Ενέκρινε ψήφισμα Αλληλεγγύης και Στήριξης στις Γυναίκες του Ιράν η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλή ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα Αλληλεγγύης και Στήριξης στις Γυναίκες του Ιράν το οποίο κατέθεσε η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Στο ψήφισμα η Βουλή αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα γεγονότα στο Ιράν και την προσπάθεια καταστολής με βίαια μέσα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασαν εξ αφορμής του θανάτου της Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για παραβίαση της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας (hijab).

Εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων πολιτών.

Εκφράζει βαθιά θλίψη για τις δεκάδες των νεκρών και τον μεγάλο αριθμό τραυματιών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, συνεπεία της άσκησης βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Καταγγέλλει, παράλληλα, την προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης μέσω του περιορισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βουλή καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και επισημαίνει ότι η χρήση βίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο διαδηλωτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Καταδικάζει απερίφραστα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στη διαδήλωση, και κατά συνέπεια την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς τον αγώνα των Ιρανών γυναικών και καλεί σε παγκόσμια συμπαράσταση προς τους Ιρανούς διαδηλωτές.

Ενώνει τη φωνή της με όλες τις προοδευτικές φωνές ανά το παγκόσμιο υπέρ των Ιρανών γυναικών και επισημαίνει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και στην ελευθερία των επιλογών τους.

Τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής διαφανούς, αμερόληπτης και αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Απαιτεί την άμεση αποκατάσταση και τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Ιρανών πολιτών χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας και εθνότητας.

Καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της, καθώς και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα όπως καταδικάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ιράν και ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς αυτήν, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και άλλα συναφή ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας η κα. Ατταλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα  με Ιρανές ακτιβίστριες τα ποσά που επενδύονται από το Ιράν στο έλεγχο και καταστολή των γυναικών είναι τεράστια, ενώ η αστυνομία ηθών αυξήθηκε πρόσφατα κατά 7000 άτομα. Μίλησε επίσης για εγκατάσταση καμερών στο μετρό με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει τις γυναίκες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο της hijab.

Η κα. Ατταλίδου τόνισε ότι «όλοι όσοι είμαστε ελεύθεροι πρέπει να μιλήσουμε για αυτές», καταδικάζοντας τις ενέργειες τις ιρανικής Κυβέρνησης και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές που στήριξαν το ψήφισμά της και που κηρύχθηκε επείγον. Η Βουλή, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι μπορεί να λάβει θέση και να στείλει ηχηρά μηνύματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι στηρίζουν αυτή την καταδίκη, αυτή την ανάγκη ενός ανθρώπου που κουβαλά την αγάπη προς την ελευθερία. Πρόσθεσε παράλληλα ότι υπάρχουν κι άλλα στυγνά και απάνθρωπα καθεστώτα όπως η Τουρκία που δολοφονεί καθημερινά Κούρδισσες αντάρτισσες της δημοκρατίας και στέλνει Τουρκάλες στις φυλακές του Ερντογάν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι στο Ιράν υποφέρουν τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των φύλων, η οικογενειακή βία είναι διαδεδομένη, αλλά υποφέρουν και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι  και συνδικαλίζεσθαι. Απαιτείται όπως είπε συνολική, ριζική, αλλαγή. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας να ακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να σεβαστεί την προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ παρακολουθεί με θαυμασμό των αγώνα των γυναικών του Ιράν για ελευθερία και ενώνει τη φωνή της με όλους τους συναδέλφους ψηφίζοντας υπέρ του ψηφίσματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών