Πέμπτη 2 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Επεκτείνεται στα 74 έτη το πρόγραμμα ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού

  30/09/2022 16:33
Επεκτείνεται στα 74 έτη το πρόγραμμα ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού

Επεκτείνεται στα 74 έτη το πρόγραμμα ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού

  30/09/2022 16:33

Την επέκταση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων γυναικών στα 74 χρόνια για το πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με συχνότητα εμφάνισης 12%, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες.  Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα. Η θνητότητα της νόσου έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά το αυξανόμενο ποσοστό των νέων περιστατικών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη διάγνωση της νόσου σε πρωιμότερο στάδιο με την ευρεία εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening), καθώς και στην πρόοδο της θεραπευτικής προσέγγισης.

«Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε στην επέκταση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων γυναικών στα 74 έτη, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου η οποία βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ», προστίθεται.

Το πρόγραμμα πλέον θα αφορά στις ηλικίες  45-74 ετών και  θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από  το Υπουργείο Υγείας,  στοχεύοντας σε ανταπόκριση  του 60% του πληθυσμού.

Τονίζεται ότι για σκοπούς ομαλής λειτουργίας του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα σταδιακά, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας και κατόπιν παραλαβής  σχετικής επιστολής/πρόσκλησης.

Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση ανιχνευτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού, δεν καλύπτεται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες, αφού αφορά σε πρόγραμμα δημόσιας υγείας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας