Χαίρονται στα κατεχόμενα για την απόφαση για Λοϊζίδου-Νιώθουν δικαιωμένοι

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για το περιουσιακό, δήλωσε η «πρόεδρος» της «επιτροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βεχτσί σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, υποστηρίζοντας ότι αν κι αυτή η απόφαση «ελήφθη πολύ αργά, είναι μια θετική απόφαση για την τδβκ» - εννοώντας το ψευδοκράτος - «και την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η κ. Βεχτσί μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, υπενθύμισε ότι η «επιτροπή» ιδρύθηκε το 2005 μετά την απόφαση για την υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη στο ΕΔΑΔ και ενεργοποιήθηκε το 2006. Αναγνωρίσθηκε, είπε, από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο, έχει ιδρυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο «νόμος» που διέπει την «επιτροπή» έγινε αποδεκτός και αναγνωρίσθηκε επίσης από το ΕΔΑΔ.

Μέχρι την υπόθεση Δημόπουλος, συνέχισε, η «επιτροπή» θεωρούνταν από το ΕΔΑΔ αποτελεσματικό ένδικο μέσο, σημειώνοντας ότι η «επιτροπή» αποτελείται από 7 μέλη, δύο από τα οποία είναι ξένοι. Κάθε Πέμπτη, ανέφερε, εξετάζουν περίπου 20 φακέλους υποθέσεων αιτήσεων Ε/κ και προσπαθούν να καταλήγουν σε φιλικό διακανονισμό. Εάν όχι, είπε, τότε πάνε «δικαστικώς».

Τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε η κ. Βεχτσί, έχουν διεξέλθει 140 φακέλων, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε επιστροφή της περιουσίας, ενώ δεν υπήρξε κατάληξη σε ανταλλαγή.

Από την ίδρυση της «επιτροπής», είπε, έχουν γίνει συνολικά 7.159 αιτήσεις, οι 1366 κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό και οι 34 σε ακρόαση. Η «επιτροπή», συνέχισε, μέχρι σήμερα αποφάσισε να αποζημιώσει 1169 άτομα για την αξία των περιουσιών τους, κατέληξε σε επιστροφή της περιουσίας τους για 4 αιτήσεις, ανταλλαγή-αποζημίωση για 2 αιτήσεις και επιστροφή-αποζημίωση για 8 αιτήσεις. Για μία αίτηση, αποφασίστηκε επιστροφή της περιουσίας μετά την λύση του Κυπριακού.

Η κ. Βεχτσί υποστήριξε ότι η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – δεν επιθυμεί την προσφυγή των Ε/κ στην «επιτροπή» και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

Κατά την ίδια, ο λόγος για τον οποίο η εποπτεία της υπόθεσης Λοϊζίδου από το ΕΔΑΔ επιμηκύνθηκε τόσο, είναι εξαιτίας της στήριξης που είχε η ε/κ πλευρά από άλλες χώρες.

Η «ε/κ διοίκηση», όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε ανάγαγει σε πιλοτική την υπόθεση Λοϊζίδου στο ΕΔΑΔ και παρ’ ότι ήταν ατομική η προσφυγή από πίσω της ήταν η ηγεσία των Ε/κ, υποστήριξε.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι εφόσον η Τουρκία το 2003 αποζημίωσε την κ. Λοϊζίδου, η περιουσία της περνά στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με το «νόμο» της «επιτροπής». Η Τιτίνα Λοϊζίδου, συνέχισε, το 2005 ζήτησε την επιστροφή της περιουσίας της και απέρριψε την προσφυγή στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» , παρά την υπόδειξη του ΕΔΑΔ.

Από το 2003 που η Τουρκία αποζημίωσε την κ. Λοϊζίδου, πρόσθεσε, μέχρι σήμερα, την υπόθεση επέβλεπε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να το τερματίσει αυτό, πριν λίγες ημέρες.

Υποστήριξε δε ότι με αυτή την απόφαση το ΣτΕ αναγνώρισε για ακόμη μια φορά την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, κάτι που συνεχώς – είπε – αμφισβητούσε η ε/κ πλευρά. «Οι Ε/κ ζητούσαν την επιστροφή της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου, αλλά ήξεραν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό. Και γνωρίζοντας αυτό έκαναν πολιτική εδώ και χρόνια επιμένοντας στο θέμα της επιστροφής. Το κρατούσαν στην επικαιρότητα με την διατήρηση της επίβλεψης και του ελέγχου την υπόθεσης Λοϊζίδου. Με αυτή την απόφαση (του ΣτΕ), το ΕΔΑΔ είπε ότι η πιο αποτελεσματική οδός είναι η επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας» πρόσθεσε.

Η κ. Βεχτσί είπε ότι όσοι Ε/κ δεν συμφωνούν με την απόφαση που λαμβάνει η «επιτροπή» μπορούν να αποτείνονται στο «ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Εάν κι από κει δεν μείνουν ικανοποιημένοι τότε, αφού έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα, μπορούν να πάνε στο ΕΔΑΔ. «Ωστόσο, το ΕΔΑΔ δεν θα αποφασίσει απαραίτητα υπέρ των Ε/κ» είπε.

Η κ. Βεχτσί ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις γίνονται μέσω του «υπουργείου δημοσιονομικών» του ψευδοκράτους.

Για την περιοχή του Βαρωσίου, είπε ότι στην «επιτροπή» υπάρχουν 459 αιτήσεις, εξετάζονται οι υποθέσεις που αφορούν την πιλοτική περιοχή προς άνοιγμα (περίπου το 3,5%), αναμένουν γι’ αυτές την άποψη του «υπουργείου εσωτερικών» και της «εισαγγελίας» για να ολοκληρωθεί ο φάκελος και ν’ αρχίσουν να τον συζητούν. Υποστήριξε δε ότι υπάρχει αύξηση των αιτήσεων προς την «επιτροπή» για την περιοχή του Βαρωσιού.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει γίνει καμία αίτηση από νομικής πλευράς όσον αφορά τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. «Πχ, όταν έρθει μια αίτηση Ε/κ και υπάρχει ισχυρισμός για δικαίωμα και του ΕΒΚΑΦ, η αίτηση έρχεται σε εμάς. Εμείς για να πάρουμε μια απόφαση τόσο για την αίτηση όσο και για τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ, εξετάζουμε την αίτηση του ΕΒΚΑΦ, το οποίο εμπλέκουμε ως μέρος. Τον περασμένο Οκτώβριο κάναμε μια ακρόαση εμπλέκοντας ως μέρος το ΕΒΚΑΦ. Ο φάκελος δεν έχει συζητηθεί ακόμα αλλά το ΕΒΚΑΦ είναι μέρος. Σε περίπτωση που αποδειχθεί (το δικαίωμα του ΕΒΚΑΦ) μπορεί να εμπλακεί και το ΕΒΚΑΦ».

Η κ. Βεχτσί ζήτησε από όλους να στηρίξουν την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική τόσο για το ψευδοκράτος, όσο και για την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη