Επεκτείνεται στα 74 έτη το πρόγραμμα ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού

Την επέκταση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων γυναικών στα 74 χρόνια για το πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με συχνότητα εμφάνισης 12%, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες.  Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα. Η θνητότητα της νόσου έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά το αυξανόμενο ποσοστό των νέων περιστατικών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη διάγνωση της νόσου σε πρωιμότερο στάδιο με την ευρεία εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening), καθώς και στην πρόοδο της θεραπευτικής προσέγγισης.

«Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε στην επέκταση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων γυναικών στα 74 έτη, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου η οποία βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ», προστίθεται.

Το πρόγραμμα πλέον θα αφορά στις ηλικίες  45-74 ετών και  θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από  το Υπουργείο Υγείας,  στοχεύοντας σε ανταπόκριση  του 60% του πληθυσμού.

Τονίζεται ότι για σκοπούς ομαλής λειτουργίας του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα σταδιακά, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας και κατόπιν παραλαβής  σχετικής επιστολής/πρόσκλησης.

Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση ανιχνευτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού, δεν καλύπτεται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες, αφού αφορά σε πρόγραμμα δημόσιας υγείας.

 

 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ