Απαραίτητη η διαθεσιμότητα ευρέος φάσματος εμβολίων για αντιμετώπιση παραλλαγών Covid

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, με νέα κύματα λοιμώξεων να αναμένονται κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι απαραίτητη η διαθεσιμότητα ευρέος φάσματος εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19, τα οποία να ταιριάζουν με διαφορετικές παραλλαγές του ιού SARs-CoV-2 και τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των ανθρώπων από σοβαρές επιπτώσεις της νόσου COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας.

Σε ενημέρωση για τα προσαρμοσμένα, επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19, το Υπουργείο σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό ποια προσαρμοσμένα εμβόλια θα προσφέρουν την υψηλότερη προστασία, καθώς δεν δύναται να προβλεφθεί ποιες παραλλαγές του ιού θα εμφανιστούν και θα κυκλοφορήσουν αργότερα το φθινόπωρο/χειμώνα.

Συνεπώς, επισημαίνει όλα τα αδειοδοτημένα προσαρμοσμένα εμβόλια θα αποτελούν έγκυρες επιλογές για μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Όπως αναφέρει τα εμβόλια προσαρμόζονται (δηλαδή επικαιροποιούνται) έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές του ιού SARs-CoV-2.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια, συνεχίζει, μπορούν να διευρύνουν την προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της COVID-19 καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αναμένεται, σημειώνει, ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί πρόσφατα θα διευρύνουν την ανοσία έναντι παραλλαγών ανησυχίας, ειδικότερα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Όσον αφορά την ασφάλεια των προσαρμοσμένων εμβολίων, το Υπουργείο αναφέρει ότι τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές εμβόλια δείχνουν ότι το προφίλ ασφάλειας τους είναι παρόμοιο με τα πρωτότυπα μονοσθενή εμβόλια.

Επισημαίνει ότι το προφίλ ασφάλειας του συνόλου των προσφάτως αδειοδοτημένων προσαρμοσμένων εμβολίων αναμένεται να είναι συγκρίσιμο με αυτό των ήδη εγκεκριμένων μονοσθενών εμβολίων τεχνολογίας mRNA, για τα οποία είναι διαθέσιμος μεγάλος όγκος δεδομένων.

Το Υπουργείο επεξηγεί ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια έχουν στο παρόν στάδιο αδειοδοτηθεί για χρήση ως ενισχυτικές δόσεις σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το αρχικό σχήμα/πρωτογενή εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν.

Τονίζει ότι χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων θα πρέπει προς το παρόν να παραμείνει περιορισμένη ως ενισχυτική δόση.

Όπως αναφέρεται, τα αρχικά/πρωτότυπα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, και συνεπώς συστήνεται όπως αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για τα αρχικά (πρωτογενή) σχήματα εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι ενόψει μίας πιθανής φθινοπωρινής έξαρσης περιστατικών COVID-19, ο έγκαιρος εμβολιασμός, σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές συστάσεις, κρίνεται ως απαραίτητος για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά… Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου-«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)