Έκοψαν τη συνοδό σε εννιάχρονο παιδί-Στο σπίτι εδώ και μία εβδομάδα

Στο σπίτι για δεύτερη εβδομάδα παραμένει ο εννιάχρονος Μαρίνος, ο οποίος ενώ θα έπρεπε να είναι κανονικά στο θρανίο του, όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αντ’ αυτού δεν θέλει ούτε να ακούσει για σχολείο, αφού του έχουν αποκόψει τη συνοδό του. Η κατάσταση είναι τόσο βεβαρημένη, με τον μικρό Μαρίνο, μόνο στο άκουσμα της λέξης, αγχώνεται και κάνει εμετό, ενώ έχει προκαλέσει τραύματα και στα χέρια του.

Ο εννιάχρονος Μαρίνος, από το Αυγόρου, αντιμετωπίζει εκ γενετής σοβαρά προβλήματα, αφού πάσχει από εγκεφαλική παράλυση τύπου στατικής διπληγίας και λόγω της κατάστασής του, παρουσιάζει πρόβλημα στη δεξιά πλευρά του σώματός του και μειωμένη όραση, καθιστώντας αδύνατο να αυτοεξυπηρετηθεί για τις βασικές του ανάγκες. Έτσι, εδώ και πέντε χρόνια, από τότε που άρχισε να φοιτά στο σχολείο, ο Μαρίνος είχε μία συγκεκριμένη συνοδό.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε, αφού από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η σχολική εφορία αποφάσισε όπως σταματήσει τη συγκεκριμένη συνοδό και τις ανάγκες του παιδιού να πρέπει να καλύψουν οι άλλες δύο συνοδοί, που υπηρετούν στο σχολείο. Αυτό δεν άρεσε στο Μαρίνο, με αποτέλεσμα εδώ και μία εβδομάδα να αρνείται να πάει στο σχολείο του, μένοντας σπίτι, ενώ κλαίει, αγχώνεται και κάνει εμετούς.

Η οικογένειά του, από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράση, στέλνοντας επιστολές, τόσο στη σχολική εφορία, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία απάντηση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι ανήμπορη να βοηθήσει τον εννιάχρονο.

«Αποκόπηκε η συνοδός μας, επειδή υπάρχουν άλλες κοπέλες που υπηρετούν εδώ και χρόνια στο σχολείο. Εκείνο που με προβλημάτισε είναι ότι το παιδί μου δεν είναι έτοιμο για μία τέτοια αλλαγή. Ήταν πέντε χρόνια με τη συγκεκριμένη κοπέλα, δημιουργήθηκε μία πολύ δυνατή σχέση συνοδού με το παιδί. Δεν ξέρω τι να κάνω άλλο», ανέφερε στον REPORTER, η μητέρα του εννιάχρονου Μαρίνου, Έλενα Θεοδούλου.

Την εσχάτη στιγμή η απάντηση

Όλα άρχισαν την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τότε, η σχολική εφορία ενημέρωσε την οικογένεια ότι η συνοδός του Μαρίνου δεν θα συνεχίσει μαζί τους.

«Μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεχίσει η συνοδός την Παρασκευή το μεσημέρι, πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τη Δευτέρα θα άνοιγαν τα σχολεία, αλλά δεν μας το είχαν ανακοινώσει. Υποψιάστηκα ότι μπορεί να μας κάνουν αυτό το πράγμα και τους έστειλα επιστολή από τις 27 Ιουνίου στη σχολική εφορία του Αυγόρου με την παιδοψυχολόγο, η οποία τους εξηγούσε ότι μία τέτοια αλλαγή θα είχε αρνητικές συνέπειες για το παιδί, είτε στην ανάπτυξή του, είτε στο μαθησιακό περιβάλλον, είτε στο σχολικό του περιβάλλον. Όταν είδα ότι δεν μου απαντούσαν, έστειλα ξανά τον Ιούλιο, χωρίς να έχω απάντηση.  

Έπαιρνα τηλέφωνο τον κοινοτάρχη του χωριού, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ζητήσαμε να είμαστε στην συνέλευση που θα έκαναν την Πέμπτη το απόγευμα και μας είπαν “σας καλούμε να έρθετε πριν, να μας πείτε τι έχετε να πείτε και να φύγετε. Δεν θα μείνετε στην ψηφοφορία”. Αυτό για μένα δεν ήταν σωστό. Μας ανακοίνωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι την απόφαση, μετά από αρκετά τηλεφωνήματα που έκανα εγώ, αφού οι ίδιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να με ενημερώσουν. Ζήτησα μία επιστολή που να γράφει τους λόγους που απέλυσαν τη συνοδό και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι είχαν συνοδούς».

Η κα. Έλενα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τις δύο κοπέλες, που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο σχολείο, ωστόσο είναι αδύνατο στο παιδί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Αυτή η συνοδός ήταν με το μωρό μου πέντε χρόνια, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το σχολείο. Μέχρι και τώρα. Έκανε ένα χρόνο να αποδεχθεί ότι θα πήγαινε άλλο άτομο μαζί του στην τουαλέτα, που είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».

Ο ίδιος αρνείται να πάει στο σχολείο

Η κατάσταση με τη συνοδό έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στον Μαρίνο, ο οποίος παρά τις προσπάθειες των γονιών του, να τον πείσουν να πάει σχολείο, εκείνος αρνείται και δεν θέλει ούτε να το ακούσει.

«Το μωρό δεν πάει σχολείο αυτή τη στιγμή, είναι η δεύτερη εβδομάδα. Αρνείται ο ίδιος να πάει επειδή δεν έχει τη συνοδό του. Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω κάτι προσωπικό με καμία από τις δύο κοπέλες που είναι αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας, τις εκτιμώ. Αυτό που με απασχολεί είναι το γεγονός ότι το σχολείο μου στέλνει επιστολές ότι επειδή το μωρό δεν πάει σχολείο για πάνω από επτά μέρες, είναι υπόχρεοι να ενημερώσουν τις Αρχές και θα μου στείλουν το Γραφείο Ευημερίας και το επόμενο βήμα είναι να έρθει με την Αστυνομία.

Εμείς προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο παιδί, με την καλή μας έννοια, να πείσουμε το παιδί να πάει στο σχολείο και ότι μπορεί να του αρέσει με την άλλη κοπέλα, αλλά είναι ανένδοτος. Κλαίει, χτυπιέται, τραυματίστηκε και κάνει και εμετούς, όταν τον πιέσουμε. Πρέπει να κάνω ζημιά στο παιδί μου; Θα ήμουν η πρώτη να πάρω το παιδί μου στο σχολείο, αν ήταν έτοιμο να πάει.

Από τη στιγμή που δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μία καινούργια κοπέλα, παρόλο που τις γνωρίζει και τις δύο, για το Μαρίνο μου θα είναι κάτι καινούργιο και θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Εκείνο που ζητώ είναι να αφήσουν τη συνοδό που ήταν τόσα χρόνια μαζί με το παιδί μου, να συνεχίσει μαζί του. Δεν νομίζω να ζητώ κάτι παράλογο».

Κλειστές οι πόρτες στο Υπουργείο Παιδείας

Παρά την άμεση κινητικότητα από πλευράς οικογένειας και τις επίμονες εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμία απάντηση, για το πώς σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να επιλυθεί του προβλήματος που έχει προκύψει.

«Στο Υπουργείο Παιδείας δεν μας απαντούν το τηλέφωνο, την πρώτη μέρα του σχολείου, που δεν πήγε το παιδί μου, έστειλα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά καμία απάντηση. Κτύπησα πολλές πόρτες, όλοι θα, θα, θα. Λυπούμαι που το λέω αυτό, δίνουν όλοι ελπίδες στον κόσμο και ξαφνικά τα αλλάζουν και επικαλούνται το νόμο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα λεφτά και όχι η ψυχολογία των παιδιών.

Έκανα ενστάσεις προς το Υπουργείο, χωρίς απάντηση, δεν μπορούν ούτε στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, επειδή δεν έχω απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας. Πώς να πάρω απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν το ζήτημα».

Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος έχει μόνο δύο επιλογές. Ή θα επιλυθεί το πρόβλημα, είτε θα χτυπήσει την πόρτα της κας. Έλενας και της οικογένειας της η Αστυνομία.

«Ευελπιστώ ότι θα γίνει κάτι. Ελπίζω ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει κάτι και θα αλλάξει την κατάσταση, διαφορετικά θα έρθει η Αστυνομία να μας κτυπήσει την πόρτα, μαζί με το Γραφείο Ευημερίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»