Το δικαίωμα των πολιτών για πρόκληση συζήτησης θέματος μετά τη συλλογή υπογραφών στην Επ. Νομικών

Το δικαίωμα των πολιτών, μετά από συλλογή 8 χιλιάδων υπογραφών, να προκαλούν τη συζήτηση για υιοθέτηση ή ανάκληση μιας απόφασης, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νίκος Τορναρίτης είπε πως η ΕΕ έχει ήδη καθιερώσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών, σύμφωνα με την οποία με 1 εκ. υπογραφές οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να οδηγήσουν ένα θέμα προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, η Επιτροπή όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, συζήτησε σήμερα το δικαίωμα της πρωτοβουλίας των Κυπρίων πολιτών, καθώς υπάρχει κυβερνητικό νομοσχέδιο με βάση το οποίο αν εξασφαλιστούν 8 χιλιάδες υπογραφές, μια αρμόδια επιτροπή, που διορίζεται από το Υπουργικό, μπορεί να οδηγήσει ένα σοβαρό θέμα στο Υπουργικό για λήψη ή ανάκληση κυβερνητικής απόφασης.

Είπε πως είναι η δεύτερη φορά που συζητείται το θέμα στην Επιτροπή και θα ακολουθήσει η κατ΄άρθρο συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, είπε, έχει κατατεθεί Πρόταση Νόμου της Βουλευτού Χριστιάνας Ερωτοκρίτου σύμφωνα με την οποία με 5 χιλιάδες υπογραφές μπορεί να προκληθεί η νομοθετική παρέμβαση της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η διαβούλευση έχει προχωρήσει και σύμφωνα με την ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Καινοτομίας, μπορεί να γίνει το ψηφιακό σύστημα για να λαμβάνονται τα αιτήματα και οι υπογραφές ψηφιακά και συνεπώς το θέμα μπορεί να προχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναφέρεται στη συλλογή 8 χιλιάδων υπογραφών και εξέφρασε τη θέση πως ο συγκεκριμένος αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στις 5 χιλιάδες.

Οσον αφορά το οικογενειακό Δίκαιο, ο κ. Τορναρίτης είπε πως σε επικοινωνία που είχε με την Υπουργό Δικαιοσύνης είναι έτοιμη και έχει απαντήσεις σε σχέση με τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια, και συνεπώς την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται η κ. Δράκου ενώπιον της Επιτροπής για συζήτηση του θέματος.

Επίσης, είπε, σήμερα είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ορίστηκε επίσκεψη της Επιτροπής Νομικών στο Ανώτατο για συζήτηση πολλών θεμάτων την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε για το θέμα των υπογραφών από πολίτες, πως πρόκειται για μια πρόταση με την οποία συμφωνεί το κόμμα του. Πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ πριν από 3 χρόνια είχε συλλέξει 20 χιλιάδες υπογραφές μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα για το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και το παρέδωσε στην Κυβέρνηση, η οποία το αγνόησε. «Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μια αρχή η οποία θα καταθέτει προτάσεις προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αλλά, θέτουμε ιδιαίτερους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί αυτό το ζήτημα αφού θεωρούμε πως θα υπάρχει και ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης», είπε, και σημείωσε πως το ΕΛΑΜ θα τοποθετηθεί ανάλογα αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη