Απέρριψαν τ/κ περιουσία για πρώτη κατοικία, την έδωσαν σε Έπαρχο ως... εξοχικό

Οσμή σκανδάλου αναδίδουν τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια σε σχέση με τις περιπτώσεις υπαλλήλων της υπηρεσίας διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, που είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους, κατέχουν τ/κ περιουσίες, με το μπαλάκι πλέον να βρίσκεται στα χέρια του ερευνώντα λειτουργού που διορίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, στον οποίον επίσης παραδόθηκε ο φάκελος με σωρεία καταγγελιών που έφθασαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και οι οποίες διαβιβάστηκαν ταυτόχρονα στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να διεξάγει την δική του έρευνα. 

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών και διά στόματος του Νίκου Νουρή, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι δεκαέξι λειτουργοί που εργάζονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου του, έχουν στην κατοχή τους τ/κ περιουσίες, ωστόσο αποτελεί αντικείμενο έρευνας πως τους κατοχυρώθηκαν, ενώ εξετάζεται το γεγονός πώς σε συγγενείς έξι εκ των λειτουργών, πριν καν διοριστούν στην υπηρεσία, παραχωρήθηκαν περιουσίες. Οι περιουσίες που αφορούσαν αυτά τα έξι πρόσωπα, υπεγράφησαν μεταξύ του 1982 και του 2016. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφηκε μια το 1982, μια το 1984, μια 1987, μια το 1989, δυο το 1992, τρεις το 1996, μια το 1995, δυο το 1999 και οι δυο τελευταίες ήταν το 2014 και 2016. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέταξε έρευνα για τις τ/κ περιουσίες ο Νουρής-Στο κάδρο 16 λειτουργοί

Επιπρόσθετα, υπάρχει μια άλλη περίπτωση ενός ατόμου, του οποίου η περιουσία την οποία έχει στην κατοχή του, είναι κληρονομική μεταβίβαση από τον παππού σε εγγονή που διορίστηκε το 2011 στην υπηρεσία. Επίσης, υπάρχουν κι άλλες εννέα περιπτώσεις, όπου δυο από αυτές, οι περιουσίες κατέχονται από υπαλλήλους, μια κοπέλα και ένα άνδρα, με την υπάλληλο να έχει διοριστεί το 2007 και της παραχωρήθηκε περιουσία το 2008. Ο δεύτερος υπάλληλος, διορίστηκε το 1991 και του παραχωρήθηκε μια περιουσία το 1985 και μια άλλη περιουσία το 1999 μετά τον διορισμό του. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής, υπάρχουν άλλες έξι περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν περιουσίες που κατέχονται από συγγενικά πρόσωπα των λειτουργών, πρώτου βαθμού. Το ένα από τα δυο πρόσωπα, διορίστηκε το 1991 και υπάρχει ένας δεύτερος λειτουργός, που διορίστηκε το 1992 και ο οποίος πήρε περιουσίες το 1995 και το 2019, ενώ άλλοι τέσσερις λειτουργοί φέρονται να κατέχουν από μια περιουσία. 

Ακόμη, ανάμεσα σε αυτούς τους λειτουργούς, υπάρχουν και δυο περιπτώσεις που περιουσίες κατέχονται από συγγενείς δεύτερου βαθμού, μια στον καθένα, που επίσης ο ένας διορίστηκε το 2007 - και του δόθηκε περιουσία το 2013 - και ο άλλος διορίστηκε το 2021 και του δόθηκε περιουσία το 2022.

Πάντως, οι περιουσίες που δόθηκαν στους συγκεκριμένους 16 υπαλλήλους, συνολικά ανέρχονται στις 34, κάτι που σημαίνει πως κάποιοι πήραν περισσότερες από μια. Την ίδια ώρα, οι 23 από τις 34 περιουσίες, δόθηκαν στην Επαρχία Πάφου, από την υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών στην Επαρχία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, δυο λειτουργοί που δραστηριοποιούνται στην Πάφο, ο ένας φαίνεται να διορίστηκε το 2009 και πήρε οκτώ συνολικά περιουσίες, μεταξύ 1984 και 2016. Επίσης, μια δεύτερη λειτουργός, επίσης στην Πάφο, που διορίστηκε το 1992 πήρε τέσσερις συμβάσεις μεταξύ των ετών 1995 και 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες καταγγελίες για διαφθορά και διαπλοκή με φόντο τις τ/κ περιουσίες στη Βουλή

Καίνε οι καταγγελίες που παρέδωσε στον φάκελο ο Κέττηρος

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, παρέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Γενικό Ελεγκτή, μέσα σε φάκελο, καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του. 

Υπήρχε περίπτωση, που σε γυναίκα ζητήθηκαν 20.000 ευρώ για να της παραχωρηθεί τ/κ κατοικία. Όταν η εν λόγω κυρία όμως, ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί επειδή δεν είχε στέγη και ζήτησε λίγες μέρες, το σπίτι παραχωρήθηκε σε άλλο πρόσωπο σε ένα μήνα.

Σε δεύτερη υπόθεση, πολίτης όταν αιτήθηκε πριν από επτά χρόνια τ/κ κατοικία σε χωριό, απορρίφθηκε και παραχωρήθηκε ως εξοχικό του τότε Έπαρχου.

Άλλη περίπτωση, εγκρίθηκε για σπίτι σε χωριό και της είπαν ότι έχουν καλύτερο σπίτι να της δώσουν σε άλλη περιοχή. Όταν αποδέχθηκε, μετά από λίγο καιρό της είπαν ότι θα δοθεί σε άλλη οικογένεια τελικά η οικία, και τελικά ακόμη και η πρώτη κατοικία παραχωρήθηκε σε άλλη οικογένεια με ενοίκιο.

Επίσης, το κοινοτικό συμβούλιο της Αλέκτορας, ζήτησε μια τουρκοκυπριακή κατοικία, η οποία έχει στην αυλή της ένα αρχαίο ελιόμυλο. Ζήτησε το κοινοτικό συμβούλιο να το αναδείξει ως αρχαίο χώρο, αλλά τελικά απορρίφθηκε και υπάρχει εισήγηση σήμερα παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου ως εξοχική κατοικία.

Ξεψαχνίζει και ο Ελεγκτής 

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία δουλεύει σε τρία επίπεδα, που είναι η διερεύνηση 17 επαγγελματικών υποστατικών στην Πάφο, ο ειδικός έλεγχος εμπλοκής των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, ενώ ο τρίτος διαχειριστικός έλεγχος είναι η παραχώρηση επαγγελματικών υποστατικών από τον Κηδεμόνα.

Προσπάθεια είναι οι δύο εκθέσεις να εκδοθούν πριν από τις 15 Δεκεμβρίου (επαγγελματικά υποστατικά και 17 συγκεκριμένα), ενώ η τρίτη έκθεση που αφορά τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας θα εκδοθεί μετά τις εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, το 2020 είχε ξεκινήσει η Υπηρεσία κάποια διερεύνηση μόνο για την Πάφο, όπου έχει τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω αποχώρησης της υπαλλήλου που έκανε την έρευνα, από την Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα