Βολές βουλευτών για παράνομη αποδέσμευση κονδυλίου από ΥΠΟΙΚ

Εκ των υστέρων αποδέσμευση κονδυλίου ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αφού είχε προχωρήσει με την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία. «Παράνομη» χαρακτήρισαν την ενέργεια οι βουλευτές, και απέρριψαν την αποδέσμευση του κονδυλίου.

Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, είπε ότι η έκθεση που παρέδωσε στις 30 Αυγούστου στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε σχέση με την εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων, Hermes, φαίνεται να διέρρευσε προς την ίδια την εταιρεία, καθώς στέλεχος της εταιρείας επικοινώνησε μαζί του δύο μέρες μετά, ρωτώντας τον για θέματα που υπήρχαν στην έκθεση.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή, Μάριος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, είπε ότι "ως Ελεγκτική Υπηρεσία έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την πρόδηλα παράνομη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράψει σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να προηγηθεί καμιά ανταγωνιστική διαδικασία και μάλιστα, τη στιγμή που δεν είχε διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό. Διεξάγουμε και γενικότερο έλεγχο για το θέμα και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες". Ο κ. Πετρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα της διαρροής της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μιχαηλίδης εντός της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι "έχουμε μια παραδοξότητα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή τη σύναψη σύμβασης από την πλευρά του Υπουργείου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πίστωση, γιατί το κονδύλι ήταν σταυρωμένο".

Όπως είπε, "αυτή ήταν μία πρακτική η οποία είναι ξένη στο δικό μας σύστημα, δεν την κατανοούμε, δεν την επικροτούμε. Εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν αποδεχτήκαμε αυτό το αίτημα, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται σωστά, πιστά, όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις μίας χρηστής διοίκησης και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πίστωση, αφού το κονδύλι είναι σταυρωμένο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσαμε εμείς, ως ΔΗΚΟ να εγκρίνουμε οποιοδήποτε αίτημα υπήρχε από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι "μελέτες που έχουν να κάνουν με συμφωνίες του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ιδιαίτερα κρίσιμες. Για ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε ως απλή αποδέσμευση κονδυλίου, ακούσαμε σήμερα ότι παρανόμως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία της διεξαγωγής μελέτης σε σχέση με τις συμφωνίες του κράτους για τα αεροδρόμια και παρανόμως, πριν αποδεσμευτεί το κονδύλι, έσπευσε η κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία".

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι η έκθεση την οποία είχε εμπιστευτικά δώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών διοχετεύθηκε στην εταιρεία με την οποία η κυβέρνηση θα κάνει διαπραγματεύσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δεχθεί την επόμενη μέρα κρούση από στέλεχος της εν λόγω εταιρείας. Εκτός από το ότι είναι απαράδεκτα αυτά, μας προκαλούν και ανησυχίες. Κατά πόσο στις διαπραγματεύσεις είναι τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας που διαπραγματεύονται ή άλλα πράγματα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους".

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο θέμα της Επιτροπής Οικονομικών, αν θα εγκρίνει ή όχι το εν λόγω κονδύλι, αλλά, από τη στιγμή που αφορά "έκδηλη παρανομία" είναι και θέμα της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι "είναι έκδηλα παράνομη η υπογραφή σύμβασης του Υπουργείου Οικονομικών με ιδιωτική εταιρεία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτή η παρανομία του Υπουργείου Οικονομικών για τις €200.000 θα πρέπει να εξεταστεί και όσοι έκαναν αυτή την παρανομία να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος να πάρει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την παρανομία".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις