Καίει η τιμή πετρελαίου, βράζουν οι καταναλωτές-Στα όριά τους οι πρατηριούχοι

Στα ύψη έχει κολλήσει η τιμή του πετρελαίου, εν αντίθεση με την τιμή της βενζίνης που έχει σημειώσει αισθητή πτώση, με τους καταναλωτές να βράζουν, αφού η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο με την ακρίβεια που επικρατεί σε κάθε τομέα της οικονομίας. Παράλληλα, πονοκέφαλος επικρατεί ανάμεσα και στους πρατηριούχους, αφού η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δουλειάς τους, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται και η ροή μεγάλης μερίδας πολιτών προς τα κατεχόμενα, που προμηθεύεται καύσιμα, σε χαμηλότερη τιμή. 

Αν και δεν είναι γνωστός ο λόγος που η τιμή του πετρελαίου έχει παραμείνει στα ύψη, εντούτοις οι ειδικοί εκτιμούν πως ο λόγος που παρατηρείται αυτή η τεράστια διαφορά με την τιμή της βενζίνης, είναι γιατί υπάρχει περισσότερη ζήτηση στο πετρέλαιο, λόγω και της χρήσης που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, κ. Σάββα Προκοπίου, «τα επίπεδα της τιμής όσο αφορά της βενζίνης είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, κάτω από το 1.50, αλλά δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο με τα πετρέλαια. Είμαστε πάνω από το 1.80 στην τιμή. Είναι μια διαφορά της τάξεως των 35 σεντς μεταξύ βενζίνης και πετρελαίου. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι γι' αυτή την κατάσταση, που εμείς δεν γνωρίζουμε ακριβώς». 

Η αντίδραση του κόσμου, τουλάχιστον γι' αυτούς που χρησιμοποιούν βενζίνη, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, είναι αρκετά καλή και βλέπουν τη μείωση που υπάρχει, ωστόσο υπέδειξε πως δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και γι' αυτούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αυξανόμενη φυγή προς τα κατεχόμενα μερίδας πολιτών, με τους πρατηριούχος να έχουν στείλει επιστολές σε αρμόδιες επιτροπές και υπουργεία για το ζήτημα που τίθεται με την πράσινη γραμμή, ώστε να επιληφθούν του θέματος με πιο εύστοχα και δραστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, στάλθηκε και η γνωμάτευση του δικηγόρου των πρατηριούχων στην Ε.Ε. «Αποταθήκαμε στα αρμόδια όργανα, ώστε να βρεθεί μια λύση, γι' αυτό το μεγάλο πρόβλημα και ελπίζουμε όπως αντιληφθούν οι αρμόδιοι, ότι είμαστε στο ξεκίνημα ενός οικονομικού πολέμου από τους κατακτητές μας, αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν ακόμη δυστυχώς. Όσοι βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Υπάρχουν πρατήρια που πήγαν σχεδόν στο 50% των πωλήσεων τους. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον». 

Βράζουν οι καταναλωτές, δραματική η κατάσταση

Δυσφορία φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι το μεγάλο ερώτημά αυτή τη στιγμή, είναι γιατί το πετρέλαιο κίνησης είναι 35 σέντς το λίτρο πιο ακριβό, σε σύγκριση με τη βενζίνη. Όπως αναφέρει, «πρώτη φορά στα ιστορικά συμβαίνει αυτό το πράγμα σε τόσο μεγάλο βαθμό και διερωτόμαστε τον λόγο που συμβαίνει αυτό το πράγμα. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, γιατί η κατηγορία των καταναλωτών που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τιμωρούνται και πληρώνουν 35 σεντς περισσότερα, από αυτούς που έχουν τα βενζινοκίνητα οχήματα. Κάποιος πρέπει να μας δώσει μια απάντηση την οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε». 

Σε σύγκριση με άλλες χρονιές πάντως, όπως φαίνεται και από τους παρακάτω πίνακες, είναι τεράστια η διάφορα, καθώς δεν υπήρχε σε άλλη χρονιά, τόση μεγάλη διαφορά. «Το μεγαλύτερο μας ποσό ήταν μέχρι τα 10 και 12 σεντς. Πριν τρία χρόνια ήταν πιο φθηνό το πετρέλαιο, μετέπειτα αυξήθηκε κατά 5-6 σεντς πιο ακριβό από τη βενζίνη. Σήμερα όμως, έσπασε κάθε ρεκόρ αφού είναι στα 35 σεντς η διαφορά. Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική ανάμεσα στους καταναλωτές, έφθασε στο όριό της μια μεγάλη μερίδα και πλέον προσπαθεί να επιβιώσει. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα πλέον». 

Δείτε παρακάτω τη σύγκριση των τιμών:

 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη