Επικίνδυνα κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες εντοπίστηκαν στη Δρομολοξιά-Οι συστάσεις του Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το κοινό, μέσω ανακοίνωσης του, ότι στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία με τίτλο "Χαρτογράφηση των Κινδύνων για Νοσήματα που μεταδίδονται με Διαβιβαστές (ID-VRISK)"  ανάμεσα σε άλλα είδη έχει εντοπιστεί και μικρός αριθμός ενηλίκων κουνουπιών του είδους Aedes aegypti, κυρίως στην περιοχή της Κοινότητας Δρομολαξιάς. Το είδος αυτό παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς έχει την ικανότητα (υπό προϋποθέσεις) να μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες.

Οι Υγειονομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν καταρτήσει σχέδιο δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης του υπό αναφορά είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς οι εστίες εκκόλαψης του είδους (μικρές τεχνητές συλλογές νερού), βρίσκονται κυρίως εντός των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων επαγγελματικών χώρων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Πήλινα δοχεία, δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά αυτοκινήτων, και κάθε άλλο τεχνητό υλικό/αντικείμενο που μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα νερού.

Με βάση τα πιο πάνω, το Υπουργείο καλεί τον κάθε πολίτης να εξαλείψει εντός της οικία του και όλων των άλλων ιδιόκτητων χώρων που έχει τις πιο πάνω πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών.

Συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας και συνεργατών (μεταξύ της 10 και 23 Οκτωβρίου 2022) θα ενισχύουν την πιο πάνω προσπάθεια (ενημέρωση "από πόρτα σε πόρτα") και επιπλέον εάν κριθεί αναγκαίο θα προβούν και σε καταπολέμηση εντόμων με κατάλληλα εντομοκτόνα.

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα