Επιταχύνουν διαδικασίες οι τέσσερις-Συναντώνται και ανοίγουν δίαυλο με κόμματα

Στα βαθιά μπαίνουν οι συζητήσεις των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, που προσπαθούν να συγχωνεύσουν τις υποψηφιότητές τους σε μία, η οποία θα αποκτήσει, όπως εκτιμούν, ισχυρή δυναμική. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα, καθώς στόχος είναι να επιταχυνθεί ο μεταξύ τους διάλογος για γρήγορη κατάληξη σε συνεργασία.

Η σημερινή συνάντηση, πάντως, θα είναι η πρώτη που θα έχει διευρυμένο χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής οι τέσσερις υποψήφιοι συζητούσαν κυρίως μεταξύ τους, χωρίς την εμπλοκή τρίτων προσώπων. Ωστόσο ο σημερινός διάλογος αναμένεται να γίνει στην παρουσία κάποιων συμβούλων τους, οι οποίοι είναι άτομα που πιστεύουν στη κοινή προσπάθεια και έχουν αναλάβει και μεσολαβητικό ρόλο. Τα πρόσωπα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τη δική τους γνώμη ως προς τα επόμενα βήματα και τη διαδικασία εξεύρεσης του ατόμου που θα μείνει και να μοιραστούν τις δικές τους πεποιθήσεις, ως παρατηρητές και υποστηρικτές και όχι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Το ζήτημα αυτό συνεχίζει να εκκρεμεί, καθώς, παρά την πρόθεση όλων για επίτευξη της συνεργασίας, δεν έχουν ακόμη καταλήξει ως προς το άτομο. Προς τον σκοπό αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί και εξειδικευμένη δημοσκόπηση, ώστε να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυναμική, ενώ, ενδεχομένως ρόλο να διαδραματίσουν και οι σκέψεις των κομμάτων που θα προσεγγίσουν οι τέσσερις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις υποψήφιοι αναμένεται να έχουν τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν στις Προεδρικές Εκλογές, ώστε να τα ενημερώσουν για τις προθέσεις τους και να ακούσουν και τις δικές τους απόψεις για το εγχείρημά τους και τις προοπτικές που θεωρούν ότι διανοίγονται.

Φαίνεται ότι η απόφαση για επιτάχυνση των διεργασιών, που έχουν άτυπο χρονοδιάγραμμα τα τέλη Οκτωβρίου, είναι άμεσα συνυφασμένη με τις διαδικασίες των δύο κομμάτων, που είναι προγραμματισμένες για πιο νωρίς. Υπενθυμίζεται ότι η μεν ΔΗΠΑ θα συνεδριάσει πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου και οι Οικολόγοι έχουν προγραμματισμένη συνεδρία για αξιολόγηση στις 2 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, ο χρόνος πιέζει και, εάν όντως υπάρχει περιθώριο για συμπόρευση της νέας συνεργασίας με ένα εκ των δύο πολιτικών δυνάμεων ή ακόμη και με τις δύο, θα πρέπει να είναι σε θέση να τους παρουσιάσει πρόταση πολύ γρηγορότερα, για να μην προηγηθούν άλλες αποφάσεις από τα δύο κόμματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, όσο και το Κίνημα Οικολόγων, είναι ανοιχτά σε αυτό τον διάλογο, καθώς μια τέτοια συνεργασία ενδεχομένως να προσφέρει διέξοδο, σε μία συγκυρία αρκετά δύσκολη και για τα δύο κόμματα, τα οποία είναι αντιμέτωπα με αποκλίνουσες τάσεις στο εσωτερικό τους, που με την πάροδο του χρόνου έχουν αποκρυσταλλωθεί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η χάραξη ενιαίας γραμμής. Στην περίπτωση της ΔΗΠΑ, στελέχη έχουν πλέον ανοιχτά ταχθεί υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ υπάρχει και μία ομάδα που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Στην περίπτωση των Οικολόγων, υπό αξιολόγηση βρίσκονται έξι υποψηφιότητες, με τον εκλεκτό να πρέπει να συγκεντρώνει τη σύμφωνο γνώμη του 60% της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σχεδόν όλοι έχουν τους υποστηρικτές τους.    

Γίνεται κατανοητό πως όσο πλησιάζουμε στις Προεδρικές Εκλογές, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για τα δύο κόμματα, αφού τα στρατόπεδα στο εσωτερικό τους ενδυναμώνονται, απειλώντας την εσωκομματική συνοχή. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Νοέμβριο για να αξιολογήσουν την πρόταση των τεσσάρων, η οποία δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας να μην τους κάνει και η αναμονή να αποδειχθεί χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Ως εκ τούτου, οι τέσσερις θα πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατό τις απαντήσεις που ψάχνουν, εάν θέλουν η συνεργασία να προχωρήσει και να έχει τον χρόνο να τρέξει προεκλογική εκστρατεία με τα νέα δεδομένα, αλλά κυρίως εάν προσβλέπουν σε κομματική υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»