η ΑΗΚ και χρεώνει τους καταναλωτές τις ΑΠΕ 20-25 σεντ αντί 8-9, θα βρίσκουν πάτημα και οι άλλες εταιρείες και θα ακριβώνουν. Η ενέργεια είναι η πρόφασή τους, επειδή είναι ακριβό το ρεύμα, άρα πάει πάνω η τιμή των προϊόντων».

Παρατείνεται η περίοδος επιβολής μειωμένου ΦΠΑ στα καύσιμα

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρία που είχε την περασμένη Πέμπτη, υπερψήφισε ομόφωνα, με τη μορφή του κατεπείγοντος, σε νόμο την παράταση της περιόδου επιβολής μειωμένου ΦΠΑ στα καύσιμα και συγκεκριμένα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Στόχος αυτής της απόφασης είναι να ελαφρύνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και από το Υπουργικό, στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απελπισμένοι οι καταναλωτές-«Στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση από το 2013»

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας