Εξαντλήθηκε η υπομονή-Βγαίνουν στους δρόμους για το συρματόπλεγμα στη Νεκρή Ζώνη

Στέρεψε η υπομονή για τους κάτοικους της περιοχής Ακακίου, όσον αφορά στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος στη Νεκρή Ζώνη, ως μέτρο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, με αποτέλεσμα να βγουν στους δρόμους για να φωνάξουν για τα δικαιώματά τους. Την ίδια ώρα, φωνάζουν για κλειστές πόρτες από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ μέσα από τη διαμαρτυρία, θέλουν να πετύχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ακακίου, Περιστερώνας, Αστρομερίτη, Αυλώνας, Δένειας και Μάμμαρι βγαίνουν στους δρόμους, στις 10:30 το πρωί, με στόχο να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν κατά της απόφασης για τοποθέτηση συρματοπλέγματος, εντός της Νεκρής Ζώνης, αλλά και να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, που παρά τους τόσους αγώνες που έχουν δώσει, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ανταπόκριση.

«Δεν είναι η πρώτη διαμαρτυρία που κάνουμε. Μετά από πολλές επαφές που είχαμε με διάφορους, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαμαρτυρία για να απευθυνθούμε απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει τα αιτήματά μας», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος της Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων, Χάρης Λοΐζου.

Ουσιαστικά, αυτό που ώθησε τους κατοίκους να βγουν στο δρόμο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης για συνάντηση, με τους ίδιους να ρίχνουν καρφιά κατά του Νίκου Νουρή, για απουσία θέλησης συνάντησης.

«Ο υπουργός Εσωτερικών, μετά από εκκλήσεις να μας δει, δεν συζητά μαζί μας. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για να μας συναντήσει, δεν μας παραμένει κάποια άλλη επιλογή από το να απευθυνθούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αυτό που ζητούν, με αυτή τη διαμαρτυρία, αλλά και όσες ενδεχομένως να επακολουθήσουν, αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους είναι η απομάκρυνση του συρματοπλέγματος, από τη Νεκρή Ζώνη, όπως έχει τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, τόσο στους κατοίκους των εν λόγω κοινοτήτων, όσο και στους γεωργούς, που δραστηριοποιούνται κοντά στο σημείο.

«Ο κόσμος ακούει ότι το συρματόπλεγμα είναι για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες. Αυτό είναι ψέμα. Το συρματόπλεγμα έχει τοποθετηθεί στη νότια πλευρά της Νεκρής Ζώνης και όπως έχει τοποθετηθεί, εγκλωβίζονται κατοικίες, βιομηχανίες, γεωργικές αποθήκες και δημιουργείται μία περιοχή-φυλακή, επειδή για να περάσεις μέσα πρέπει να διαβείς καγκελόπορτες και να είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση».

Εκτός αυτού, με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, εντός σημείων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δημιουργείται πρόβλημα με την αγοραστική αξία των ακινήτων, με τους κατοίκους να είναι έντονα ενοχλημένοι, αφού την ίδια ώρα δημιουργείται πρόβλημα και στους γεωργούς που χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν από την εν λόγω περιοχή, για να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.

«Το μέτρο αυτό πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε, επειδή έχει τοποθετηθεί από τον Αστρομερίτη μέχρι το Ακάκι, μετά δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Στις άλλες περιοχές, δεν υπάρχουν μετανάστες; Γιατί δεν βάζουν συρματοπλέγματα στη Λάρνακα, στο Κάβο Γκρέκο, στον Πύργο;», διερωτήθηκε.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντόπισαν οι κάτοικοι είναι ότι έχουν αρχίσει οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί να καλλιεργούν χωράφια που ανήκουν σε ελεύθερες περιοχές. «Δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι σύνορα και τους δίνουμε το δικαίωμα να έρχονται πιο κοντά μας. Το συρματόπλεγμα χωρίζει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ένα θερμό επεισόδιο ή σε μία έκτακτη κατάσταση, οι κάτοικοι θα είναι εκεί έγκλειστοι και θα διατρέχουν  κινδύνους, αφού η μόνη έξοδος είναι από τις καγκελόπορτες, που απέχουν μεταξύ τους ένα-δύο χιλιόμετρα».  

Θα κλείσει ο δρόμος για μία ώρα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25/09/2022, αναμένεται να αποκοπεί ο δρόμος Λευκωσίας-Τροόδους, παρά το συσκευαστήριο στο Ακάκι, μεταξύ των ωρών 10.30-11.30.

Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς από και προς τη Λευκωσία, να χρησιμοποιούν εναλλακτικό δρομολόγιο δια μέσου των χωριών Ακάκι, Μένοικο, Κ. Μονή, Περιστερώνα ή/και από τον κυκλικό κόμβο Ακακίου, Μενοίκου, Κ. Μονής, Περιστερώνας και αντίστροφα. 

Στην περιοχή θα βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας για παροχή τροχαίων διευκολύνσεων στο κοινό.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη