Βλέπουν τρύπα στα έσοδα του ΚΟΑΓ από ΚΕΠ οι βουλευτές-Στα ύψη τα ενοίκια

Συνέχεια δόθηκε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, στη συζήτηση για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων και των προβλημάτων που επηρεάζουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ βουλευτές επικεντρώθηκαν στα έσοδα μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) για τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ).

Από το σημείωμα που ετοιμάστηκε από μέρους του ΚΟΑΓ, διαφάνηκε ότι τα έσοδα του ΚΟΑΓ από το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων (ΚΕΠ) από το 2019 ανέρχονται στα 11.225.403 ευρώ, από σύνολο 128 αιτήσεων με μέλη της Επιτροπής να αντιδρούν, λέγοντας πως οι πολιτογραφηθέντες ήταν περισσότεροι. 

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου του ΚΟΑΓ, «σκοπός των δωρεών είναι η προώθηση των στεγαστικών του σχεδίων για προσιτή κατοικία και η υλοποίηση άλλων στεγαστικών σχεδίων ή μέτρων. Παρότι διατηρεί για αυτές ξεχωριστό λογιστικό λογαριασμό στα βιβλία του, εντούτοις ο ΚΟΑΓ δεν αντιμετωπίζει τις δωρεές από το ΚΕΠ ως ξεχωριστό κομμάτι των ενεργητικών του στοιχείων. Οι δωρεές αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος των εσόδων του ΚΟΑΓ και ως τέτοιες θα διατεθούν υπό μορφή στεγαστικών λύσεων στους μέτρια και χαμηλά αμειβόμενους».

O οργανισμός κατέγραψε πως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές του ΚΟΑΓ, είναι το γεγονός πως δεν διαθέτουν προκαταβολή, ενώ τα βοηθήματα που λαμβάνουν δεν μπορούν να υπολογιστούν ως μέρος της προκαταβολής και ούτε να μειώσουν το ύψος του δανείου. 

Παράλληλα αναφορά έγινε και στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού τον Δεκέμβριο του 2021, για τη δημιουργία υποδομών προς πώληση και ενοικίαση για την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων των κατοίκων της Λεμεσού. Το έργο, όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του ΚΟΑΓ, «δεσμεύει τις δύο πλευρές για υπογραφή συμπληρωματικών συμφωνιών για κάθε φάση του έργου».

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, δήλωσε ότι ειδικότερα στη Λεμεσό, ο ΚΟΑΓ συνεχίζει να βοηθά τους μέτρια και χαμηλά αμειβόμενους και προωθεί σχέδια και για προσιτό ενοίκιο. Ανέφερε ότι από τη λήξη του ΚΕΠ, ο ΚΟΑΓ μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν με συγκεκριμένα έργα.

Ένα από αυτά, πρόσθεσε, είναι και ένα έργο πέραν των 600 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό, το οποίο άρχισε από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Δήλωσε ότι το εν λόγω έργο παρουσιάζει καθυστέρηση και είπε ότι προχωρούν στην υλοποίηση άλλων έργων ούτως ώστε να παραθέσουν στέγη σε προσιτό ενοίκιο.

Ερωτηθείσα για τα ποσά που θα έπρεπε να είχε εισπράξει ο ΚΟΑΓ από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα η κ. Κούσιου – Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ είχε την υποχρέωση να εκδίδει μόνο απόδειξη στον αιτητή. «Από εκεί και πέρα δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση», είπε.

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι αναφορές για τις δωρεές που δέχθηκε ο ΚΟΑΓ από επενδυτές, έφερε αντιδράσεις από βουλευτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για δωρεές «ψίχουλα».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «στην προηγούμενη συνεδρία είχαν κατατεθεί στοιχεία, για την εκτόξευση των ενοικίων, τα οποία κυμαίνονται από 800 μέχρι 1000 ευρώ για να εξασφαλιστεί στοιχειωδώς στέγη, είτε από φοιτητές, είτε από νεαρά ζευγάρια, είτε από οικογένειες που δεν διαθέτουν δική τους ιδιωτική στέγη. Επομένως, η διαπίστωση είναι δεδομένη και κοινή, ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με το προσιτό ενοίκιο. Την ίδια ώρα γίνεται η διαπίστωση, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική του κράτους, αναφορικά με την εξασφάλιση στέγης με προσιτό ενοίκιο. Και εδώ ισχύει η ρήση «ενός κακού, μύρια έπονται». 

Σημείωσε πως «για πάρα πολλά χρόνια, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, εφάρμοζε σχέδια για προσιτή στέγη, μέσα από τα οποία στεγάστηκαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συμπολιτών μας. Τα τελευταία χρόνια, με την διαφοροποίηση της πολιτικής απόφασης της παρούσας κυβέρνησης, έχει αλλοιωθεί σημαντικά η αποστολή και ο σκοπός του ΚΟΑΓ, με αποκορύφωμα την ενημέρωση που τύχαμε κατά την προηγούμενη συνεδρία, ότι πλέον ο ΚΟΑΓ αντλούσε κονδύλια μόνο σε διασύνδεση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το γνωστό πρόγραμμα των Χρυσών Διαβατηρίων. Η κατάρρευση του Σχεδίου επέφερε ουσιαστικά και κατάρρευση στους σχεδιασμούς του ΚΟΑΓ, γεγονός απαράδεκτο, γιατί ο ΚΟΑΓ έπρεπε να είναι μεν οικονομικά αυτάρκης, από την άλλη δε η «προίκα» από το κεντρικό κράτος έπρεπε να παραμείνει σε αυτόν, όπως συνέβαινε επί προηγούμενων διακυβερνήσεων».

Πρόσθεσε ότι, «ως αποτέλεσμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έχει ανακύψει ακόμη ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έχουμε πρόθεση να διερευνήσουμε. Με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών από τον ΚΟΑΓ, από τις μερικές χιλιάδες των πολιτογραφήσεων, από τις οποίες θα έπρεπε ο ΚΟΑΓ να αντλούσε συγκεκριμένο ποσό από κάθε επενδυτή όλα αυτά τα χρόνια, συνολικά έχουν εισρεύσει στα ταμεία του ΚΟΑΓ, κάτι περισσότερο από 11εκ ευρώ, από μόνο 128 αιτήσεις πολιτογραφηθέντων. Ενδεχομένως να υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ελέγχου, όχι βέβαια από τον ΚΟΑΓ, αλλά από το κεντρικό κράτος και την ίδια ώρα να προκύπτει και ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πολιτογραφήσεις υπερβαίνουν τις 7.000 συνολικά και για την περίοδο που εξετάζουμε σίγουρα υπερβαίνουν τις 3.000 και έχουν εισπραχθεί χρήματα μόνο από 128 αιτητές που πολιτογραφήθησαν».

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, φυσιολογικά συζητήθηκε και το ζήτημα της προσιτής στέγης. Διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, ούτε σ’ ότι αφορά την αγορά κατοικίας, αλλά κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη θλίψη στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, είναι ότι εν έτη 2022, είναι απαράδεκτο και συνάμα προκλητικό και θλιβερό, να υπάρχουν στην Κύπρο του σήμερα, άστεγοι συμπολίτες μας. Σήμερα έχουν τεθεί ενώπιον μας συγκεκριμένες περιπτώσεις, και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Εσωτερικών, έχουμε αναλάβει να διαμεσολαβήσουμε, ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί στέγη σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Η συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία, αφού θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά ελλείμματα στις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε τέλος.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε πως «στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων και την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων επίλυσης του προβλήματος».

Ανέφερε πως, «κατά τη συζήτηση ενημερωθήκαμε για τα σχέδια του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) προς άμβλυνση του προβλήματος, που αφορούν το προσιτό ενοίκιο και τη στέγαση μέτρια αμειβομένων. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση, για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων, κυρίως, λόγω του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων».

Πρόσθεσε ότι, «θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ από το 2019, που η καταβολή δωρεάς προς τον ΚΟΑΓ (αρχικά ύψους 75,000 ευρώ και από το 2020 και εντεύθεν ύψους 100,000 ευρώ) αποτελούσε προϋπόθεση για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, από τις 1235 πολιτογραφήσεις που έγιναν από το 2019 μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ο ΚΟΑΓ έλαβε δωρεά από μόνο 128 πολιτογραφηθέντες. Η αναντιστοιχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ΚΟΑΓ να λάβει συνολικές δωρεές ύψους 11,000,000 ευρώ, αντί για 100,000,000 ευρώ, που θα έπρεπε να είχε λάβει αν τηρούνταν οι προϋποθέσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων».

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές του Κράτους να εξεύρουν τους τρόπους να εισπράξουν τα νενομισμένα έσοδα, που οφείλονται στον ΚΟΑΓ από τους κατ’ εξαίρεση πολιτογραφηθέντες, γεγονός που θα συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδίων του Οργανισμού για να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή του και να συμβάλει στην άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος», είπε τέλος.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας, δήλωσε ότι «ακούστηκαν οι απόψεις του ΚΟΑΓ και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα του υπουργείου Εσωτερικών, πλην όμως το μεγάλο ερώτημα της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος, παραμένει». Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ, «είχε υποβάλει πριν ενάμιση χρόνο υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών, με το οποίο ζητούσε τη συγκέντρωση όλων των προγραμμάτων και τον φορέων σε ένα, και θα ασχολείτο με την στεγαστική πολιτική».

«Θα επιμένουμε ξανά στους προϋπολογισμούς του 2023 στην πρότασή μας για να σταματήσει αυτή η γάγγραινα που υπάρχει, το ενοίκιο και τα προβλήματα στέγασης, να εκλείψουν», είπε ο κ. Μουσιούτας.

Τέλος, ανέφερε ότι στην Κύπρο του 2022 δεν περιποίει τιμή σε κανένα η ύπαρξη αστέγων και κάλεσε για άμεση λήψη αποφάσεων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια από τα οποία οι πολίτες θα αρχίσουν να επωφελούνται από το 2024 και μετά. «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΚΟΑΓ θα έχει συνάντηση με το σύνδεσμο τραπεζών και ελπίζω ότι θα προχωρήσει και θα δώσει κάποιες λύσεις στο θέμα αγοράς ακινήτων σπιτιών και διαμερισμάτων», είπε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι αυξήθηκαν τα ενοίκια, ενώ ο μέσος μισθός ειδικά στον ιδιωτικό τομέα έχει μείνει καθηλωμένος.

Ο ΚΟΑΓ, είπε η κ. Ατταλίδου, θα έπρεπε σύμφωνα με τους υπολογισμούς να είχε εισπράξει κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια, αντί αυτού έχει εισπράξει 11 εκατομμύρια. Αυτό ήταν ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε, το οποίο «υπό συνθήκες αδιαφάνειας και χωρίς ενημέρωση στη Βουλή εξέδιδε χρυσά διαβατήρια» και δεν εφάρμοζε τους όρους. «Όταν κάνουμε αξιολόγηση αυτού του κακόφημου ΚΕΠ στο τέλος θα δούμε ότι μας στοίχισε», σημείωσε η κ. Ατταλίδου. Αναφορικά με τους άστεγους, είπε δεν είναι δυνατόν ευάλωτες ομάδες και ειδικά ηλικιωμένοι, να μην έχουν στέγη.

Εκ μέρους του Κινήματος «Ενεργώ», ο εκπρόσωπός του Λευτέρης Γεωργίου, δήλωσε ότι σήμερα οι βουλευτές ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματική αλήθεια. Είναι απαράδεκτο, είπε, να υπάρχουν ηλικιωμένοι άστεγοι, λόγω των ψηλών ενοικίων, των εξώσεων και των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας. Άνθρωποι έχουν μείνει στο δρόμο και ακούμε μόνο «θα», ανέφερε. Η Κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει στεγαστική πολιτική εδώ και δέκα χρόνια και δεν ζητάει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

Δύσκολοι καιροί για φοιτητές στη Λεμεσό

Την ίδια ώρα, η αύξηση των ενοικίων έχει καταντήσει μάστιγα για τους φοιτητές οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους ενώπιον της Βουλής, ενώ κατέθεσαν εισηγήσεις προς τους βουλευτές. Σε τοποθέτησή του, εκπρόσωπος των φοιτητών, σημείωσε πως «έχει γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση πως δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αφήνει τους φοιτητές στου έλεος των ιδιοκτητών».

Σημείωσε επίσης πως, «ένας φοιτητής χρειάζεται 800 ευρώ να σπουδάσει στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Τα 500 ευρώ χρειάζονται μόνο για το ενοίκιο. Αν δεν μπορεί οικονομικά να ενοικιάσει θα αναγκαστεί είτε να μένει μακριά, είτε να εργάζεται ταυτόχρονα, κάτι που θα έχει κακό αποτέλεσμα της μείωση της ακαδημαϊκής, επίδοσή του».

Μάλιστα σημείωσε πως, «αρκετοί φοιτητές επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στις εστίες του Πανεπιστημίου δεν κάνουν αιτήσεις. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα».

Από πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γραφείου στέγασης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε πως, 69 Κύπριοι και 32 Ελλαδίτες φοιτητές παρέμειναν εκτός των εστιών που δίνονται από το Πανεπιστήμιο, ενώ είπε πως, θα γίνει εισήγηση ώστε με βάση την μοριοδότηση των φοιτητών, να υπάρχει εισήγηση για χρηματική βοήθεια στο ενοίκιο τους. 

Σε σχέση με τα υψηλά ενοίκια, εκπρόσωπος από το Γραφείο Στέγασης, ανέφερε πως μέσα από έρευνα που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, διαφάνηκε πως υπάρχουν επιλογές για στέγαση. «Φαίνεται να υπάρχουν επιλογές και το ενοίκιο εκτιμάται στα 400-650 ευρώ εάν το διαμέρισμα είναι ενός υπνοδωματίου και 700-800 ευρώ εάν δύο υπνοδωματίων».

Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων είπε πως, «το θέμα της στέγασης είναι πολύπλοκο και μεγάλο. Δεν υπάρχει μαγική λύση αλλά είναι θέμα με βάθος χρόνου».

Άστεγοι στη Λεμεσό

Συνοδευόμενος από δύο άστεγους έφτασε στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ενεργώ, Λευτέρης Γεωργίου, θέλοντας, όπως είπε, να δείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη Λεμεσό. «Θέλω αν είναι εύκολο να γυρίσουμε τα κεφάλι μας στο βάθος της αίθουσας. Είναι δύο ηλικιωμένοι ζουν ως άστεγοι. Είναι ένας 77χρονος και ένας 65χρονος που αναγκάστηκαν να μην έχουν δικό τους σπίτι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αυξημένων ενοικίων στη Λεμεσό».

Ο κος Γεωργίου, είπε πως για τις περιπτώσεις των δύο άστεγων είναι ενήμερη η Υφυπουργός Πρόνοια, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών να διαβεβαιώνει πως οι βουλευτές θα δουν τις περιπτώσεις τους.

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα